Historik

Järla Idrottsförening bildades 10 juli 1914.
Den dagen spelade ett par gäng unga grabbar från Järla och Sickla fotboll mot varandra på en primitiv fotbollsplan på en öppen plats i Järla, där AB de Lavals ångturbin sedermera uppförde sitt gjuteri.

Efter matchen satte sig grabbarna ned i gräset och bildade Järla Idrottsförening. För att få någon ordning på förhandlingarna utsågs en av grabbarna, Valdemar Karlsson, att leda sammankomsten.

Klubben hade 40 medlemmar det första året och idrotterna man utövade var bandy, boxning, fotboll, friidrott och skidor. 1915 anslöts föreningen till Svenska Idrottsförbundet, nuvarande Svenska Friidrottsförbundet. Under åren har det utövats 13 olika idrotter i Järla IF, förutom de fem ovannämnda är det backhoppning, bowling, gymnastik, handboll, ishockey, konståkning, simning och orientering. Idag bedrivs det tre olika idrotter – orientering, skidor och friidrott.

1923
Orienteringssektionen bildas i Järla IF.

1924
Klubbens första lagpris bärgades. Det hände på Söderföreningarnas.

Olle Hellberg, Sven Cederholm, Anders Hellstenius

Segrande lag i DM i lag, 30 km 1927.

1926

Klubbmatch mot Skuru IK den 10 oktober. KM avgjordes den 7 november. Start vid Wik och mål vid Strömma. Banan var mycket krävande. Gunnar Ramberg blev Järlas första klubbmästare. Folke Karlsson tvåa, Peurell trea och banläggaren (!) Nisse Lord fyra. För första gången var klubben också representerad på individuella DM.

1929
Järla erövrade andra och nionde lagpris på individuella DM. I DM-budkavlen blev Järlas lag diskvalificerat för att en av mannarna sprungit över ett nysått gärde.

1938
I samarbete med tidningen Socialdemokraten började sektionen arrangera öppna tävlingar. Arrangemangen samlade varje gång 400-600 deltagare. Första tävlingen hölls vid Tenntorp. Samtliga tävlingar gick i Nackareservatet och varierades med promenadorienteringar. Dessa arrangemang fortsatte under hela 40-talet och en bit in på 50-talet.

Robban Svensson

Robban Svensson

1939
Klubbens stjärna i slutet av 30-talet och början av 40-talet var Robert Svensson, som startade på SM åren 1939-1941 och som bäst nådde en 11:e plats i Ställdalen 1939. Detta år vann också Järla en klubbmatch mot Gustavsberg och hade då sex man i mål före första gustavsbergare.

1945
Den 20 juni invigdes den nybyggda Järlagården.

1949
Sektionens 25-årsjubileum firades med en nattävling som gick från Bollmora med mål vid Järlagården. Samma år vann Järla den årligen återkommande Vikingaträffen på Gotland, en klubbmatch mellan Järla, Skuru, Slite och Visby. Under hela 40-talet hade vi också klubbmatcher mot Skogsluffarnas OK.

1950
Ett stort antal av orienterarna lämnar Järla IF och bildar OK Ravinen.

1953
På uppmaning av Svenska Orienteringsförbundet skaffade vi detta år den första enhetliga klubbdräkten. Samma år ställde vi för första gången upp i Tiomilakavlen.

1954
Vi arrangerade en jubileumstävling med anledning av klubbens 40-årsjubileum och började nu också på allvar arrangera distrikts- och nationella tävlingar.

1958
Järla vann DM i lag i H 21-klassen och blev fyra i Kopparkavlen. På Hälsingekavlen kom Järla på sjätte plats och var därmed bästa stockholmslag.

1959
Järla arrangerade Skol-SM vid Vällinge. På Tiomila blev Järla åttonde lag efter att ha haft ledningen i tävlingen vid sjunde växeln.

Nedre raden i löpordning: Holger Ståhlberg, Bertil Östlin, Åke Hall, Sigvard Gretas, Kjell Halldén, Åke Good, Ove Näsholm, Roland Åhling, Holger Näsholm, Lennart Hagstedt (coach), Birger Johansson

10Mila 1960

1960
Detta år var vi ännu bättre på Tiomila. Vi tog fjärde platsen i den stenhårda konkurrensen. Järla ledde tävlingen på femte sträckan. På SM-budkavlen blev vår trio Sigvard Gretas, Bertil Östlin och Ove Näsholm tolfte lag.

