Rapport från Rikslägret i Sälen

Rikslägret Sälen 2016

Måndag 27 juni (av Tove Karlsson)
Först samlades vi vid Älvsjömässan kl. 9:00 på morgonen. Då åkte vi buss tillsammans med alla andra
orienteringsklubbar i Stockholm Syd i c:a 3 timmar innan vi stannade i Falun och åt lunch. Efter det fortsatte vi mot Sälen som tog c:a 3 timmar till. När vi var framme i Sälen fick vi våra stugor. Då lämnade vi våra saker där och bytte om till träningskläder. När vi var färdiga i stugan så gick vi mot en av skidbackarna och gick/sprang upp för den och sedan gick/sprang vi ner för den igen. Efter det gick vi till stugan och duschade och bytte om. Sedan gick vi till middagen och åt högrevsgryta med potatis. Efter middagen så hade vi samling med grupperna som vi blivit indelade i. Vi blev då indelade med folk från hela Sverige och folk vi inte kände. Då fick vi först information om veckan och äventyrsdagen. Sedan fick vi vårt första uppdrag, vilket var att komma på en hejaramsa. När vi var färdiga där så gick vi tillbaka till stugan och bäddade osv. och sen gick vi och lade oss.

Tisdag 28 juni (av Wilma Alm)
Idag har vi haft två träningar. Den första träningen när man fick bestämma sin bana själv var rolig och lärorik. Det var fin natur. Den andra träningen var en tävling. Den hette ”Slumpens mästare”. Den var lite speciell. Det fanns 15 kontroller varav 9 av dem som det satt skärmar vid. Det fanns 3 STORA kontrollringar där det skulle finnas kontroller i men dom satt utspridda i den stora cirkeln, så att man var tvungen att leta efter kontrollen. I de normalstora kontrollringarna skulle det finnas skärmar men bara i 3 av 9 av dem satt det skärmar vid. Det fanns också kontrollringar som var ifyllda med grön så man såg inte exakt på kartan var de skulle vara. Det fanns 3 sådana gröna cirklar och det fanns en skärm i varje grön cirkel. Det var klurigt, jobbigt och kul att springa. Jag tycker att maten också har varit ganska god. I dag var det träskfotboll om man ville vara med men det var bara jag och Hedda (och hennes storasyster) från Söder som var med på träskfotbollen från vår stuga.

Onsdag 29 juni (av Hedda Röstin och Åsa Sundström)
Förmiddagens träning var en skogssprint. Den oranga banan var 1,6 km och den violetta banan var 2,1 km så passet tog inte så lång tid. Syftet med passet var att man skulle hålla ett högt tempo och försöka att inte läsa onödigt mycket på små saker. Eftersom det tog väldigt kort tid att springa så körde några om några kontroller. Nästan alla tyckte att passet var kul och att det var kul när det gick snabbt. Sedan när vi kom hem så bytte vi om och gick och åt lunch. Det blev pasta carbonara och alla tyckte att maten var väldigt god. Efter maten gick vi och vilade och spelade Maffia (vilket är ett komplicerat och roligt spel). Sen klädde vi på oss nya torra träningskläder och åkte till Hundfjället där uppvärmingen var att gå uppför två slalombackar. De första kontrollerna på banan var fysiskt jobbiga eftersom att vi skulle fortsätta uppför en slalombacke. När vi kommit upp på fjället var det väldigt fint. Wilma var en av de som kollade upp ifrån kartan och njöt av utsikten. När vi kom tillbaka till bussen så hade inte alla kommit tillbaka så några av oss gick till en sorts staty med motiv av en björn, en älg och ett troll. Vi gjorde detta för att vi hade fått i uppdrag att ta en selfie med en älg. Sedan åkte vi hem och duschade och bytte om. Efter middagen hade vi tänkt köra maffia med några från Lidingö men de behövde gå igenom hur de hade springit på sin GPS så vi körde utan dem ett tag. Eftersom vi inte använt våra aktiviteter så beslutade vi oss för att gå och spela minigolf för att Lidingö tog för lång tid på sig. Men just då dök de upp och då kunde de hänga med och spela. På vägen hände det lite olika saker som att vi tappade bort Hedda och Lisa(Lidingö) tappade bort sitt aktivitetskort. Men när vi hittat Hedda igen så fick Johanna övertala ”receptionen”om att Lisa skulle få spela ändå. När vi spelat klart gick vi hem och gick igenom morgondagen lite.

