Sprint-SM ur en nybliven coach Antons ögon

Efter att Erik Mattsson hade drabbats av en mancold utan dess like fick jag det stora privilegiet att åka med till Göteborg för att stötta våra löpare under sprint-sm i Göteborg. Så här kommer en sammanfattning av helgen ur mina ögon.

Fredag 15:24 Mobilen surrar till och Filipa meddelar att dom är här. Jag stänger igen jobbdatorn och går ner till parkeringen där jag möts av tre leenden och Jens välpolerade BMW. I bilen på vår färd till Göteborg avhandlas både alldagligt skitsnack och längre diskussioner gällande helgens tävlingar. Efter några mindre och större felkörningar i skitstaden Göteborg anländer vi till vårt boende ett stenkast från havet.

18:06 Jag, Filipa och Jens ger oss ut på en kort jogg för att smörja upp benen efter resan. Väl tillbaka i stugorna påbörjar vi lagandet av fredags-tacosen och mitt i allt stök kommer Berzell inrullande i sin lilla men långsamma hyrbil. Maten avnjuts i långsam takt samtidigt som nervositeten inför morgondagen sakta ökar.

20:17 Maten är uppäten och disken är diskad, det är således dags att skifta fokus. Kartor och PM åker fram samtidigt som Filipa ringer upp Karro på facetime och hon hälsar oss med ett sedvanligt smile. Under mötet går vi igenom PM, gamla kartor och förmodade startplatser och bansträckningar samt avresa tider för morgondagen. Allt för att vara så bra förbereda som det går inför kvalet.

22:09 Efter mötet glider tjejerna in till sig medan vi killar borstar tänderna och Berzell drar ett sista långsökt skämt innan vi släcker lamporna för att få en bra natts sömn inför lördagens bravader.

Lördag 07:00 Klockan ringer och jag studsar in till tjejerna för att avnjuta en frukost bestånden av mackor och en rejäl kopp kaffe. Löparna kör samma frukost med kompletterar med gröt och sylt i mängder. 45 minuter senare åker jag och brudarna till karantänen då dom startar först. På karantänen sker incheckning och nummerlappsuthämtning innan vi slår oss ner vid ett bord för att invänta start. Samtidigt som killarna anländer ger sig Ausrine iväg till start och jag lämnar löparna för att bege mig mot målet.

09:11 Arenan är belägen ett stenkast från karantänen och strax efter min ankomst vaknar den sömning plasten till liv när löpare börjar strömma mot mål. Jag håller koll på liveresultaten samtidigt som jag hejar på våra löpare, Ausrine når målet först av våra tjejer och hinner få en kort pratstund med henne där hon berättar att loppet var bra och jag kan redan då ge henne besked om att hon kommer gå vidare. Kort efter det smäller det till och Elsa, Filipa och Karro kommer nästan samtidigt. Elsa kommer förbi utstämplingen och berättar att hon gjorde en stor bom i början men efter et fick hon ordning på grejerna och kunde cruisa in till en 14e plats som räckte till söndagens final.

Filipa och Karro fick däremot bege sig till röd utgång och mitt hjärta började rusa när jag fick höra att dom saknade varsin stämpel. I Karros fall löste det sig, för under SM kör alla löpare med en back-up SI som i hennes fall innehöll den saknade stämpeln. Men för Filipa saknades stämplingen även i back-up brickan trots att hon hade varit vid kontrollen. Vi lämnade in en protest innehållandes Filipas beskrivning av omgivningarna runt kontrollen samt hennes GPS-spår som visade att hon hade varit där, men detta var inte tillräckligt för att godkänna henne och juryn beslutade sig för att avslå protesten. Ofantligt tråkigt för Filipa då detta kval gällde för både dagens knock-out och morgondagens individuella final.

Efter damernas kval var det dags för herrana där både Jens och Erik leverade solida insatser som med god marginal gav dom platser i finalen. Löparna joggade ner på arenan innan dom åkte hem för att äta och vila upp sig innan finalerna medan jag stannade kvar på arenan för att reda ut Filipas protest och allt runtomkring.