1963
På individuella DM vann Järla lagpriset i klass H 35. Folke Påhlsson vann Natt-DM i H 43. Ove Näsholm kvalificerade sig till Dag-SM. Trion Åke Hall, Karl-Bernt Gawelin och Sigvard Gretas vann DM-kavlen i H 35.

1964
Föreningens 50-årsjubileum firade vi med att arrangera Dag-DM i Västerljung. Vi arrangerade också detta års junior-SM vid Jordbro.

1965
Premiär för julgransförsäljningen i Järla-regi i Nacka. Sedan dess har vi sålt julgranar varje år för att finansiera klubbverksamheten.

1968
För första gången startade vi och fullföljde med två lag på Tiomila.

1969
Den 23 mars arrangerade vi Svenska Orienteringsförbundets jubileumstävling till åminnelse av den första riktiga orienteringstävlingen i Sverige, som hölls i Erstaviksterrängen 50 år tidigare.

Björn Reger, Jonas Andersson, Bengt Hall

SM-guld Skid-O 1979

1979
I ett kylslaget Älvdalen tar Järla SM-guld i stafett i skidorientering i H 20 genom Bengt Hall, Björn Reger och Jonas Andersson.

1980
Järla blir 28:a på Tiomila, bästa placeringen på många år.

1981
Tillsammans med OK Ravinen och Gustavsbergs IF startar Järla en kartkommitté. Nacka-Värmdö Kartkommitté.

Jonas, Bengt, Peter, Tord, Anke, Uffe, Lasse, Leffe, Ensio.

Järlas herrlag 10 mila 1982

1982
För första gången startar ett Järla-damlag på Tiomila.

1986
Järla arrangerar en av NOM-testerna inför Nordiska Mästerskapen på Åland. Tävlingen avgörs på Åva Norra-kartan. Järla arrangerade egen bussresa till Franska sexdagars.

1990
Vi arrangerar 25-mannabudkavlen tillsammans med OK Ravinen. Tävlingscentrum är ängarna strax öster om Markuskyrkan i Björkhagen.

1992
Gemensam klubbresa med buss till Italien där vi var med i två flerdagstävlingar.

1993

Järla IF som fram till nu varit en flersektionsförening delas upp i fyra separata klubbar, Järla IF Orientering, Järla IF Skidor, Järla IF Fotboll och Järla IF Friidrott. Skidor går ett par år senare upp i Orientering och Friidrott läggs ner som klubb efter några år.

1994
Järla kom 13:e på Ungdomens Tiomila.

Skidorientering:  Erik Wiberg vann USM individuellt och Peter Eklund, Robert Hanning och Martin Gustavsson vann SM-stafetten i H 20.

1995
Vi genomfördes SM-95 som ett samarrangemang med Ravinen, Gustavsberg och Haninge. Järla arrangerade SM-kavlen i Fagerdala .

Erik Wiberg, Jonas Claesson och Kenneth Hanning vann många budkavlar i H16.

Erik Wiberg, Torbjörn Engberg och Martin Gustavsson vann SM-silver i stafetten i skidorientering.

1996
Järla blev tillsammans med Gustavsberg sjua på Ungdomens Tiomila.

1997
Erik Wiberg vann SM i kortdistans i H18 och H18 L totalt O-ringen.

Järla hade inte mindre än tio deltagare på SM i skidorientering med många framträdande resultat.

Vi åtog oss att arrangera en GP-tävling i skid-orientering på Rudan med Lollo Hanning som tävlingsledare. Tävlingen tvingades vi tyvärr flytta till Luleå på grund av snöbrist.

1998
Anders Nissar engagerades som tränare. En omfattande upprustning av Järlagården påbörjades.

1999
Erik Wiberg blev bronsmedaljör individuellt och silvermedaljör i stafett vid junior-VM i skidorientering i Bulgarien. Dessutom blev Erik silver- och bronsmedaljör i SM. Ulla-Britta Hall vann veteran-VM i orientering i klassen D70 i Danmark. Anders Holmberg tog två bronsmedaljer i klassen H15 vid USM, en individuellt och en i stafett. Järlalöpare vann 6 DM-guld. En modern hemsida togs i bruk.