Torsdag 30 juni (av Vincent Wipp och Victor Sadarangani)
Dagen började med att i vaknade kl. 7:00, gick och åt frukost vid 8. Sedan så letade Victor efter sina kläder innan hans lag skulle starta. Mitt lag skulle samlas kl. 10 och så fick vi veta hur det skulle gå till. Vi fick 3 st kartor och liftkort till hela laget. Vi började med att springa moss-VM. Det gick ut på att alla i laget skulle springa varsin bana där man nästan bara sprang i ett träsk. Sedan körde vi frågesport och därefter microsprint. Det var kul. Det fanns sex fler saker man kunde göra, dock hann alla inte med alla uppgifter. Dessa uppgifter var: Jägarvila-VM, som är precis vad det låter som (90 grader), stafett-VM som gick ut på att man skulle överföra definitionen till en karta i sträckor så att man turades om, Olfar-VM som gick ut på att hitta och märka ut Olfar-figurer på karta, Akrobatik-VM där man skulle göra olika akrobatik-konster, bokstavs-VM där man skulle samla bokstäver och bilda ord och en stjärnorientering när man med en app (Runbit) skulle jaga stjärnor.Wilma stod i 90 grader i över 60 minuter så hon var överlägset bäst i Järlastugan (och bland de bästa på hela lägret). Men det fanns de som stod i över 2 timmar. Det var nog inte riktigt så lägerledarna hade tänkt sig. Efter äventyrsdagen, som tog c:a 4 timmar gick tjejerna och badade i äventyrsbadet. Till middag var det chorizo. Efter middag spelade de som ville bowling. Det visade sig att staket gav bättre resultat än utan staket…

Fredag 1 juli (av Timothy och Sigrid)
Vi vaknade vid 8:00 för att gå och äta frukost på Experium. Efter det så borstade vi tänderna, packade våra ryggsäckar och gick till bussen som åkte 9:30 för att springa uppe på fjället i Hemfjällstangen och träna vegetationsskiftningar. Bussen åkte tillbaka vid 11:30 så att vi hann duscha innan lunchen vid 12:45. Till lunch så blev det pasta med köttfärssås. Sedan så packade vi våra väskor igen och åkte på vår sista träning. Vi körde sprintstafett och vi blev ihoplottade med någon person som åker i samma buss som vi. En fick springa första sträckan och sedan fick den andra springa andra sträckan. Sedan fick den som sprang första sträckan springa tredje sträckan och den som sprang andra sträckan springa fjärde sträckan. Sedan så bytte vi om och duschade. Lite senare så hällde Åsa, Hedda, Tove, Sigrid och Wilma vatten över Tullingekillarna som bodde under oss. De sa att de skulle hämnas men det gjorde de aldrig. (Men tjejerna var oroliga hela tiden för det, Johannas anmärkning.) Sedan så gick vi alla och åt middag, samtidigt så berättade huvudledarna vilka grupper eller personer som hade vunnit i olika kategorier och Sigrids grupp kom 3:a på Äventyrsdagen! Efter det var det disco.

Lördag (av Johanna Sundström)
Efter ganska många träningspass under veckan var det bara Hedda, Hanna och Johanna som gick upp extra tidigt för att springa korridororientering i ösregn före frukost, packning och avresa. Många pluspoäng till Hedda! Sedan gick allt väldigt bra att få ihop alla saker och ner i väskorna, även om några väskor krävde flera personer för att få igen dem. Det var skönt att vi slapp städa stugorna, men det såg helt OK ut i stugan när vi lämnade den i tid före utsatt tid kl. 9. Vi åkte bara ifrån en pappa som vi efter att ha lämnat nycklarna fick åka tillbaka och hämta… Efter stopp i Hedemora på McD på vägen hem för lite lunch kom vi sedan tillbaka till Älvsjö vid 15:30 efter en härlig vecka.

Några av Johannas reflektioner från veckan:

 Många har nog aldrig tränat så många träningspass på 4 dagar tidigare, två pass per dag.
 Vitt, färskt bröd kan man leva länge på.
 Sprint sätter helt klart mer fart på alla!
 Kommunikation med de man inte känner kan vara enklare via Snapchat än IRL i början.
 Har man inga klackskor med sig kan man enkelt fixa ett par: äggkartong och lite silvertape!
 Maffia kan lekas i många olika konstellationer.
 Stockholmstjejerna startade upp discot, med Järla i täten.
 Skavsår och halsont är bra att undvika när man ska hålla igång flera dagar i sträck.
 Kul att Hedda och Hanna från Söder bodde med oss!
 Alla lärde känna varandra bättre i ”Järlalägret” och fick träffa orienterare från hela Sverige.
 Det är annorlunda att orientera på fjället och kommer att bli tungt att springa i gungflymossar under 5 dagar under O-ringen så  vi rekommenderar alla att träna mosslöpning, eller springa på en höjdhopparmatta.
 Det är det inte så lätt att skilja på olika vegetationsgränser vad som är öppet, halvöppet och vilka träd som är med eller inte men lycka till på O-ringen, ni som ska dit!

Supertrevligt att vara ledare för det här glada, trevliga gänget! Tack alla!

Lycka till på O-ringen och ha ett fortsatt kul sommarlov! // Johanna

Comments

  1. Kristin says

    Kul läsning! Riksgränsen är helt klart det roligaste lägret jag varit på som ungdom 🙂 Roligt att det finns kvar!

  2. Bullmorsan says

    Kul läsning, att Järla syns även på ungdomssidan. Allt går i cykler, typ 8-10 års… För 8-10 år sedan var Järla klubben som syntes och även hördes i ungdomskretsar. När man läser detta så känns det att vi e på gång igen. Heja heja alla som ska kämpa igenom 5-dagars i Sälen.
    Vi drar till Toscana o kör 5-dagars ol där istället… Hade bara behövt va något bättre tränad, än som nu totalt otränad. Men, då kan det ju bara bli bättre!
    Ha en skön sommar!