Fina resultat på rekordstor Jukolastafett

 

I helgen avgjordes den finska jättestafetten Jukola i Kangasala utanför Tammerfors. Även i år var det nytt rekorddeltagande med över 1700 damlag och 1900 herrlag och totalt över 20000 löpare.

Järla ställde upp med tre damlag där tyvärr Karolin Ohlsson fick lämna återbud för att komma tillrätta med en segdragen höftskada. Förhoppningsvis är hon åter i slag till VM i höst.
Förstalaget med Sara Sjökvist på startsträckan inledde kanonbra och Sara var in i tätklungan nån minut efter ledande Haldens SK. 
Bara någon minut senare stämplade Petrina Costermans i andralaget in som 29:a. För tredjelaget gjorde Filipa Rodrigues en imponerade startsträcka där hon från en av de sista startpositionerna i det 1700 damer starka fältet redan vid den första TV-kontrollen avancerat upp till 200 plats. Det fortsatte sedan och hon växlade som 132:a.
På andrasträckan inledde Anna Dahlgren-Rosén väldigt offensivt och var uppe som 5:a vid första TV-kontrollen innan ett litet misstag på en svår sluttning gjorde att hon halkade tillbaka något och växlade som 21:a. I andralaget fortsatte Elsa Jansson bra och förde upp laget till 25.a medan Åsa Sundström gjorde en fin debut i tredjelaget.
På sträcka tre tappade både Elin Hemmyr Skantze och Stina Haraldsson några placeringar efter några mindre missar men skickade ut schweizarna Sofie Bachmann och Dominique Bucher i bra lägen. 
Sofie som tidigare i veckan sprang världscupen i Helsingfors på ett fint sätt fortsatte att visa klass och förde upp laget till en slutlig 22:a plats medan Dominique sprang in som 47:a, nytt rekord för vårt andralag. Tredjelaget slutade 190. Där sprang Erica Edman och Hilda Mattsson de två avslutande sträckorna.
Bra resultat med tanke på förutsättningarna!

Resultat Venlastafetten

Även i herrstafetten fick Järla en väldigt bra start. Schweiziske Chamuel Zbinden sprang förstasträckan och sprang in som 19:e, bara sekunder från täten. Andrasträckan sprang David Bejbom och gjorde det väldigt bra fram till en förarglig treminutersmiss på nästsista kontrollen. Jens på den långa tredjesträckan hade inte riktigt den fysiska dagen efter en förkylning tidigare i veckan men höll placeringen och växlade som 38:a. På de kortare fjärde och femtesträckorna sprang Erik Berzell och Simon Frisk stabilt och förde upp laget bland de 30 första, en placering som Anton Nilsson och Alain Denzler på de avslutande dagsträckorna höll in i mål. 

Andralaget som drabbats av många avhopp slutade 271:a. Där sprang bland annat fyra av tjejerna som dubblerade.

Resultat Jukolastafetten 

Nästa år behöver man inte ladda pannlampan. Då går nämligen Jukola norr om polcirkeln i midnattssol i tomtens hemland Rovaniemi. Blir det fler Järlalag på plats då?