2000
Anders Holmberg blev svensk mästare i H16 vid ungdoms-SM och ingick i Stockholms segrande budkavlelag.

Samarbetet med Gustavsberg utökades och kombinationslag från våra klubbar vann ungdomsklassen i tiomila och kom tvåa i juniorklassen i Smålandskavlen. Järlalöpare vann 7 DM-guld i orientering och 10 i skidorientering. Vi arrangerade StOF:s ungdomsläger vid Velamsund och gick in som medarrangör i Stockholm City Cup.

2001
Anders Holmberg tog bronsmedalj på klassisk distans i Nordiska mästerskapen för H20 och vann SM i klassisk distans för H18, han tog silvermedalj i lång-SM för H20 och han vann Silva Junior Cup i H18. Han vann dessutom franska 5-dagars och han var trea och bäste svensk i O-ringen.

Elin Andersson-Skantze och Martin Härberg vann i D15 respektive H16 i USM. Elin och Martin vann bland annat totalsegrarna i Stockholm City Cup och O-ringen.

Segrar i Ungdomens 10-mila och i Smålandskavlens H18-klass och en andraplats i 10-milas ungdomsklass var de mest framträdande placeringarna. Järlalöpare vann 10 DM-guld i orientering och 7 i skidorientering.

Järla arrangerade Skol-SM i orientering vid Samskolan i Saltsjöbaden.

2002
Anders Holmberg 5:a klassiska distans och 6:a på kortdistans samt ingick i det svenska bronslaget i budkavle vid junior-VM i Spanien, han vann SM i kortdistans för H18, tog silvermedalj i klassisk distans för H18 och han vann för andra året i rad Silva Junior Cup i H18.

Martin Härberg blev svensk mästare i sprintorientering i klassen H18.

Vid budkavle-SM kom vårt förstalag med Petter Haraldsson, Martin Härberg och Anders Holmberg på andra plats, endast 9 sekunder efter segrande Norberg.

Järla vann Ungdomens tiomila i H18- klassen och tog Elin A en silvermedalj i ungdoms-SM

2003
I junior-VM var Anders Holmberg fyra och bäste svensk på den klassiska distansen och sjua på kortdistansen. Elin A Skantze var sexa på kortdistans.

Anders Holmberg och Martin Härberg tog tillsammans tre bronsmedaljer vid Nordiska Mästerskapen, Anders på klassisk och kort distans och Martin på sprint.

Martin Härberg blev årets SM-kung med tre individuella guldmedaljer och två silvermedaljer samt guldmedalj i budkavle tillsammans med Petter Haraldsson och Anders Holmberg.

Ungdomens tiomila i H18- klassen blev resultatet en andraplats medan vårt D18-lag kom på 28:e plats

I Silva Junior Cup –  Martin Härberg segrade i H18, Elin A Skantze kom tvåa i D18, Petter Haraldsson 3 i H20, Anders Holmberg fyra i H20 och David A Skantze sexa i H18.

I DM i orientering tog Järla 16 individuella mästerskap.

2004

Elin A Skantze ingick i det svenska lag som segrade i tävlingen vid junior-VM, stafett i Polen.

Anders Holmberg vann tre SM-guld i H20, sprint, kort och klassisk. Martin Härberg tog också två medaljer, silver på sprint och brons på klassisk distans.

I 10-milaorienteringens ungdomsklass segrade vårt förstalag med Axel Mattsson, Linnea Längberg, Jonas Sandström och Olle Boström.

I Silva Junior Cup blev Anders Holmberg totalsegrare i H20.

I åDM i orientering tog Järla 16 individuella mästerskap och 1 i budkavle.

Järla arrangerade VM-tester för de svenska, danska, engelska, irländska och lettiska landslagen i samband med jubileumstävlingar på Åva-Norra den 7 och 8 augusti.

2005
Klubben fick sin första seniorlandslagsman genom Anders Holmberg. Anders vann långdistans vid Euromeeting i Karlstad i maj.

Elin A Skantze blev årets SM-drottning genom att vinna fyra guldmedaljer.

Vid USM tog Olle Boström en silvermedalj i H15.

I årets distriktsmästerskap fick Järla för första gången på mycket länge en seniordistriktsmästare på såväl klassisk distans som natt genom Anders Holmberg. Totalt tog  Järla 9 individuella mästerskap.

2006
Elin A Skantze vann 2 guld och 1 silver i SM-tävlingarna och hon tog bronsmedalj på långdistans i junior-VM. Elin vann O-ringen och Silva Junior Cup och hon var först in på förstasträckorna i både 10-mila och Jukkolabudkavlen. I slutet av säsongen blev hon uttagen i det svenska B-seniorlandslaget till Euromeeting i Polen.

