Två topp-20 platser på Jukola trots magsjukeutbrott

herrjukola

Jukola- och Venlastafetterna avgjordes i år utanför Villmansstrand i sydöstra Finland nära gränsen till Ryssland. För de som var på plats så var det en fuktig och händelserik helg. Regnet kom lagom till damstarten vid lunch på lördagen och sedan regnade det konstant under 18 timmar och arenan badade i lera.

Järla hade anmält 4 damlag och 3 herrlag där en ganska stor del av truppen åkte över till Finland för att förbereda sig för tävlingen under tisdagen för att träna på närbelägna kartor till tävlingsterrängen. Dessa förberedelser blev dock kraftigt störda när tävlingen närma sig då vi drabbades av ett magsjukeutbrott i truppen. De första symptomerna kom under fredagen och eskalerade sedan under tävlingsdygnen, totalt var 7-8 löpare drabbade.

För damerna lyckades vi trots det få runt alla 4 lagen. Detta efter att åtminstone tre löpare känt sig illamående och även spytt under loppet.
Förstalaget slutade på en 19:e plats. Ingjerd Myhre inledde som vanligt storstilat och var in som 16:e, en halvminut efter på startsträckan. Glädjande var även att Linnea Martinsson gjorde ”comeback” och sprang förstasträckan i tredjelaget där hon imponerade och växlade som 11:a. På andrasträckan gjorde Sara Sjökvist debut i förstalaget efter att ha kastats in som reserv på morgonen då Signe inte mått bra. Sara gjorde inledningsvis en större bom men sprang sedan jämnt med täten. Elsa gjorde sedan ett kanonlopp på tredjesträckan och förde upp laget topp 20 som sedan Emma behöll.
Lag 2 blev 135, lag 3 167 och lag 4 429.
Fullständiga resultat Venla
För herrlaget blev problemen ännu större. Tre löpare tvingades lämna återbud redan innan start. Dessutom blev Christoph Meier som kallats in som reserv sjuk under natten när han åkte ut till tävlingen. Efter kontakt med tävlingsledningen fick vi trots att tävlingen redan var igång tillåtelse att sätta in en reserv. Mathias Hall som precis var på väg att sticka ut på tredjesträckan i lag 2 (som brutit pga magproblem på sträcka 1) fick nu nya order, sträcka 5 i lag 1.
Tävlingen hade annars inletts bra för herrarna. Ivan växlade som nummer 15 på startsträckan och Olle förde in Järla i tätklungan på sträcka 2 efter att ha varit loss vid varvningen. Härberg och Denzler följde upp det och skickade ut Mathias som 4:a efter fjärdesträckan. Mathias gjorde ett bra lopp men tappade den absoluta tätkänningen. Espen och Håkon förde sedan in laget på 15:e plats något alla var väldigt nöjda med efter allt som hänt.
Vad magsjukan kom ifrån vet vi inte men Silja har under de senaste veckorna har haft stora problem med magsjukeutbrott på sina båtar som de inte blivit av med trots saneringar. Vi hoppas att vi haft vår del av otur nu.