Järla utsedd finalarrangör i Swedish League 2019


Järla har blivit utsedd att arrangera finalhelgen i Swedish League 2019 och tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet ansvara för 100-årsjubileet av svensk orientering. Samtidigt kommer publiktävlingar att arrangeras. Övriga samarbetspartner i arrangemanget är bland andra Nacka kommun, Erstavik och Stena Fastigheter.

Järla kommer att ansvara för sprintdistansen fredag 3 maj och medeldistansen lördag 4 maj med arena på Fisksätra IP. Tävlingsområdena är för sprinten Fisksätra centrum för samtliga klasser och för medeldistansen Skogsö för Swedish League-klasserna och Erstavik för publiktävlingens klasser.

– Fantastiskt roligt att vi har fått ett sånt här prestigearrangemang till Järla. Senast vi arrangerade på den här höga nivån var VM-testen 2004 på Åva Norra. Extra roligt är att vi kan erbjuda områden som är helt jungfruliga och aldrig använda för orientering tidigare, säger Järlas ordförande Fredrik Brandhorst.

2019 är det 100 år sedan den första officiella orienteringstävlingen i världen arrangerades. Tävlingen startade vid Tippen Saltsjöbadens centrum och hade mål vid Nackanäs nära Järlagården. Vid startpunkten finns idag en minnestaty som heter ”Den första orienteraren”.

Tävlingsområdena som kommer att användas är Fisksätra centrum för sprintdistansen. Där blir det intensiv orientering i tättbebyggt miljonprogramsområde med omgivande kuperade terräng med närskog och radhusområden.

Medeldistansens Swedish League-klasser kommer att gå på Skogsö som är kuperad skärgårdsterräng och publikklasserna går i Erstavik med klassisk stockholmsterräng.

Nacka kommun, Erstavik och Stena Fastigheter är som markägare viktiga samarbetspartners i projektet.

– Vi är väldigt stolta över att vara en av de ledande orienteringskommunerna i Sverige med både Järla och Ravinen i vårt område. Vi ser fram emot att vara delaktiga i 100-årsjubileet av orienteringsidrotten som verkligen har sina rötter här hos oss, säger Richard Wendt, (M), ordförande i Fritidsnämnden på Nacka kommun.

Inför och under tävlingshelgen planerar Järla också att driva ett integrationsprojekt i Fisksätra för att presentera orientering för boende i Fisksätra med inriktning på personer med ickesvensk bakgrund.

– Vi ser fram emot ett spännande möte – orientering möter miljonprogram. Att vara med och stötta friskvårds- och integrationsprojekt inom idrotten är viktigt för oss och går hand i hand med vårt arbete att skapa trygga och trivsamma boendemiljöer där människor vill bo, säger Karin Linander, fastighetschef på Stena Fastigheter.

En speciell sprintkarta kommer att ritas över Fisksätra samtidigt som nyritning kommer att göras över Skogsö samt Erstavik/Nackareservatet.

2019 är det inte bara 100 år sedan den första orienteringstävlingen utan även 300 år sedan ”Slaget vid Baggensstäket” på Skogsö ägde rum. Det är ytterligare att jubileum som kan komma att kopplas ihop med Järlas jubileumsarrangemang.

I projektgruppen för Swedish League-finalen ingår än så länge Fredrik Brandhorst, Anders Asplund och Fredrik Trahn. Gruppen kommer succesivt att fyllas på med huvudfunktionärer under den närmsta tiden.

Arrangör för den avslutande långdistansen i Swedish League söndag 5 maj har ännu ingen utsedd arrangör. Stockholms Orienteringsförbund har ansvaret för att hitta en arrangör.

Mer läsning:
https://www.nvp.se/Sport/jarla-inbjuder-till-integration-nar-orienteringen-firar-100-ar/
http://www.svenskorientering.se/Grenar/Orientering/Nyheter/folksportenorienteringsnart100arfirasisaltsjobadendaralltingstartade