Vid SM-stafetterna tog damjuniorernas förstalag en bronsmedalj.

I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla tre individuella guld i H21 genom Anders Holmberg och ett stafettguld i samma klass genom Johan Strandberg, Petter Jönsson, Dan Wester och Anders Holmberg. Totalt tog Järla 13 individuella mästerskap och 4 stafettmästerskap.

I 25-manna kom förstalaget  på 15:e plats bland ca 350 lag.

Tillbyggnad av Järlagården med nya omklädningsrum för damer samt kansliutrymmen påbörjades.

2007
Anders Holmberg representerade svenska landslaget vid fem olika tillfällen. Hans bästa resultat var en seger på sprintdistansen vid Euromeeting i Seefeld i Österrike.

Inför sin första seniorsäsong 2007 var Elin A Skantze uttagen i A-landslagets talanggrupp.

Vid årets SM-tävlingar fick Järla en svensk mästare på långdistans genom Olle Boström i H18-klassen och en bronsmedalj på samma distans genom Anders Holmberg i H21.

I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla två individuella guld i H21 genom Anders Holmberg i sprint och Jakob Jansson i nattorientering. Totalt tog Järla 16 individuella mästerskap.

I 25-mannatävlingen kom vårt förstalag på 15:e plats bland ca 350 lag.

Damernas nya omklädningsrum och det nya kansliet på Järlagården invigdes.

2008
Olle Boström blev guldmedaljör och sträcksegrare vid JVM – stafetten i Göteborg.  Olle var femma på långdistansen även på medeldistansen.

Elin A Skantze stod för Järlas bästa seniorplacering hittills på SM då hon kom tvåa på långdistansen. Olle Boström tog silver på ultralång distans i juniorklassen.

I Silva Junior Cup vann Olle Boström H18.

I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla två individuella guld – i D21 genom Elin A Skantze på långdistans och i H18 genom Olle Boström på långdistans. Dessutom vann våra H21- och H20- lag stafetterna.

Vid O-ringen i Sälen deltog 126 Järlalöpare. Olle Boström vann H18 Elit.

I U-tiomila kom Järlas H-18-lag på 2:a plats.

2009
Olle Boström blev på nytt guldmedaljör i stafett i junior-VM i Italien. Han vann därutöver O-ringen och blev totalsegrare i Silva Junior Cup.

På Stafett-SM  kom Järlas förstalag 5:a (H21), 7:a (H20), 9:a (D21) och 13:e (D20).

Vid de individuella SM-tävlingarna tog Olle Boström silver på långdistans och brons på nattorienteringen.

I årets distriktsmästerskap i orientering fick Järla nio individuella guld. Värt att notera är att Järlas herrseniorer kom på platserna 1, 2, 5 och 7 i sprint samt på platserna 1, 3, 4 och 6 på lång-DM.

I 25-mannatävlingen kom vårt förstalag på 18:e plats bland ca 355 lag.

2010
Olle Boström hade under 2010 en säker plats i det svenska juniorlandslaget och debuterade även i seniorlandslaget. I junior-VM tog Olle en individuell bronsmedalj på medeldistansen och i stafetten blev det silver. Anders Holmberg sprang i det svenska landslag som kom fyra i EM-stafetten. Elin A Skantze slutade trea i elitserien.

Stafett-SM kom damernas förstalag – Stina Jansson, Maria Andersson och Elin A Skantze – 6:a, den bästa placeringen hittills för Järlas damer. Herrjuniorerna – Christian Kollberg, Joel A Skantze och Olle Boström – tog bronsmedalj.

Vid de individuella SM-tävlingarna tog Anders Holmberg silver i långdistans. Olle Boström tog brons i såväl ultralång, natt som medeldistans.

I årets olika distriktsmästerskap i orientering fick Järla 9 individuella guld Värt att notera är att Järlas damseniorer kom på platserna 2, 3, 4 och 9 i sprint och på platserna 1, 4, 6, 8 och 10 på medeldistansen. I sprinten placerade sig herrseniorerna på platserna 1, 4, 6, 8.

I årets 10-mila i Finspång deltog Järla med tre herrlag, tre damlag och tre ungdomslag. Herrarnas förstalag kom på 25:e plats.  Damernas förstalag tog sin bästa placering i 10-mila hittills och slutade 23:a.

