10-mila avgjort med framgångar!

   
Efter två års uppehåll avgjordes i helgen det första 10-mila på tre år med tävlingar i tuffterräng i Ånnaboda i Kilsbergen utanför Örebro.

Järla ställde upp med 10 lag på startlinjen fördelade på 3 ungdomslag, 5 damlag och 2 herrlag. Totalt 63 löpare!

Som  vanligt inledde ungdomarna tävlandet med en fartfylld stafett. Eftersom det var så länge sen 10-mila genomfördes så var många av löparna rena debutanter. Trots detta och en del nervositet innan så bjuds det på många fina lopp och erfarenheter att ta med sig hem!
Löparna i lag1 bjöd även på imponerande stafettlöpning, orienteringskunnande och inspiration till resten av klubben när de direkt satte tonen för resten av helgen. 
Märta Ahlquist sprang förstasträckan där många var äldre killar och växlade bara fem minuter efter. På andrasträckan sprang Hilma Löfgren och flög fram och plockade från 74.a till 40. Ludvig Hagwall fortsatte avancemanget på tredjesträckan och växlade ut Gustav Netz på slutsträckan som 16:e!
Gustav fick möta tufft motstånd, både från svenska och utländska löpare men kunde tack vare säkert orienterande föra in laget som 14:e. Den bästa slutplaceringen på väldigt många år! Stort grattis!
Efteråt stannade många av ungdomarna kvar och hejade på sina mer rutinerade klubbkompisar i damkavlen och nattvakade även under 10-milastafetten. En upplevelse.
De äldre ungdomarna som enbart några timmar tidigare sprungit i förstalaget i ungdomsstafetten fortsatte sedan av bara farten med att dubblera med imponerande lopp i damstafetten (Märta och Hilma) samt 10-milastafetten (Gustav och Ludvig) på betydligt mer utmanande banor och motstånd!

Strax senare var det dags för damstafetten. 
Redan vid första TV-kontrollen slog Anastasia Denisova och Ausrine Kutkaite an tonen för lag 1 och 2 då båda passerade inom topp12. Anastasia växlade senare som tvåa och Ausrine som 27:a efter riktigt bra stafettlopp. 
På sträcka två sprang Sofie Bachmann och Stina Haraldsson stabila stafettlopp och höll i stort sett sina placeringar och kunde på så sätt ge ett perfekt utgångsläge till Sara Sjökvist och Filipa Rodrigues inför den raka tredjesträckan ”långa dagen”. 
Både Sara och Filipa gjorde perfekta taktiskt genomförda lopp och gick med i de klungor de skickades ut i. 
På sträcka 4 fortsatte Elsa Jansson och Hilda Mattsson med säkra stafettlopp och skickade ut sistasträckslöparna Karolin Ohlsson och Agnes Leo i slaglägen. 
Karro var tidigt uppe och fightades i den absoluta tätstriden om pallplatserna och kunde till slut föra in laget på en fin 10:e plats. 
– Jag hade tyvärr inte dagen fysiskt idag för att konkurrera där jag ville mot mina konkurrenter. Det var väldigt tråkigt när mina lagkamrater gett mig ett så grymt utgångsläge sa en besviken Karolin Ohlsson efter loppet. 
Agnes Leo förde in andralaget på en 39:e plats vilket torde vara klubbrekord för andralaget. 
– Vi kan konstatera att den laginsatsen vi gjorde var en av de bästa vi gjort hittills. Totalt sett har vi i stort sett inte missat något alls på 10 löpare vilket är väldigt imponerande, var Erik Mattssons, lagledare för damlagens sammanfattning efter tävlingen.
Breddlagen 4-5 undvek båda omstarten med någon sekund till godo och kom i mål med två jämna lag. Trots ett återbud i absolut sista stund kunde reserven på plats, Lena Jansson, hoppa in. Alla väldigt glada och nöjda efter en slitig runda i skogen. Mest frekventa kommentaren på arenan från alla löpare verkade vara ”Det var väldigt jobbigt!”
Tredjelaget bestod av tre yngrelöpare med Märta som tidigare sprungit startsträckan på ungdomskavlen, Sonja Ahlquist som tog sig an långa dagen, Hilma Löfgren på fjärde uppstöttade av rutinerade Signe Klinting. Tyvärr gjorde ett sent återbud att laget saknade en sistasträckslöpare men löparna i laget gjorde väldigt fina lopp.

Vann gjorde norska Nydalens SK efter en imponerande stafett där de sprang ensamma i tät från inledningen av sträcka 2.

På herrsidan inledde Noah Zbinden startsträckan med att växla ut Sergey Fedatsenka tre minuter från täten. Sedan fortsatte Erik Berzell och en i Järla comebackande Olle Boström de inledande nattsträckorna på ett säkert sätt och kunde skicka ut Jens Rönnols som 19:e, knappt fyra minuter från täten på den raka ”långa natten” som i år var 15,5 km. Jens inledde säkert men gick efter ungefär halva banan på en miss på 3-4 minuter och tappade den absoluta tätkänningen. 
Han växlade senare som 16:e.
Efter det följde ett par kortare tekniska natt/gryningssträckor som sprangs av Michael Refors, Per Lindman och Alain Denzler där Alain kunde växla ut Martin Härberg som 31:a. Oscar Björck kunde slutligen ta in laget som 29:a. 
Lag 2 slutade till slut 133:a. Där gjorde 15-åriga Gustav Netz ett imponerande lopp på den svåra andrasträckan samt 16-åriga Ludvig Hagwall på 8:e sträckan!

Nästa år väntar 10-mila i Skellefteå under Kristi Himmelsfärdshelgen

Till fullständiga resultat