Nisse Nilsson in memoriam

NisseNNisse har lämnat oss. Vi är många som vetat om att han var sjuk men ändå står vi förvånade över att det gick så fort. För bara några veckor sedan kunde man möta honom på promenad i Hästhagen och hamna i samspråk om klubben och kommande utmaningar. Det känns nu plötsligt enormt avlägset, och även om Nisse själv visste att sanden rann allt fortare ur timglaset så var det inget han bekymrade sig med inför sin omgivning.

Nisse föddes i Drabo utanför Björkfors i sydöstra Östergötland, på gränsen till Småland. Han kom från ganska enkla förhållanden men hade gott läshuvud och kom att läsa till Civilingenjör på  KTH. Som utexaminerad i början av 60-talet kom han att hamna mitt i miljonprogrammets bygg-boom. Bland mycket annat kom han att leda bygget av Lidingöbron så ni som passerar den ibland kan då passa på att skänka Nisse en tanke.

I början av 70-talet flyttade Nisse och hans Bibbi till Hästhagen där också de två döttrarna kom att födas. Det var en tid där Nisse satsade på karriären och han kom så småningom allt högre upp i byggbolagens chefsnivåer. 1995 hade han blivit VD på ett fastighetsbolag på väg att noteras på Stockholmsbörsen när han beslutade sig för att istället satsa på arbete som fristående konsult samt fastighetsförvaltning i egen regi. Det var också då han märkte att han fick mer tid över för orientering och började engagera sig som klubbledare. 1998 valdes han till ordförande i det på den tiden ganska anonyma Järla IF där det visserligen fanns en spirande ungdomsverksamhet samt en del äldre orienterare men få seniorer.

Nisse såg behovet av att ge ungdomarna en chans till utveckling och rekryterade Anders Nissar som ungdomstränare. Några år senare vann Järla U-10mila, först i kombination med Gustavsberg men 2002 med ett helt eget lag. Med det var stenen i rullning och marschen mot att Järla skulle bli en klubb i svenska senioreliten var inledd. Snart blev Järlagården och framförallt damomklädningen för liten så det beslutades om en utbyggnad med ny dambastu och plats för ett kansli.

Som klubbledare var Nisse ödmjuk och lyssnande. Han var alltid påläst och intresserad av detaljerna, om det var bokföringen eller löparnas sträckplacering på 25manna. Nisse gillade statistik presenterade siffrorna gärna i serier för att visa på trender och indirekt långsiktiga mål. Just Nisses långsiktiga mål kunde nog ibland verka optimistiska för många i föreningen men med små steg så förde han klubben sakta mot den vision han själv hade. När han 2011 lämnade över ordförandeklubban blev han vald till hedersordförande  och han fortsatte oförtrutligt att arbeta för klubbens bästa med allt från Sicklaloppet, arrangemangsplanering, HittaUt och Friska Nacka till att hålla hemsidans nyheter aktuella. Nisse såg hela tiden till hela klubben och var trots framgångarna på seniornivå mycket mån om att behålla en familjär stämning på Järlagården.

När Nisse förra året blev sjuk kämpade han energiskt mot sjukdomen och det såg också ett tag ut som om han verkligen hade besegrat den. Tyvärr visade det sig vara alltför optimistiskt och nu i sommar kom verkligheten ikapp honom. Vid Järlas 100-årsjubileum den 10 juni fick han Svenska Orienteringsförbundets förtjänstplakett i silver för hans insats som ordförande för Järla Orientering och insatser för stockholmsorienteringen. Nisse var sitt vanliga jag och det var då omöjligt att tro att han var så nära slutet.

Det är med stor tacksamhet vi minns Nisse och det han betytt för Järla Orientering.

Fredrik

PS. Ni som vill får gärna fylla på i kommentarfältet med egna minnen eller hälsningar.

Comments

 1. Begravning sker nästa fredag 22 augusti kl 10 i Marcuskyrkan i Björkhagen. Efteråt är det mottagning på Nyckelviken. Anmälan senast 19 augusti på stockholm@hallsenius.se. Familjen hänvisar eventuella gåvor till Cancerfonden.

  Jag påminner också om möjligheten att stödja Järla Orienterings Minnesfond med ett bidrag. (Minnesfonden är också en av Nisses många idéer för att främja föreningen.) Jag saxar från vår hemsida nedan:

  Om Du vill stödja Järla Orienterings verksamhet i samband med kondoleanser gör Du på följande sätt.
  Sätt in pengarna på plusgiro 494446-8. Meddela samtidigt vårt kansli (telefon: 08-716 10 38, mejl kansli@jarla.com ) den avlidnes namn och till vem kondoleansen ska skickas. Därefter sänder vi en kondoleans till den avlidnes familj alternativt begravningsbyrån och berättar från vem gåvan kommer. Ange också om Du vill att gåvan skall gå till någon särskild del av vår verksamhet.

 2. Nisse.
  Vilken hjälte, vilken eldsjäl, vilken underbar människa. Tack för att jag fått lära känna dig och att du hjälpt mig så otroligt mycket de senaste åren. Det kommer att kännas tomt utan dig!