Ungdomarnas förstalag – Martin Dahlgren-Rosén, Anna Dahlgren-Rosén, Moa Nissar och Arvid Henriksson – kom på 3:e plats och blev bästa svenska lag.

Järla Orienterings förstalag tog sin hittills bästa placering i 25-mannabudkavlen och kom 8:a.

En ny tävlingsdräkt introducerades och ett samarbete med OLV Baselland i Schweiz påbörjades.

2011
Anders Holmberg vann VM-silver i sprint. Detta är den största framgången genom tiderna för Järla Orientering. Anders vann dessutom en bronsmedalj i VM-stafetten och kom på 19:e plats i långdistanstävlingen. Anders slutade på en 10:e plats i World Cup.

Olle Boström fick under 2011 en plats i landslagets talanggrupp och kom med i den svenska VM-truppen. Där vann han VM-brons i stafetten, kom 21:a på medeldistansen och på långdistansen tog Olle en mycket meriterande sjätteplats och blev bäste svensk. Olle tog silver i Natt-SM.

Linnea Martinsson kom till Järla under året och vann ett JVM-guld i stafett. I JVM blev hon 7:a i sprint och 8:a i långdistans. På en deltävling i World Cup tog Linnea en mycket meriterande 5:e plats i seniorklassen och hon vann SM-guld i långdistans i D20. Linnea var uttagen till seniorlandslagets talanggrupp 2012.  I O-ringen i Hälsingland vann Linnea alla etapper i D20E.

Martin Vister tävlade för det norska juniorlandslaget under 2011 och var med i det lag som vann Junior European Cup.

Järlas landslagslöpare Olle Boström och Linnea Martinsson tog på hösten emot Skogssportens Gynnares utvecklingsstipendier. Anders Holmberg utsågs vid orienteringsgalan till ”Årets komet”. Anders och Olle fick även ta emot priset ”Årets stafettlag” tillsammans med David Andersson för tredjeplatsen i VM.

I årets individuella distriktsmästerskap i orientering fick Järla 5 guld. Järla Orientering vann både dam- och herrseniorklasserna i stafett-DM och tog dessutom hem segern i D20.

I årets 10-mila i Riksten i Botkyrka deltog Järla för första gången med fyra herrlag, fyra damlag och fyra ungdomslag och alla lagen fullföljde tävlingen. Herrarnas förstalag kom på en mycket meriterande 4:e plats. I laget sprang: Peter Hemmyr, Petter Jönsson, David Bejbom, Olle Boström, Jacob Jansson, Martin Härberg, Kaspar Hägler, Martin Härberg, Espen Hultgren Weltzien, Martin Vister och Anders Holmberg.

I Jukolakaveln kom herrarnas förstalag på en fin 16:e plats och i Venlakaveln placerade sig damernas förstalag på plats 28.

Järlas förstalag höjde sig ytterligare ett snäpp jämfört med fjolåret och slutade på en 7:e plats i 25-manna.

Den första upplagan av Sicklaloppet arrangerades den 1 oktober och det blev succé direkt.

2012
Anders Holmberg vann åter en bronsmedalj i VM-stafetten efter en stark sistasträcka. Dessutom sprang Anders i långdistansen in på en meriterande femteplats och blev bäste svensk. Även i VM-sprinten var han bäste svensk med sin tolfteplats.

Under EM vann Anders Holmberg en silvermedalj i stafetten efter att också den här gången sprungit  sista sträcka.

På Euromeeting kom Olle Boström tvåa på medeldistansen, sjua på sprinten och på långdistansen placerade han sig på en 13:e plats.

I junior-VM representerade Järlas löpare Håkon Jarvis Westergård och Ingjerd Myhre det norska landslaget. Håkon tog brons i stafetten och Ingjerds lag placerade sig på femte plats.

I Ungdoms-SM tog Anna Dahlgren-Rosén guld i långdistans i D15.

I DM-tävlingarna vann Järla åtta guld. Tre individuella herrseniorguld: Martin Vister, långdistans, Håkon Jarvis Westergård, natt och Anders Holmberg, sprint. Damseniorerna vann stafett-DM liksom D16-laget. Herrarnas lag placerade sig på plats 2, 3 och 5. Noterbart är att på långdistanstävlingen hade Järla sex löpare bland de nio främsta i herrklassen.

För andra året i rad deltog Järla med fyra lag i 10-mila. Herrarnas förstalag kom på 10:e plats. I Jukolakavlen kom herrarnas förstalag på 15:e plats och i damernas Venlakavle slutade Järlas förstalag på 28:e plats.

