Rapport från SM

SM i orientering avgjordes föregående helg över medel- och långdistans strax norr om Göteborg, i Nol, Säve och Svartedalen. Förutom att tävlingarna var coronaanpassade på alla möjliga sätt var det också en förändring mot ”vanligt” att fredagens kval var ett gemensamt kval för både medel- och långdistans.

Kvalet genomfördes i Nol på en grön, kuperad och allmänt svårsprungen karta med mycket enbuskar. Till A-finaler kvalificerade sig Jens Rönnols i H21 och Åsa Sundström i D18 medan Petrina Costermans i D20 och Simon Frisk i H20 slapp springa kval

Lördagens medeldistansfinal gick i Säve och direktsändes i SVT1 (för seniorer). Här gjorde förstaårsjunioren och debutanten Åsa Sundström ett mycket fint lopp i D18 och sprang in på en 20:e plats av de 40 löparna i final.Petrina Costermans gjorde ett lopp som innehöll en del missar men som ändå räckte till en 5:e plats i D20.
Jens Rönnols blev 27:a i H21 och Simon Frisk i H20.
I B-finalerna tog flera löpare revansch. Erik Berzell blev 2:a och David Bejbom 12:a i H21 och i D21 blev Anna Dahlgren-Rosén 3:a och Filipa Rodrigues 17:e.
Se resultat
Se TV-sändningen i SVTplay

Söndagens långdistans var ett kraftprov i tungsprungen och kuperad Göteborgsterräng i vildmarksområdet Svartedalen strax norr om Kungälv. Även dessa tävlingar TV-sändes.Här visade Jens Rönnols klass och att fjolårets överraskande silvermedalj inte var någon tillfällighet när han sprang in på en väldigt fin sjätteplats med enbart en handfull landslagslöpare före sig. Särskilt avslutningen var stark där han avancerade i fältet när andra föll ifrån.
I D20 blev Petrina Costermans 8:a och i D18 blev Åsa Sundström 32:a.
Se resultat

Den 10-11 genomförs sprint-SM och sprintstafett-SM i Örebro. Även dessa tävlingar TV-sänds.