13:30 Tillbaka i karantänen för eftermiddagens finaler fanns Jens, Karro och Ausrine där dom fulla av ny lunchenergi laddade inför loppen. Jag hade fått sällskap av Erik som avstod knock-outen för att spara sig till söndagen. Först ut var Karro som från start till mål låg i tät på sin kvartsfinal och enkelt kunde ta en av de tre semifinalsbiljetterna. För Ausrine blev det betydligt mer spännande! På det korta upploppet gjorde hon en spurt som själva Arvid Henriksson hade varit stolt över och kunde med minsta möjliga marginal ta sig till semifinal efter att målfotot hade granskats. Jens levererade återigen ett stabilt lopp där han tillsammans med två Ravinare tidigt sprang ifrån resten av löparna och dom kunde avstannande inkassera sina semifinalplatser. Karro visade återigen klass i semin där hon efter gafflingarna låg först och kunde ta sig i mål  till en finalplats utan större dramatik. Ausrine hamnade i ett väldigt tufft heat och efter en vägvalsmiss tidigt blev avståndet upp för stort på den korta banan och hennes dag slutade där. Ingen final men två bra lopp innan det och hon var nöjd med dagen!

Jens semi bestod även den av idel starka löpare och det skulle krävas en maxprestation för att vara bland de två första och ta en finalplats. Men det visade sig att vi var oroliga i onödan för Jens manövrerade fältet som en gud, skötte sin egen orientering och i slutändan kunde han även här avstannande ta sig i mål med en finalbiljett i handen.

17:10 Dags för finaler, arenan hade börjat bubbla mer och mer ju längre dagen gick och nu var det dags för Le grand final. Karro gör sina sedvanliga hopprutiner innan starten går och tjejerna rusa i väg i ett galet tempo. Under loppets gång ser vi inte löparna någon gång så vi tar plats i närheten av den nästsista kontrollen för att se avslutningen. Efter en nervös väntan förmedlar speakern att löparna är på väg och blickarna spejar bort mot huset dom ska komma ifrån. Först dyker Tove upp ensam. Sen efter en fåtal sekunder (som kändes som timmar) dyker resterande gänget upp med Karro i tät. Hon kollar ner på kartan och har stenkoll på vart nästsista sitter, men när hon kollar upp igen får hon syn på Toves rygg vilket gör att hon ändrar sig och tar fel håll runt en buske. Detta innebär att två tjejer smiter förbi och vägen in mot mål är alldeles för kort för att springa om och hon går i mål som fyra.  Vi möter upp Karro i målområdet där hon besviket skriker ur sin frustration om den där rackarns sista busken. Minuterna fortgår och plötsligt förkunnar speakern att Lina är diskad, hon saknar en stämpling och vips är Karro uppe som trea. Trots att det blev medalj kan hon inte riktigt släppa misstaget på slutet vilket är förståeligt då hon 99% av dagen skötte orienteringen till perfektion.

Efter damerna urladdning var det dags för herrarna att gör upp om medaljerna. Starten går och Jens lägger sig i slutet av klungan helt enligt taktiken. Även här vet vi inte hur det går under tiden dom är ute på banan, det enda speakern kan förmedla är att fältet är samlat och vi kan förvänta oss en spurt. När klungan flyger runt husknuten mot nästsista ser vi Jens på en fjärdeplats men alla ligger på ett led. Sen helt plötsligt börjar han som ligger först att springa mot sista istället för nästsista och han som ligger tvåa drar också snett och hamnar mitt i publiken. Jens som har stenkoll på kartan springer rätt och bom, smack, pow är han uppe som tvåa, en placering som han inte släpper för en han jublande skär mållinjen. Jag och Berzell rusar mot utstämplingen där vi möter hans varma och svettiga famn.

Prisutdelningen blir en härlig tillställning där våra två Järla-fantomer får motta sina medaljer samt ett knippe bröd, ett par skor och en salig blandning av verktyg. Efter prisutdelning hoppar vi in i bilarna för att åka, inte in mot stan för en blöt utekväll som man kan tro, utan tillbaka till boendet för att äta och ladda inför morgondagen. Det är tydligen så det fungerar om man ska bli bäst.

Tillbaka på boendet slänger Ausrine ihop en fantastisk kycklinggryta som vi avnjuter samtidigt som samtalsämnet mer och mer börjar styras över mot morgondagens individuella final. Efter mat och disk slår vi oss ner i soffan och spelar lite engelskspråkig rappakalja, stämningen var på topp trots att Ausrine slaktade oss! Efter detta var det raka vägen till sängen utan att passera gå. Enligt obekräftade rykten sov Jens med syn nyvunna hönö-kaka som kudde och Karro låg och kramade sin såg.