Järla ställde upp med tre lag i 25-manna, där förstalaget blev åtta.

2013
På VM i Vuokatti, Finland tar Anders Holmberg VM-silver i stafett efter att ha sprungit startsträckan. Han blir även 11:a och bäste svensk på långdistansen.

På 10-mila på Gällöfsta herrgård i Kungsängen kommer herrlaget på 6:e plats. I laget sprang David Bejbom-Peter Hemmyr-Martin Vister-Olle Boström-Håkon Jarvis Westergård-Kaspar Hägler-Espen Weltzien-Mattias Millinger-Erik Andersson-Anders Holmberg. Andra laget blir 42:a.
Damerna kommer på 39:e plats.

På Jukola blir herrarna 9:a med laget Mattias Millinger-Håkon Jarvis Westergård-Martin Vister-Martin Härberg-Olle Boström-Erik Andersson-Anders Holmberg.
Damlaget tar sin bästa placering nånsin då man blir 15:e. I laget sprang Brigitta Mathys-Linnea Martinsson-Ingjerd Myhre- Karolin Ohlsson. Noterbart är att andralaget ligger 4:a efter två sträckor.

På hemmaplan vinner Olle Boström brons på Natt-SM.
På 25-manna deltar vi med tre lag samt ett kombinationslag med vår schweiziska samarbetsklubb OLV Baselland. Förstalaget kommer 8:a.

Järla arrangerar tävling på 1 maj vid Tenntorps gärdet och har hela 1675 anmälda löpare.

2014
Under året firar Järla 100 år med en rad aktiviteter som avslutas med en fantastisk 100-års gala på Järlahuset med omkring 100 deltagare. Då invigs även det nya skotergaraget.
Järla deltar även för första gången nånsin med 4 lag på 25-manna. 100 löpare det 100:e året.

På stafetterna slog damerna igenom stort. På 10-mila i Eksjö blev det en fjärdeplacering efter att ha spurtat som silvret. Det var den överlägset bästa damplaceringen någonsin samt en tangering av herrarnas resultat från 2011. I laget sprang Elsa Jansson-Anneke Hald Björgum-Ingjerd Myhre-Elin Hemmyr Skantze och Karolin Ohlsson.
Herrarna slutade på en 10:e plats efter ha varit i ledning i slutet på den sjunde sträckan då man drabbades av ett olyckligt lamphaveri som gjorde att man tappade tätkontakten.

På Jukola tog herrarna sin bästa placering genom tiderna när man blev sjua. I laget sprang Martin Vister-David Bejbom-Olle Boström-Erik Andersson-Kaspar Hägler-Håkon Jarvis Westergård-Mattias Millinger. Även andralaget imponerade och blev 37:a och blev med det fjärde bästa andralag.
Damerna följde upp 10-mila framgångarna med att bli 8:a och även där notera deras bästa placering någonsin. Vann gjorde Pan-Åhus med Emma Klingenberg på startsträckan. Emma som till halvårsskiftet tillsammans med sin pojkvän Rasmus Thrane Hansen förstärkte Järla.

Herrarna tar sedan sin första internationella seger när de vinner den norska stafetten ”NightHawk”. I laget springer Emil Lauri-David Bejbom-Olle Boström-Håkon Jarvis Westergård-Anders Holmberg-Mattias Millinger-Olle Boström-Rasmus Thrane Hansen.

På SM så tar Olle Boström brons på Natt-SM, endast sekunder från guldet och Emma Klingenberg silver på långdistans. På SM-stafetterna blir damerna fyra efter att ha fightats om guldet enda fram till sista kontrollen. I laget springer Ingjerd Myhre-Elin Hemmyr Skantze-Emma Klingenberg. Herrarnas andralag med Håkon Jarvis Westergård-David Bejbom-Espen Weltzien tar en femteplats.
Internationellt så vann Karolin Ohlsson ett sensationellt silver i stafetten på EM i Portugal då hon sprang andrasträckan i det svenska andralaget(!) som kom tvåa. Dessutom tog Emma Klingenberg två silver i sprintstafett och stafett för Danmark när VM avgjordes i Italien.

Under sommaren avlider även Järlas mångårige ordförande och hedersordförande Nisse Nilsson efter en tids sjukdom.

