SM avslutades med brons till Petrina!


Foto: Lars Rönnols

Återigen har en SM-helg lagts till handlingarna, och har kommer en liten summering av helgens resultat och andra strapatser.

På torsdagen lämnade tre bilar med laddade Järlalöpare huvudstaden och begav sig mot Söderhamn där vi skulle bo under helgen. En kursgård i vattenbrynet var järlabasen för helgen. Efter ankomst var det rakt ner till den vedeldade bastun och efter ett uppfriskade (skitkallt) dopp i havet var det marsch i säng inför fredagens kval.

Kvalet gick av stapeln på det gemytliga Olberget, där handbroms och säker ol-teknik var nycklarna för att säkra en biljett till A-finalen. Jag gjorde precis tvärtom och fick istället biljett till en final betydligt längre ner i alfabetet. Lyckligtvis var majoriteten av Järlalöparna betydligt säkrare och kunde återvända hem med stabila kvallopp. Tyvärr stukade Victor foten ordentligt så han fick följa resten av helgen från sidlinjen.

En bra stund innan tuppen började gala stod gröten och puttrade då det var dags för B/D-finaler. Terränglådan för dagen bestod av en kortare sväng uppe på ett riktigt klurigt berg innan banan vände hemåt där orienteringen blev lättare men den steniga marken gjorde sig ständigt påmind. Jag och Erik fick revansch efter gårdagens bottennapp medan Hilda och Elsa som gjorde stabila kvallopp igår hade det lite tyngre idag. Efter en värmande dusch intog vi suppertermode för att heja när A-finalerna drog igång där H/D18 var för först ut. Efter vis oro över att Simon aldrig dök upp till första radiokontrollen kom det tråkiga beskedet att han stukade foten tidigt på banan och fick åka bil tillbaka till arenan. I samma veva hade Petrina inlett sin färd i skogen där vi fick positiva tider vid varje radiokontroll och vi förstod att ett bra lopp var på gång.  När Petrina var på väg mot sista och mål hejade vi för kung och fosterland och såg henne flyga (ja hon flög) över upploppet och in i ledning. Efter ombyte och banankäk i ledarstolen blev det en nevös väntan innan det gick att konstatera att Petrina hade bärgat bronset. I H21 gjorde både Olle och Jens bra lopp utan det där lilla extra och dom slutade på 16e resp 13e plats. Anna som gjorde ett fenomenalt kval och blev fyra gjorde några tidiga bommar på det första berget, efter det var det stabil orientering från Annas sida och hon slutade på en 26e plats.
Resultat
Till GPS-tracking

Efter prisutdelning var det raka vägen hem för bastubad och energipåfyllning inför den återstående stafetten. På kvällen spelades även järlamästerskapet i plump, vem som vann spelar ingen roll men jag är rätt säker på att det var 2xMattsson i botten.

Söndagen startade i panik för hela huset då det under natten hade varit tjuvar på boendet. Någon hade rövat bort Hildas ena orienteringsko och hela gänget bildade en skallgångskedja för att finna den. Mattsson och hans falkögon hittade efter en stunds letande den försvunna skon och allt var frid och fröjd igen förutom de söndertuggade skosnöret. Räven var starkt misstänkt:

Järla ställde fyra starka lag på start denna geggiga söndag:
Petrina-Anna-Sara
Hilda-Supermorsan1(Signe)-Supermorsan2(Elsa)
David-Olle-Jens
Anton-Erik-Dan

Damerna gjorde i stora drag stabila insatser även om flera kände att det blev någon minut bom för mycket och även att orken började tryta efter en tuff helg. Lagen slutade på 13 resp 32 plats.

Även herrarna gjorde mycket fina stafettsträckor och där det endast skiljde dryga 20 sekunder mellan de båda lagen ut på sista sträckan. Men väl där stod Jens en fantastisk sistasträcka och lyckades efter en stark avslutning plocka in förstalaget på en riktigt fin 8e plats endast 5.30 efter segrande Stora Tuna. Dan kunde i sin tur plocka in herrarnas andralag på en 32a plats.
Resultat
Till GPS-tracking

Jag vill tacka för ordet och hoppas att hela klubben laddar inför 25-manna då vi ställer fyra starka lag på startlinjen, allt gott!

//Anton Nilsson