  Nisse var en av anledningarna jag bytte till Järla 2011. Han tog mig under sina vingar och var en av de som verkligen förstod både min satsning på orientering och mitt silversmide. Nisse var den som började få min dröm att gå i uppfyllelse. Han trodde på mig från första mötet, jag hade varken visat några resultat eller vad jag skapat i silver. Det var som att han kände på sig att det var värt att kämpa för mig och det är jag så otroligt tacksam för. Nisse hjälpte mig direkt med jobb, sponsorer och pusslade ihop de pusselbitar jag inte klarade av att fixa själv. Utan honom hade jag aldrig stått där jag står idag. Det har inte gått en tävling utan att jag fått ett grattis/pepp-sms av Nisse. I veckan på student-vm så letade jag i inkorgen och hittade ingenting, det kändes tomt, någonting var inte som vanligt. Idag fick jag reda på att Nisse lämnat oss. Det känns tungt……

  TACK för att du var en underbar människa och att jag fick lära känna dig! Du har gett mig mycket de senaste åren och jag kommer alltid tänka på dig när jag kliver genom dörren till Järlagården.

 3. Lennart Brattgård says

  Nisse var i första hand klubbledare – men en klubbledare som såg att den egna klubben utvecklas bäst i en dynamisk omgivning där konkurrenterna växer och sporrar den egna verksamheten. Han var en stor tillgång för orienteringen i distriktet både genom sina insiktsfulla och generösa inlägg vid våra distriktsträffar och genom sina år i distriktets valberedning. Vi delar er saknad.

 4. Så oväntat – och sorgligt.
  Jag kände egentligen inte Nisse närmare, men fick ändå genast en självklar tillit och insikt – här var en människa att förlita sig på, stillsam men med klar vilja, vänlig, klok och lyssnande, samtidigt som man hellre själv noga borde lyssna på honom.
  Hans röst och hela hans väsen fortlever, det blir genast tydligt när man tar del av goda minnesord från alla er som hade glädjen och förmånen att vara orienterare i Nisses närhet. Jag är övertygad om att Järla kommer att nå fortsatta fantastiska framgångar i Nisse Nilssons anda.

 5. Jan-Åke Björklund says

  Nisse och jag träffades 1960 när vi sprang för Stockholms Studenter. I slutet på 1980-talet flyttade jag till Hästhagen och värvade Nisse till att återuppta orienteringen och att gå med i Järla. Vi tränade och tävlade tillsammans. i början tog Nisse god tid på sig i skogen, men efter ett par år var han bland de bästa i sin klass.
  Den gedigne, långsiktige och målinriktade Nisse. Jag sörjer en fin människa och god vän

 6. Jan-Åke Björklund says

  Nisse och jag träffades 1960 när vi sprang för Stockholms Studenter. I slutet på 1980-talet flyttade jag till Hästhagen och värvade Nisse till att återuppta orienteringen och att gå med i Järla. Vi tränade och tävlade tillsammans. i början tog Nisse god tid på sig i skogen, men efter ett par år var han bland de bästa i sin klass.
  Den gedigne, långsiktige och målinriktade Nisse. Jag sörjer en fin människa och god vän

 7. axel mattsson says

  Att kliva in genom dörren på Järlagården i tisdags kändes inte lika bra..

  Tack för all uppmuntran och all hjälp man fått av dig genom alla år! Du var alltid närvarande, nyfiken och hade koll på allt! Du gillade de stora tävlingarna, du följde oss alltid hemifrån när vi var ute på våra resor och det plingande alltid till på telefonen när vi var klara. I lördags gjorde det inte det, men jag vet att du följde oss precis som vanligt och vi alla vet hur mycket du älskat den segern.

  Ha det bra Nisse, jag saknar dig!

 8. Peter Sandström says

  Nisse!
  Nu blev det väldigt tomt.
  Jag har vid gratulationer och avtackning talat till dig om att du är FANTASTISK.
  Tyvärr blir det nu VAR FANTASTISK.
  Det har varit underbart givande och roligt att jobba så mycket med dig under de 10 åren i styrelsen och kommittéer.
  Jag och hela Järla vill framföra vårt stora tack för din oerhörda insats!
  Helst vill jag bara ge dig en stor KRAM!

 9. Fredrik Trahn says

  Nisse,

  Du har varit en otrolig människa, kamrat, supporter, visionär, glädjespridare, idékläckare, vän, förebild och mentor till mig. Mest av allt har du varit ett bollplank och stöd i alla sorters frågor. Jag har varit så imponerad av din klarsynthet och hängivenhet av utveckling. Alltid har du varit tillgänglig. Tidiga mornar på telefon, sms och mejl har jag alltid fått feedback och roliga och givande diskussioner med dig om Järla, Sicklaloppet, Alperna, resor och livet.

  Mest av allt kommer jag att minnas de kaffestunder vi haft i ditt kök dit man alltid varit så välkommen av dig och Bibbi.

  Så sent som i fredags så träffades vi och tog farväl. Trots att du var så svag så log du, höll min hand och visade att vi förstod varandra.