2015
På 10-mila som avgjordes strax norr om Arlanda tog damlaget klubbens bästa 10-mila placering någonsin då de blev tvåa, cirka minuten efter segrande Domnarvets GoIF efter att ha sprungit i täten under hela stafetten. I laget sprang Ingjerd Myhre-Elsa Jansson-Karolin Ohlsson-Emma Klingenberg och Karolin Ohlsson.

På Venlakavlen i Paimio utanför Åbo följde damerna upp tiomilaframgången med att bli trea efter segrande Domnarvets GoIF och Alfta-Ösa OK efter att ha varit i täten under hela loppet. I laget sprang Karolin Ohlsson-Elsa Jansson-Emma Klingenberg-Elin Hemmyr Skantze. Det var Järlas bästa placering nånsin på Jukola/Venla.

På VM i Skottland hade Järla fyra löpare med. Olle Boström och Karolin Ohlsson i det svenska laget. Emma Klingenberg i Danmark och Håkon Jarvis Westergård i Norge. VM blev en total Järlasuccé då tre av dem kom hem med medaljer. Emma Klingenberg tog tillsammans med det danska laget guld i både sprintstafett och stafett. I sprintstafetten vann hon startsträckan överlägset och på stafetten sprang hon sistasträckan. Gulden var Järlas första VM-guld på seniornivå någonsin.
Olle Boström gjorde ett kanonlopp på medeldistansen och tog bronset, endast 13 sekunder från guldet! Han blev även sjua och bäste svensk på långdistansen och sprang andrasträckan i det svenska laget som blev sjua på stafetten.
Även Håkon Jarvis Westergård kom hem med en medalj då han var med i det norska laget som tog silver på sprintstafetten.
Karolin Ohlsson blev 10:a på sprinten och sprang sista sträckan i det svenska laget på sprintstafett som blev femma.

På SM som huvudsakligen avgjordes i Stockholm tog Olle Boström Järlas första senior-SM guld genom tiderna då han vann Natt-SM på Livgardet i Kungsängen. På stafett-SM blev damlaget historiska då de tog Järlas första medalj i seniorstafett i och med bronsmedaljen. Noterbart är att andralaget blev femma! Även Erik Berzell tog ett SM-brons i sprint i H20.

2016
På SM tar Karolin Ohlsson och Signe Klinting hem varsin bronsmedalj på medeldistans och ultra och Anna Dahlgren-Rosén vinner silver i D20 på ultralång.
VM avgörs i Strömstad Signe Klinting springer startsträckan i det danska laget som blir tvåa. Under vintern har Emma Klingenberg meddelat att hon avslutar sin landslagssatsning.

2017
Järla tog under året fyra SM-medaljer.
Jens Rönnols tar klubbens andra senior SM-guld då han mycket överraskande vinner Natt-SM utanför Hallsberg.
På Sprint-SM i Örebro tar Karolin Ohlsson silver i D21 och springer för sedan laget i sprintstafetten till en bronsmedalj. I laget sprang Josefin Persson-Andreas Hall-Erik Berzell-Karolin Ohlsson.  
På USM i Umeå tar Petrina Costermans brons i D16 på sprinten. 
Damerna blir fyra på 10-mila i Göteborg, endast en dryg minut från segern efter att ha varit med i täten under hela tävlingen. Herrarna blir 11:a.
På VM i Estniska Tartu gjorde både Karolin Ohlsson och Håkon Jarvis Westergård gjorde sina tredje raka VM. Karolin kom
på 11:e plats medan Håkon blev 8:e.  I sprintstafetten sprang Håkon tredjesträckan i det norska laget som blev sjua. Krystal
startade i det australiensiska laget som blev 20:e. När det blev dags för skogsdistanserna
blev Håkon 13:e på långdistansen efter ett mycket bra lopp. Karro gjorde sin första start på
en skogsdistans och blev 27:a på långdistansen. Även Krystal Neumann deltog för Australien

Järla tar över arrangemanget ”Stockholms Brantaste”, en löpartävling i Hammarbybacken.

