Så blir Sicklaloppet i höst – Jenny Ahlquist ny tävlingsledare

Efter det i princip uteblivna tioårsjubileet förra året är det nu snart äntligen dags för Sicklaloppet igen – söndag 19 september. Vi planerar för ett arrangemang med i dagsläget 900 deltagare per dellopp.

Vi sökte tidigare en ny arvoderad projektledare men istället för det har vi skapat en helt ny Sicklaloppsgrupp där Jenny Ahlquist är tävlingsledare på ideell nivå. Här berättar Jenny hur Sicklaloppet kommer att bli i höst.

Hur kommer Sicklaloppet att arrangeras i år utifrån de förutsättningar som gäller?
Efter Folkhälsomyndighetens beskrivning av anpassningar enligt nivå 2 som trädde i kraft den 1 juli har vi bestämt oss för ett Sicklaloppet med tre dellopp: Sicklaloppet 10 km; Lilla Sicklaloppet 1,5 km och Sicklaloppet Mini 600 meter.

Vi kommer att ha ett deltagartak på 900 löpare per dellopp. Rekommendationer och regelverk utifrån pandemisituationen styr hela tiden vårt arbete. Därför kommer vi i år att fokusera på löp- och rörelseglädje framför publik- och folkfest. Alltså ett mer avskalat arrangemang runt omkring men bibehållen sportslig kvalitet av själva loppen.

Vilka är de anpassningar vi måste göra enligt Folkhälsomyndigheten?
Det som sedan 1 juli gäller för idrottstävlingar utomhus i form av motionslopp är att antalet idrottsutövare som samtidigt befinner sig i start- och målområdet får uppgå till högst 900. Därför planerar vi utifrån denna skrivning för en begränsad tillgång till start- och målområde för övriga än deltagare vid loppen. Publik kommer vi hänvisa ut på banan så det inte blir för stora folksamlingar. Publik och deltagare ute på banan omfattas inte av deltagarbegränsningar.

Innebär det några nyheter eller prioriteringar för upplägget av Sicklaloppet?
Vi kommer att bygga upp tävlingsområdet för deltagare i stort sett som vanligt, och med största sannolikhet kommer man kunna röra sig fritt i området utomhus. Aktiviteter och kringarrangemang vid sidan av loppen kommer att vara nedskalat.

Varför blir det inget Sickla Gruvlopp i år?
I planeringsarbetet under våren insåg vi att inomhusaktiviteter blir svårare att arrangera med pandemirestriktioner varför vi lägger Gruvloppet på is 2021. Vår förhoppning i projektgruppen är att kunna ta upp detta lopp igen 2022 då vi vet att det är ett uppskattat lopp.

Är det några nyheter för bansträckningarna i år?
Bansträckningen är fortfarande preliminär inför 2021. Årets sträckning kommer att likna de senaste årens men då en hel del byggnadsarbete och trafikomläggningar pågår i området kan detta såklart påverka banorna. Framför allt Sicklaloppet 10 km där bancheferna Peter Wipp och Oscar Björck jobbar med att hitta en lösning mellan 2 och 3 kilometer där byggnationen av den nya dagvattenanläggningen vid Kyrkviken kan påverka oss. Vi kommer att fortsätta med den avslutande kilometern med inlöpning via Hesselmans Torg och Järvägsgatan mot Marcusplatsen. Anledningen till den avslutningen mot den vi hade tidigare är att vi inte kan passera Tvärbanan mellan Hammarby Sjöstad och Sickla.

Vilka är Sicklaloppets större samarbetspartners/sponsorer i år?
Atrium Ljungberg/Sickla Köpkvarter, Nacka Värmdö Posten, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Mälarenergi AB är trogna samarbetspartners från tidigare år och vi är glada att de vill samarbeta kring loppen med oss även 2021. Vidare arbetar vi i projektgruppen på med att knyta upp ytterligare partners till loppen.

Vilka är med i Sicklaloppsgruppen i år och med vilka ansvarsområden?
Projektgruppen kom igång något senare än vanligt då pandemin gjorde läget osäkert. Gruppen på tio personer var komplett först i maj.

Projekt/Tävlingsledare: Jenny Ahlquist med stöd av Eva Hagwall
Lilla Sicklaloppet och Sicklaloppet Mini: Linda Ruthström
Banchef: Peter Wipp coh Oscar Björck
IT och sekretariat: Dan Wester
Arenachef/Målområdet: Thomas Björelind
Marknadsföring: Jonas Andersson
Funktionärsansvarig: Anna-Lena Costermans och Fredrik Brandhorst

Hur fungerar det med tillsättning av huvudfunktionärer och övriga funktionärer?
På det stora hela har tillsättningen av de cirka 30 huvudfunktionärerna utanför Sicklaloppsgruppen gått bra och det stora jobbet var klart i juni. Någon enstaka position kvarstår som vakant. Nästa steg är att tillsätta den stora mängden övriga funktionärer, cirka 150 för tävlingsdagen och för veckan innan. Inom kort kommer en bokningslista upp på Järlas intranät (som julgransschemat). Jag ber alla medlemmar att blocka söndagen den 19 september om det inte redan är gjort för ditt bidrag kommer att vara värdefullt.

Vilka är de största utmaningarna med Sicklaloppet i år?
Ett idrottsarrangemang i skuggan av pandemin tror jag de flesta kan förstå är en utmaning att planera. Vi i projektgruppen vill hålla en balans i att inte göra för mycket i onödan samtidig som vi vill vara förberedda. Då anmälan kom igång senare än vanligt kvarstår nu utmaningen att få så många löpare till loppet som regelverken tillåter och få ihop så många funktionärer som behövs från klubben.

Vad önskar du dig för hjälp och stöd av Järlas medlemmar?
Vad man som medlem kan göra idag är att sprida budskapet kring de lopp vi arrangerar den 19 september och att så många som möjligt bokar in sig på funktionärsuppgifter enligt bästa förmåga. Är du ny i klubben tveka inte utan ta rygg på oss andra och bidra där insatser behövs.


Vi som inte känner dig, vem är du Jenny Ahlquist?
Med rötter på västkusten hamnade jag tack vare studier i Stockholm för knappt 30 år sedan och här har jag sedan blivit kvar. Jag är nyfiken och utåtriktad och får energi av att träffa och samarbeta med andra människor. Till vardags arbetar jag på ett läkemedelsföretag med marknadsföring och försäljning. Där kan jag kombinera mina intressen för naturvetenskapen, människokroppen, kommunikation och kreativitet.

Vad har du för relation till Järla och hur länge har du varit med i klubben?
Jag kom in i klubben genom min syster och hennes familj. Efter att i några år ha vaktat väskor, burit stövlar, mössor och jackor bestämde jag mig för att själv också börja orientera. Efter nybörjarkursen 2020 har jag fortsatt utmana mig själv med karta och kompass och blivit en trogen träningsorienterare.

Orienteringsbakgrund/idrottsbakgrund?
För min del har idrottslivet kretsat framför allt kring bollsporter som fotboll, handboll och tennis men också utförsåkning har en framskjuten plats i mitt hjärta. Jag har alltid varit aktiv då jag vet att jag mår mycket bättre på alla plan då jag får röra på mig. Orientering var något jag verkligen gillade i skolan men först våren 2020 tog jag upp det igen och gick en nybörjarkurs för vuxna i Järlas regi.

Sicklaloppets tidigare tävlingsledare:
2020 Veronica Hagström
2019 Carina Lidforss
2016-2018 Jonas Andersson
2011-2015 Fredrik Trahn