Järla arrangerar 100-årsjubileum av orienteringsidrotten


Järla ska 2019 tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet och Nacka kommun arrangera ett 100-årsjubielum av hela orienteringssporten. Gemensam slogan för jubileet blir ”100 år med svensk orientering”.

Swedish League-tävlingarna ingår i ett samarbete med Svenska Orienteringsförbundet där 100-årsjubileet av hela orienteringsidrotten kommer att genomföras.

– 2019 kommer att vara ett viktigt år för Svenska Orienteringsförbundet. Bland annat har vi VM i skidorientering i Sverige och så har vi 100-årsjubileet av den första officiella orienteringstävlingen. Vi kommer att använda oss av märkningen ”100 år med svensk orientering” för att uppmärksamma jubileet, säger Susanne Söderholm.

Här är några av de tidigare avgörande händelserna i orienteringens utveckling där Järla varit involverad.

• 1919 arrangerades världens första ”officiella” orienteringstävling utlyst allmänt i idrottsrörelsen. Start i Saltsjöbaden och mål i Nackanäs nära Järlagården.

• 1969 arrangerade Järla och Svenska Orienteringsförbundet tillsammans ett 50-årsjubileum av den första officiella orienteringstävlingen. Vid tävlingen sprang med originalbanan från 1919.

• 1975 reste Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och Internationella Orienteringsförbundet (IOF) tillsammans med Nacka kommun en minnesstaty ”Den förste orienteraren” vid startplatsen Tippen Saltsjöbadens centrum. Skogssportens Gynnare och Skogskarlarna var med och finansierade statyn. Kungahuset invigde statyn 4 juli och Järla arrangerade en orienteringstävling för allmänheten.

• 2019 arrangerar SOFT och Järla tillsammans med Nacka kommun och övriga samarbetspartners ett 100-årsjubileum för den första officiella orienteringstävlingen i världen. Finalhelg i Swedish League med sprint- och medeldistans med arena Fisksätra IP.