2018
Järla vinner för första gången 10-milas damstafett. 10-mila avgjordes vid Kvarnängens IP i Nynäshamn och laget vann med nästan 4 minuter efter att ha varit med i täten från mitten på sträcka 3.
I det segrande laget sprang Stina Haraldsson-Emma Klingenberg-Sara Sjökvist-Elin Hemmyr Skantze-Karolin Ohlsson.
Under EM i schweiziska Lugano tar Karolin Ohlsson hem två silvermedaljer efter att ha sprungit sistasträckan i det svenska laget på både sprintstafetten och stafetten. 
Järla arrangerar sprint-DM med arena på Nacka IP på en nyritad karta över Järla Sjö och Nacka IP.
På Jukola blir damlaget bestående av Emma Klingenberg-Sofie Bachmann-Elin Hemmyr Skantze-Karolin Ohlsson fina fyror.
På VM i Lettland tar Karolin Ohlsson hem VM-guld i sprintstafett där hon springer sistasträckan tillsammans med Tove Alexandersson-Emil Svensk-Jonas Leandersson. Hon springer även andrasträckan i det svenska damlaget so m blir tvåa, då tillsammans med Helena Bergman och Tove Alexandersson.
Karros framgångar fortsätter under hösten. På För-VM i Norge tar hon sina första pallplaceringar i världscupen då hon blir trea och tvåa på långdistans och jaktstart. På världscupfinalen i Tjeckien tar hon sin och Järlas första världscupseger då hon vinner medeldistanen vilket även bidrar till en andraplats i totalvärldscupen!
På SM tar hon hem silvret på både lång- och medeldistans samt springer sistasträckan i damlaget som tar bronset på stafetten. Då tillsamman med förstaårsjunioren Petrina Costermans och Sara Sjökvist.
På världscupfinalen i Tjeckien tar Karolin Ohlsson sin och Järlas första världscupseger när hon vinner medeldistansen i teknisk sandstensterräng i överlägsen stil. Höstens framgångar gör att hon slutar på andraplats i totala världscupen efter Tove Alexandersson. 

2019
I maj arrangerar vi två deltävlingar (sprint och medel) i Swedish League i Fisksätra som en del av firandet för den första orienteringstävlingen från Saltsjöbaden 100 år tidigare. Tävlingarna blev väldigt lyckade där eliten sprang en medeldistans på det nykarterade Skogsö samt en sprint i Fisksätra.
I Hudiksvall tar Karolin Ohlsson hem Järlas första SM-guld för damseniorer när hon vinner sprint-SM. Under hösten tar Jens Rönnols ett imponerande och överraskande silver på lång-SM utanför Söderhamn. Petrina Costermans tar även ett brons på medeldistans i D18. 
Karolin Ohlsson vinner VM-guld i stafett i norska Östfold efter att ha avgjort med en mästerlig spurt mot Schweiz. Övriga i laget var Lina Strand och Tove Alexanderson. Laget blev senare även nominerat i kategorin ”Årets Lag” på den svenska idrottsgalan i Globen. 
Under året blev även Petrina Costermans och Simon Frisk uttagna att springa Ungdoms-EM i Belarus. 
Under året färdigställs även nyritningen  av Nackareservatskartan. 

2020

Året präglades till stor del av pandemin covid-19 som gjorde att stora delar av samhället och världen stängde ner från mitten av mars och resterarande delen av året. 
Alla våra arrangemang ställdes in, alla internationella tävlingar ställdes in och gemensamma tillställningar på Järlagården var inte tillåtna. Träningar arrangerades med samling på plats och direkt hemfärd.
Under hösten tilläts enklare orienteringstävlingar utan arena och det hölls 4 SM-tävlingar. 
Vårt friskvårdskoncept ”Friska Nacka” gynnades dock av situationen som en smittsäker aktiviteter och ökade sitt deltagande från 600 till 1800 registrerade deltagare.

2021
Våren inleddes med fortsatt covid-nedstängning. Den planerade Järladubbeln i maj ställdes in och under första halvåret tilläts enbart elittävlingar. 
Tävlingsmässigt så tog damlaget en tredjeplats i Venlastafetten i Rovaniemi. Petrina Costermans blev juniorvärldsmästare i stafett i Turkiet och blev 4:a, 9:a och 12:a individuellt.  Karolin Ohlsson tog SM-guld i sprintorientering i Norrtälje. Även Jens Rönnols (natt), Petrina Costermans (lång, D20) tog SM-medaljer.
Efter säsongen togs alla tre ut i landslagstrupper inför 2022.
Under hösten renoverades avloppet i herrarnas omklädningsrum samt att vårt anslutningsspår till elljusspårets byggdes om under ledning av Matts Andreé.
Järla Orientering tilldelades priset ”Årets förening i Nacka” och Ulf Bråsjö, projektledare för Friska Nacka var nominerad till ”Årets Nackabo”.

Läs om Järladatum i historien
Läs om Järlas samtliga medaljörer