09:11 Efter en god natts sömn vaknade jag med solen i ögonen i en tyst stuga. När jag kommer in i andra stugan står vår silvermedaljör och visslande steker pannkakor till hela gänget. Vi käkar upp och städar ur stugorna innan vi drar oss mot karantänen. På vägen plockar vi upp en liftande Karro och hennes gigantiska väska som innehåller fler skor än en annan har vänner.

12:00 Hela gänget är inne i karantänen men eftersom juniorerna springer först är det ett bra tag kvar till det är deras tur. Dötiden förbrukas på lite olika sätt, Jensa sätter sig mitt i ett rum med huvan neddragen över ögonen och försöker sova medan Berzell håller låda på nedervåningen med sina patenterade skämt. Ausrine och jag äter våran egen kroppsvikt i satsumas medan Elsa och Karro sitter på övervåningen med de tuffa tjejerna och diskuterar livet.  Efter att alla satsumas är slut lämnar jag löparna för sina sista förberedelser och beger mig mott dagens arena.

13.45: Jag slår mig ner bredvid Elsas sambo och barn som är laddade för att heja fram henne. Tyvärr för dom är det herrarna som ska ut först så dom får hållas sig till tåls. Erik drar iväg i ett rasande tempo och inte många minuter efter drar Jens iväg.  Under loppets gång kan vi följa dom via liveresultaten, Jens gör en liten knackig inledning och Erik har ett grepp på honom vid första radion. Men under loppets gång knaprar Jens in sekund efter sekund och vid förvarningen har dom exakt samma tid. Men efter en riktig raket-avslutning tränger sig Jens in sig en bit före i resultatlistan och deras slutgiltiga placeringar blir 14e respektive 18e plats. Erik var nöjd med sitt lopp och placering men kände att det fysiska inte var helt hundra efter en veckas sjukdom efter 10-mila. Jens gjorde också ett godkänt lopp men det innehöll några sämre vägval plus att gårdagen hade tagit ut sin rätt och han hade inte riktigt samma speed som under den galna knockout-finalen.

När killarnas lopp var lagda till handling var det dags för Elsa att till Noras stora förtjusning rusa mot startpunkt och ut på sin bana. Elsa gjorde till stora delar ett bra lopp men vid kartvändningen började hon läsa till fel kontroll och tappade dyrbar tid. När hon kom i mål blev hon ändå mottagen som en segrare både av barnen och av mig!

Näst på tur var Ausrine som gjorde några mindre misstag på den första delen av avslutade väldigt bra och var nöjd med farten hela vägen. Detta resulterade in en fin 16e plats totalt och helgen var en bra grund att bygga vidare på inför världscupen i Borås om två helger.

Nästan sist ut av alla stack Karro iväg i ett furiöst men kontrollerat tempo. Vid alla passeringar var hon bra med i toppen och såg länge ut att tävla om en silver eller bronspeng. Tyvärr fick hon likt Elsa problem vid området där kartvändningen hade skett och började springa långsträckan till 10an när hon skulle till 17e. Detta resulterade i att en absolut topplacering bytes mot en 9e plats. Surt att åka på ett sådant misstag när hon även idag sprang 99% av banan till perfektion. Men vi kan väl alla skriva under på att det är bättre att misstagen kommer idag än på VM eller världscup och även Karro kan ta med sig en starkt uppåtgående form och blodad tand inför världscupen i Borås.

Prisutdelningen var inte lika trevlig idag som gårdagen men vi fick i alla fall jubla lite åt Karro när hon fick sitt SM-löv och en stor påse med hönökaka som undertecknad fick ta med sig hem. Efter detta packade vi in oss i bilarna och begav oss med huvudstaden med stort J och när dom hade lämnat mig där åkte dom vidare till Stockholm.

Summa summarum var det en bra helg för Järla, två medaljer och flertalet fina prestationer utöver det. Även om vi alla kände lite extra för Filipa som inte fick chansen att visa vad hennes fina 10-milaform hade kunnat räcka till!

Känns som jag har skrivit en hel roman om helgen, vilket jag också har men jag hoppas att ni finner njutning i läsningen och att ni fattar hur roligt det är att vara i väg med detta underbara gäng.

Vi ses och hörs!!

Anton ”coach” Nilsson