Brandhorsts årskrönika: SM-medaljer, VM-starter och fyra lag på 25-manna

Nu lägger vi snart ett år till handlingarna igen. Som vanligt har det varit ett händelserikt år för Järla och nästan svårt att minnas allt.

Resultatmässigt är det väl Jens Rönnols SM-guld i nattorientering vi kommer ihåg bäst men det var fler medlemmar kom hem med SM-medaljer. Karolin Ohlsson med silver på SM-sprinten, på SM-sprintstafett blev det en bronsmedalj (Josephine Persson, Andreas Hall, Erik Berzell och Karro) och likaså en brons till Petrina Costermans i sprint på ungdoms-SM. Dessutom hade klubben några placeringar alldeles utanför pallen. Karro gjorde också många fina lopp både i Swedish League där hon blev totaltrea och i Världscupen där hon slutade på en imponerande niondeplats i totalen.

På de större stafetterna är det tjejerna som varit hetast i år där det på 10mila i Göteborg var riktigt rafflande och slutade med en fin fjärde plats. Vi hade också i år tre klubbmedlemmar som deltog på VM i Estland varav Håkon var den som lyckades bäst med en individuell åttondeplats i sprint samt en sjunde plats i sprintstafett. Ingen medalj i år således och vi har blivit lite bortskämda med sådana de senaste åren, det är lätt att glömma hur otroligt svårt det är att nå hela vägen upp på pallen på ett VM.

Den vanliga verksamheten har förstås också rullat på under året med tisdagsträningar o soppa, klubbmästerskap och deltagande på tävlingar i när o fjärran. Vi har i år för första gången också haft två orienteringskurser, med en separat helgkurs för vuxna. Nytt för i år var även en barngrupp för de yngsta på tisdagarna, kartskoj o skärmkul. Det skall börjas i tid säger dom som vet och det skall bli spännande se hur gruppen att kommer att utvecklas.

2017 har också varit ett ovanligt intensivt år för Järla vad gäller arrangemang med vinterserie, ungdomsserie, medeldistans i Flaten och på hösten regionfinal i ungdomsserien. Dessutom för första gången Stockholms Brantaste helt i egen regi och sen höstens storarrangemang Sicklaloppet med nästan 2 300 startande. Vi skall heller inte glömma Friska Nacka som kanske inte får så många rubriker men som hjälper till att få ut Nackas allmänhet i skogen, dessutom är det bra kontrollpunkter för enskild träning.

Tävlingsåret avrundades med fyra Järlalag på startlinjen till 25manna. Fyra lag betyder 100 Järlalöpare som också alla stämplade rätt och med det var det ingen förening som hade fler lag godkända i mål. Bra Järla!

Nu kan vi titta fram emot 2018 och träningsverksamheten börjar som vanligt om efter helgerna. Vi får också se om det blir någon snö i vinter så Matts kan ut och dra upp våra skidspår. Det gäller sen att träna på inför orienteringssäsongen som för många nog startar helgen 24-25 mars med Vårtrippeln i Nyköping – boende där är redan bokat. Vi hoppas också att vi får med många löpare på 10Mila som kommer att gå 28-29 april utanför Nynäshamn. Det pratas om en DAM-utmaning i herrkavlen!

På arrangemangsfronten blir 2018 faktiskt lite lugnare. SprintDM med WRE-status den första maj blir tillsammans med löpartävlingarna de större arrangemang som Järla genomför året som kommer.

Tack alla klubbmedlemmar för goda insatser 2017, nu skall bara de sista granarna säljas, sen börjar vi ladda inför 2018!

God Jul o Gott Nytt Järla-år!
Fredrik Brandhorst, ordförande