Tack alla funktionärer vid Fisksätratävlingarna!

100 år med Järla i spetsen!

Så har dammet lagt sig efter 100 årsfirandet ute i Fisksätra. En helg att minnas, inte bara för Järla, utan för hela orienteringssporten. Som vanligt spänner Järla bågen lite extra och väljer att köra ett arrangemang med EXTRA ALLT:

– 100 år sedan första orienteringstävlingen
– Swedish League-finalhelg
– Sprint eller medel? Varför inte både och?
– Lördag och söndag? Varför inte fredag och lördag?
– Medeldistans med två tävlingsområden
– Samarbete med Stockholm City Cup

För ett par år sedan såddes de första fröna i projektet när Fredrik Trahn och Anders Asplund drog upp riktlinjerna och ansökte hos SOFT att arrangera finalhelgen i Swedish League med arena i Fisksätra. Sedan förra sommaren har huvudfunktionärerna jobbat med planering, tillstånd, nya kartor, banläggning, logistik, resursplanering och åter resursplanering. Tack vare ett bra bollplank och stöd från svenska orienteringsförbundet började vi så smått inse vad kraven innebär för en nivå1-tävling med World Ranking Event-status.

Vi lade stor omsorg om kvalitet i leveransen för eliten, men vi ville också ge något till alla andra, inte minst till de boende i Fisksätra. Om inte nysvenskarna kommer till sporten, så får väl sporten komma till nysvenskarna, tänkte vi och bjöd in till orienteringsträningar ute i Fisksätra i ett par omgångar och sedan fritt prova-på-orientering under 100 årsfirandet. Många glada miner och flera som testat sporten. Vi hoppas nu att vi får se dem på tisdagsträningarna framöver.

Klubben har många att tacka. Vår sponsor Stena Fastigheter hjälpt till med arrangemanget ute i Fisksätra, ställde upp med logistik och hjälpte oss ekonomiskt. Nacka kommun som ordnade så att strandpromenaden blev klar i tid, och upplät lokaler till karantän, VIP och Första Hjälpen. SOFT förstås, som ordnade med världens bästa speaker i Per Forsberg, webbsändningar och en supercoach i Bosse Månsson. Men framför allt, så har klubben alla funktionärer att tacka! Vi vågar inte räkna efter hur många ideella timmar som lagts ned i detta, och kanske var det tur att vi inte räknade så noga på det innan vi antog utmaningen(!)

I skaran av alla som hjälpt till så finns det några som vi vill lyfta fram lite särskilt. Anders Asplunds noggrannhet och engagemang med inlåningen av Simon Hector för sprinten och Erik Mattsson som viktig stödresurs. Världsklass. Michael Ahlquists arbete med tävlingsadministrationen förstås. Harri Andrée som styrde upp starten, där har SOFT troligen en ny best-in-class referens att utgå ifrån framöver. Fredrik Trahns filmer är som choklad efter en god middag – vilka läckerheter! Och utan Peter Sandströms oförtröttliga arbete med planeringen av arenan, scenen och allt runt detta så hade inte mycket fungerat. Tomas Björelinds lugn i bygghetsen. Peter Wipps jobb med parkeringen – det gick över förväntan bra! Anna Forsbergs samarbete med MittiFisksätra runt serveringen. Stefan Ljungdahls planering och omplanering runt funktionärstillsättningen. Hilda Mattssons karantänsarbete. Göran Anderssons kontrollarbete. Till detta måste vi också lägga till ett särskilt tack till alla dem som tog ledigt från jobbet för att ställa upp och arbeta för klubben och sporten i fredag i maj – en insats utöver det vanliga. Och till alla som hjälpt till i smått och stort – ett enormt tack! Hoppas att ni liksom vi kände att vi också har ganska roligt när vi jobbar ihop.

På det hela så uppfyllde vi våra målsättningen med ett undantag. Vi hade hoppats på 4000 deltagare över två tävlingsdagar och vi nådde 3000. Ett 10-mila helgen före och arrangemang i Stockholm både på onsdagen den 1 maj och sedan jaktstarten i Tullinge på söndagen gjorde att vi tappade mer publik än vad vi förväntade oss.

Passa på och njut av lite bilder och material:

Järlas reklamfilmer
http://swedishleaguefinal2019.se/se-vara-reklamfilmer/

Bilder Fisksätra-sprinten
http://swedishleaguefinal2019.se/bilder-sprint-fredag/

Bilder Skogsö-medeln
http://swedishleaguefinal2019.se/bilder-medel-lordag/

OBS! Missa inte tackmiddagen efter Stockholms brantaste på Järlagården lördag 25 maj. Ett litet sätt för klubben att visa uppskattning för insatserna under Swedish League!

Till sist några citat från arbetet:
”Har ni köpt in flytvästar till hela gänget?” STOF-representant börjar känna viss oro om vi verkligen ska få den nya strandpromenaden vid Saltsjö-pir på plats. Med en vecka kvar gick det fortfarande inte att springa Skogsö-banorna utan att bada i Lännerstasundet…

”Är det någon som gjort en riskanalys?”. En rimlig fråga tidigt i planeringen kan man tycka, men varför ställa den när klubben bestämt sig för att göra det omöjliga möjligt?

”Varför kan vi inte bara strunta i vätskan?”. En liten tvekan dyker upp i kärntruppen om vi ska kunna fuska lite med kvalitetskraven i nivå-1, men självklart röstade vi ned detta och förträngde alla sådana tankar. Klart löparna ska ha vätska, både vid start, på banan och i mål!

”Sträck på er! Swedish League-sprint och inga protester – tror inte att det hänt tidigare.”, Bosse Månsson SOFT coach.

”Jag är så glad över att få uppleva detta tillsammans med er. Stort Tack och Grattis!”, Orienteringsförbundets ordförande Inge Blomberg hälsar oss efter tävlingen.

“Vad roligt att allt gick bra – stort grattis! Ja, ni inom orienteringsrörelsen är verkligen välorganiserade och riktigt duktiga på att arrangera tävlingar.”, Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör Nacka kommun

Tävlingsledningen genom
Per Lembre och Ola Henriksson