VM i Lettland inleds på lördag

På lördag sätter årets VM igång i Lettland med Riga och Sigulda som huvudorter.

Vi har fått några ord med Karolin Ohlsson som efter sin fina vårsäsong och bland annat två stafettsilver på EM i Schweiz ska springa alla distanser på VM.

– Hur känns det så här dagarna innan VM startar?
Det känns bra, nu vill man bara kicka igång festen!

– Hur har dina förberedelser sett ut sista tiden innan VM?
Jag har haft en bra period med mycket träning nu efter VM testerna och känner att jag gjort de bästa av tiden. Sista veckan har varit lugn, men innan dess har jag varit på två precamp i Lettland för att sätta de tekniska delarna och ett fysläger i Frankrike med mycket mängdträning i bergen och lite relevanta sprinter inför Riga! Jag känner mig supertaggad och redo att kriga i de Lettiska skogarna!

– Vad väntar i Lettland?
VM veckan börjar med tre sprintlopp i Riga. Där kvalet är en mix av park och stadsmiljö. Finalen är i gamla stan i Riga, som påminner lite om gamla stan i Stockholm. Mycket små gränder, kullersten och mycket folk. Sprintstafetten kommer vara en mix av park och husområde, men kan bjuda på en del spännande vägvalssträckor också!
Sedan bär det av mot Sigulda och skogsdistanserna. Det första loppet är medeldistansen, där är det väldigt grönt och rätt kuperat. Det blir nog en mix av en del svåra sluttningskontroller med helt platta delar i grönområden!
Veckan avslutas med stafett och långdistans. Här är det branta sluttningar och tuffa grönområden. På långdistansen bjuds det säkert på en del intressanta långsträckor, där man kan djura rakt igenom hela skiten eller smaska ordentligt runt alla branta sluttningar och grönområden!
Hur som helst är det riktigt fighter terräng som jag tror gynnar mig och det gäller att verkligen jobba med tekniken hela vägen, här får man ingenting gratis!

– Du ska i år springa alla distanser på VM. Vad har du för tankar om det?
Det har helt klart varit annorlunda att förbereda sig inför alla distanser jämfört med bara sprint. Dock känner jag mig så taggad på att äntligen på en riktig chans på skogsdistanserna. Jag har aldrig varit så bra som jag är nu och jag ser faktiskt bara att jag redan vunnit. Jag har gjort allt jobb, slitit hela året för att va där jag är just idag. Så nu när det äntligen är dags så är det bara att njuta och glida på vågen! Det är klart man blir besviken om det går åt helvete. Men man blir aldrig så besviken som när man inte vågar, eller när man ger upp! Så jag tänker bannemej vara den modiga och ta fighten! Jag är redo:)

Från Järla deltar även australiensiska Krystal Neumann som springer sprint, sprintstafett och stafett.

Program
Lördag 4 augusti: Sprint, kval och final
Söndag 5 augusti: Sprintstafett
Tisdag 7 augusti: Medeldistans
Torsdag 9 augusti: Stafett
Lördag 11 augusti: Långdistans

Tävlingarna kommer att gå att följa via TV4:s kanaler Sportkanalen och TV12 samt även utan avbrott via CMORE.
Mer info på VM:s hemsida: https://www.woc2018.lv/

Se inslag i Nyhetsmorgon tidigare i somras med Karro och Tove Alexandersson:
SVT:s inslag ”Orienteringens silversmed drömmer om guld”
Radiosportens inslag ”Toppidrottare och silversmed”