Årets kanon

kanonOve Näsholm, en legendarisk Järlaorienterare, har skänkt en kanon, tillverkad av Stavsjö Bruk, till Järla för att användas som pris inom klubben. Ove fick kanonen som förstapris på NAIS tvåmil på femtiotalet. Styrelsen har beslutat att kanonen skall bli ett vandringspris som varje år utdelas till ”Årets kanon”.

Årets kanon utses av styrelsen efter förslag från medlemmarna och skall ha gjort något särskilt bra under året – på tävlingsbanan eller i klubbarbetet.

Första gången den delades ut var för år 2010.

2023

Filipa Rodrigues har tilldelats Årets kanon 2023 med motiveringen:

Filipa har under många år på ett beundransvärt sätt – steg för steg – acklimatiserat sig i ett nytt land, lärt sig språket och samtidigt utvecklat sig till en orienterare av internationell klass och nådde i år på sprint-EM bästa placering för Portugal någonsin!


2022

Märta Ahlquist har tilldelats Årets kanon 2022 med motiveringen:

Som under året varit flitig med träning vilket givit fina resultat. Med kämpa och slit knep hon både individuell- och lagmedalj på USM och har utvecklat sin orientering till en helt ny nivå under året. Utöver fina nationella resultat var Märta även stark på hemmaplan med en silverplats i DM sprint och ett brons på DM långdistans.


2021

Gustav Netz har tilldelats Årets kanon 2021 med motiveringen:

Årets kanon går till en ungdom med stort driv som visat vägen med fina resultat med ett DM-guld som kronan på verket. Gustav har visat att nyfikenhet och träning ger resultat och utveckling.


2020

Friska Nacka-gruppen med Ulf Bråsjö i spetsen har tilldelats Årets kanon 2020 med motiveringen:

För ett uthålligt och kreativt arbete att sprida orienteringsglädje långt utanför de ordinarie kretsarna. Rekordmånga har besökt stolparna och uppmärksamheten har varit stor och oerhört positiv från både Nacka kommun och dess invånare. Ett kanonjobb helt enkelt!


2019

Gunilla Kreiss har tilldelats Årets kanon 2019 med motiveringen:

Med stor betydelse för föreningens motionärer som en entusiasmerande motor i breddverksamheten. Även en starkt bidragande kraft bakom Järlas damlag i 10mila-herr-stafetten som heller inte är rädd för att själv ta på sig en sistasträcka på 15 km, eller mer.


2018

Michael Ahlquist har tilldelats Årets kanon 2018 med motiveringen:

Med stort engagemang och ödmjukt ledarskap får Michael föreningens viktigaste verksamhet att fungera.


2017

Petrina Costermans har tilldelats Årets kanon 2017 med motiveringen:

Petrina har under 2017 tagit stora steg i sin utveckling som orienterare. Resultatmässigt har det också visat sig i flera framstående placeringar med en tredjeplats i sprintorientering på USM som det bästa i Järlatröjan. Petrina vann även Skol-SM i långdistans men då tävlande för OL-gymnasiet i Sandviken.


2016

Signe Klinting har tilldelats Årets kanon 2016 med motiveringen:

Signe har under 2016 gjort en stark comeback inom elitorienteringen och tog efter fina resultat på våren plats i det danska landslaget. Kronan på verket under året blev en silvermedalj tillsammans med det danska stafettlaget vid VM i Strömstad men 2016 resulterade även ett SM-brons på ultra-SM och flera imponerande stafettsträckor.


2015

Elsa Jansson har tilldelats priset 2015 med motiveringen:

Elsa Jansson har tilldelats Årets kanon 2015 för att under  året bland annat ha radat upp en fantastisk växlingsserie i de stora stafetterna: 2:a i Tiomila, 3:a i Jukola, 1:a i  Night hawk och 2:a i SM-stafetten


2014

Johanna Sundström har tilldelats priset 2014 med motiveringen:

För ett mycket stort avtryck bland Järla Orienterings yngsta medlemmar. Med kunnighet och stort engagemang i allt från orienteringskurser och tisdagsträningar till tävlingsresor och läger. Mycket tack vare Johanna har det varit stort deltagande också från yngre medlemmar på Järlas tisdagsträningar.


2013

Karolin Ohlsson har tilldelats priset 2013 med motiveringen:

Till en löpare som under 2013 har tagit ett stort steg i sin utveckling som orienterare och gått från bra distriktselit till att ta en plats i seniorlandslaget och tävla mot världseliten på EuroMeeting, PWT och inte minst i Världscupen.


2012

Anna Dahlgren-Rosén har tilldelats priset 2012 med motiveringen:

Årets kanon 2012 tilldelas en tjej som under 2012 levererat fina resultat under hela säsongen och kröntes med ett panglopp som räckte till USM-guld i de småländska skogarna.
Utöver USM-segern gjorde hon fina resultat under hela säsongen med en totalseger i Stockholm City Cup, en 2:a plats i UP, samt DM-medalj på samtliga distanser (3 guld och 2 silver) som det mest framträdande.


2011

Anders Holmberg har tilldelats priset 2011 med motiveringen:

För en lång och målmedveten satsning på orientering på elitnivå som lett fram till en plats i Sveriges landslag och som under 2011 resulterade i två medaljer på VM. Vidare som mycket betydelsefull spelare i lagbygget Järla trots att det i Anders fall under flera år bedrivits på distans från Schweiz.


2010

Arvid Henriksson har tilldelats priset 2010 med motiveringen:

För en kämpainsats på sista sträckan i 10-milas ungdomsklass. Järla Orientering gick i mål som trea och bästa svenska lag.