  Vi saknar dig enormt Nisse
  Tack för allt. Jag vet att du hör mig nu.

 10. Jan Olof Norén says

  Nisse
  Tänk att du ringde mig i förra onsdagen för att diskutera vem som skulle skriva på Friska Nackas hemsida att en kontroll var borta. Så fyra dagar senare är du själv borta. Jag blev helt förstummad.

  Vad många kanske inte alltid tänker på är vad du betytt för oss äldre och för motionärer i och utanför klubben. Då vi drog igång Hitta Ut i Nacka och senare Friska Nacka som vände sig till allmänheten, så var det du som stod i centrum för dessa aktiviteter. Att du drog i gång sponsorsförening till klubben och ordnade sponsorer till våra arrangemang inte att förglömma. Dessutom var du ju själv aktiv i Luffarligan (arrangemang för äldre orienterare på dagtid) både som löpare och dess kassör.

  Andra saker som du var involverad i var vår julgransförsäljning. Utan dina insatser hade vi säkerligen inte varit så framgångsrika i försäljningen i Sickla som ju senaste åren varit vårt bästa försäljningsställe. Utan de pengarna som vi drar in på julgranarna hade vi sannolikt inte varit å framgångsrika som klubb, verksamheten kostar ju en del. Det blir svårt att fylla tomrummet efter dig.

  Din röst och ditt ansikte kommer alltid att finnas i mig, jag saknar dig mycket.

 11. Anders Holmberg says

  Nisse,

  Jag är enormt tacksam för allt det du gjort för hela klubben, för mig och för den förebild du alltid kommer att vara. Det var ett väldigt tungt besked i veckan. Ända sedan jag började i Järla har du varit med och format och utvecklat klubben, och också varit en del av min uppväxt genom åren; jag tänker bland annat på alla klubbhelger och tisdagsträningar med soppa vi träffats på, men även alla intressanta enskilda samtal, SMS, e-mails och så vidare som vi haft.

  Vi kommer alltid vara tacksamma för den du var och det du givit oss alla!

 12. Leif Mattsson says

  Nisse,
  Det var nog flera av oss som var med som lyfte på ögonbrynen när du presenterade dina visioner och mål som nytillträdd ordförande 1998, vid en tidpunkt då Järlas framtid bestod av ett antal lovande ungdomar.
  Vi kunde dock ganska snart konstatera att din entusiasm och handlingsförmåga smittade av sig och efter att åren gick så kunde uppnådda mål bockas av ett efter ett och nya mål sättas upp.
  Alltid lika optimistisk och energisk har du varit ett föredöme och en inspirationskälla och du spred en känsla av att ingenting var omöjligt.
  Det är nu upp till oss alla att förvalta Järla Orientering i din anda.
  Tack för att jag har fått göra en fantastisk resa med dig.
  Du har betytt så mycket för vår familj och du kommer alltid att leva kvar i våra minnen.

 13. Olle Boström says

  Jag minns en av de första träningar jag gjorde med Järla hösten 2002. Vi var i lag på en tvåmanna-stafett-stjärn-OL vid parkeringen till Björkhagens golfklubb. Jag var nog en av de yngsta, du nog en av de äldsta. Som vi sprang, jag minns att vi slog de allra flesta!

  Du var en person med många idéer och mål, och jag imponerades över hur du gång på gång lyckades genomföra projekten du tog dig an. En dreamer och doer utan dess like.

  Jag minns alla samtal, mail, sms, meddelanden. Jag minns de du skickade när jag lyckats, men jag minns mest alla de du skickade i tyngre perioder när få andra hörde av sig.

  Du är och kommer att vara en stor förebild för mig i livet!

 14. Det var en väldigt tung dag när jag fick beskedet att Nisse lämnat oss.
  Nisse har så länge jag kan minnas alltid funnits där och varit en stor del av Järla.
  Otaliga är de timmar han lagt ner på Järla och han har betytt oerhört mycket för klubbens utveckling.
  Utan Nisses visioner, kreativitet och förmågan att hela tiden se möjligheter hade vi inte fått vara med om den häftiga resa vi gjort nu.

  Jag kommer även alltid bära med mig de erfarenheter och det förtroende han gav mig när jag som ganska ung valdes in i Järlas styrelse och arbetet som följt därefter.
  Jag kommer alltid minnas Nisse med glädje.
  Alltid saknad, aldrig glömd

 15. Anders Asplund says

  Tack Nisse för att du givit Järla så mycket av din tid

  Tack Nisse för att du alltid tagit dig tid när man bett om något

  Tack Nisse för att du alltid varit så positiv och tänkt framåt

  Tack Nisse för att du aldrig talat illa om någon

  Tack Nisse för alla inspirerande samtal

  Tack Nisse för alla exelsnurror du tagit fram

  Tack Nisse för att ledde Järla till så fantastiska framgångar

  Vi sörjer och saknar dig så oerhört.
  Men som du alltid gjort – ska vi försöka se framåt och bygga Järla vidare i den anda du stakat ut