Tänk mer fyrkantigt

Tänk mera fyrkantigt!

Trenden talar för orientering. Intresset för löpning är stort. Många tar sina första steg bort från asfalten ut till stigar och traillopp, söker större utmaningar. Ändå är barriären in till orienteringssporten ganska stor. Hur kan vi riva hindren, göra det enklare för nya vuxna att ta till sig sporten?

Med dessa frågor tog vi tåget upp till Hudiksvall för en utbildningshelg för motionstränare i Svenska orienteringsförbundets regi. Vi lärde oss om ett intensivkurskoncept som vi nu ska ta till Järla. Det startade i Göteborg-Majorna för ett par år sedan och nu har de en lång kölista till nästa kurstillfälle! Kan de på den vackra västkusten, så ska väl vi i huvudstaden inte vara sämre?

Kursen bygger på att samla deltagare som vill lära sig orientering. Från grunden, med hjälp av erfarna orienterare. En blandning av teori och praktik med en enklare träningstävling som avslutning. Högt tempo varvat med sociala inslag. Efter kursen ska deltagarna kunna hänga med på orienteringsaktiviteter. För att motionera, tävla eller bara för att kunna komma ut och springa i vår fina närmiljö.

I Järla planerar vi en intensivkurs den 12-14 maj för nya vuxna. Passar perfekt för personer som kanske har barn som springer men som inte fått någon grundkurs själva. Eller för personer som vill träna löpning och inte räds lite lera på skorna, och behöver en introduktion till orientering. Eller för återvändare som vill komma igång igen. Så anteckna datumet – mer detaljer kommer inom kort!

Våra motionsambitioner stannar dock inte vid en utbildning. Vi vill kunna erbjuda en väg vidare för dem som vill utvecklas mot nya mål. Med bättre träning och teknikkunskap på nivåer som passar också nya vuxna. I ett försök att beskriva ambitionen i bilder lånar vi gärna Tomas Stenströms introduktionsbild från kursen. Vi bör tänka mera fyrkantigt!

Illustration: Från ett elitförberedande triangeltänk till ett fyrkantstänk som både inkluderar elit, bredd och motion.

Orienteringssverige är ganska bra på att utbilda unga och möjliggöra elitsatsningar. Vi har en god bas i ungdomsverksamheten som elitsatsningarna bygger på. En väl fungerande pyramid. Perspektivet döljer dock det som orienteringen också erbjuder: motionsidrott för alla. Kan vi anpassa verksamheten också efter personer med olika ambitioner får vi flera med i verksamheten och ökad trivsel.

På tåget hem sitter vi nu och klurar på aktiviteter som stärker Järlas fyrkantstänk. I Hudiksvall fick vi härlig inspiration till planerna för motionsåret 2017!

Per Lembre och Anna Johansson