Martin Sahlin berättar om Sicklaloppet

Martin Sahlin är ny tävlingsledare för Sickaloppet som Järla arrangerar söndag 17 september. Här berättar han om årets nyheter, anmälningsläget, funktionärstillsättning och när vi får se Sickla Gruvlopp igen.

Martin har varit med i Järla sedan 2017 och har bland annat varit tävlingsledare för Stockholms Brantaste. Efter ett par år med olika tävlingsledare för Sicklaloppet tar sig Martin nu an den rollen. ”Det kommer att bli en riktigt löparfest”, säger Martin.

Sicklaloppets tävlingsledare har halländsk orienteringsbakgrund ursprungligen från Laholms IF (numera Laholms OK)

– När jag var 8 år började jag orientering och höll på till jag var 14 när andra sporter blev för intressanta. Största meriter är ett DM-guld i stafett i H10 och två individuella DM-brons i skol-DM. 😊 Jag flyttade till Stockholm när jag skulle börja plugga 2006 och när jag bestämde mig för att ta upp orienteringen igen 2017 föll valet på Järla. Järla hade nybörjarkurs för vuxna vilket kändes skönt eftersom mitt uppehåll varit rätt långt, berättar Martin.

Om tre veckor är det dags för 13:e upplagan av Sicklaloppet, vad är status just nu?

-Anmälningarna rullar in och ambitionen är att komma upp i minst samma deltagarantal som förra året, strax under 1500, samt såklart att Sicklaloppet blir en familjefest för alla som deltar i något av loppen eller hejar på dem som gör det. Vi hoppas på att få in lite musikunderhållning längs banan för de som springer 5 och 10 km samt fortsätta öka antalet utställare på Marcusplatsen under dagen.

Vilka är de stora utmaningarna nu?

-Bansträckningen är alltid en utmaning i Sicklaloppet på grund av alla byggarbeten i Nacka. Nu är det bygget vid Sickla bro där vi tittar på en alternativ lösning för sista kilometern. Banansvariga Oscar Björk och Peter Wipp jobbar hårt med det just nu.

Hur går funktionärstillsättningen till, det brukar ju behövas både många huvudfunktionärer och banfunktionärer.

-Jag har inte direkt jobbat med någon central Sicklaloppsgrupp men har fått stöd av förra årets tävlingsledare Micke Ahlqvist och Erik Mattsson. Huvudfunktionärerna är till stora delar desamma som varit med i flera år nu så där flyter det mesta på, det är någon som är bortrest eller inte kan av andra anledningar som jag behövt leta ersättare till men för de övriga nästan 200 funktionärerna är vi helt beroende av alla Järlas medlemmar och att de anmäler sig via länken som finns med i veckobrevet. Just nu önskar jag att funktionärsanmälan fylls så snabbt som möjligt! Samt att ni som har möjlighet gärna får tipsa familj, vänner och bekanta om att springa något av våra lopp.

Vi som inte känner dig, vem är du Martin Sahlin?

-Uppvuxen i Laholm i Halland. Jag fyllde nyligen 38 år och bor i Bagarmossen, en kort cykeltur från Järlagården. Är statsvetare och jobbar som projektledare på en organisation som heter Stockholms Akademiska Forum, en samarbetsorganisation för alla universitet och högskolor i Stockholm. Än så länge finns det ingen familj att locka med till orienteringen men det kommer förhoppningsvis.

När får vi se Sickla gruvlopp igen?

-Tyvärr kommer det nog att dröja något eller några år till, vilket är synd eftersom det är en av de mest frekventa frågor jag får från tidigare deltagare. Så intresset är nog stort snart igenom efter några års uppehåll Just nu är det dock inte möjligt att använda gruvan på det sättet för stora mängder människor. Men vi hoppas på en fortsatt bra dialog med Epiroc och Atlas Copco.

Vilka är Sicklaloppets större samarbetspartners/sponsorer i år?

-Störst och helt nödvändiga för att kunna genomföra loppet är Atrium Ljungberg som äger Sickla Köpkvarter. Ny för i år är Bauhaus som flyttar över sin sponsring från Stockholms Brantaste eftersom det inte arrangerades i år.

Sicklaloppets tidigare tävlingsledare:

2022: Mikael Ahlquist och Erik Mattsson
2021: Jenny Ahlquist och Eva Hagwall
2020: Veronica Hagström
2019: Carina Lidforss
2016 – 2018: Jonas Andersson
2011 – 2015: Fredrik Trahn