Träningsdag inför 10-mila med nya ansikten

I Järfälla OKs klubbstuga i den västra utkanten av Järvafältet samlades en stor del av klubben under lördagen för en träningsdag inför 10-mila som kommer att gå av stapeln några avfarter längre norrut längs E18.

Dagen inleddes med en stafetträning med 12,5 km, 8 km och 4 km som alternativ och det sprangs både som stafetträning med omstarter, individuellt och i mindre ”snackgrupper”. Med totalt 45 på startlinjen var det rejält med löpare i skogen och ett rejält lyckat förmiddagspass. Efter dusch, bastu och lunch höll Jens Rönnols en genomgång om hur man orienterar i norrort. Med beundrande blickar studerades vi Olle Boströms monsterlopp på Långa natten under 2013 års 10-mila som utspelade sig i samma område.

Sammanfattningsvis kommer det att bjudas på svårorienterade banor den första helgen i maj. 2013 var bommarnas år på 10-mila och det Jens visade upp hur man ska ta sig an den bitvis flacka terrängen och de detaljfattiga sluttningarna.

Efter avslutad terräng- och kartgenomgång tackade en del av gänget för sig och begav sig hemåt. Ett tiotal från elitgruppen blev dock kvar på Järvafältet för ett andra träningspass med OL-intervaller. Under dagen presenterades även två nya klubbmedlemmar och nedan kommer två kortare intervjuer med dem båda. Välkomna säger vi till Eric Hansson och Lisa Rönnols!

Välkommen Eric! Berätta lite om dig själv och din orienteringsbakgrund och hur kommer det sig att du numera bor i Stockholm?

Född och uppvuxen i Småland. Orienterare sedan födsel och har sedan 2010 representerat IKHP. Efter tre år på OL-gymnasiet i Eksjö (samma klass som Oscar Björck), pluggade jag fem år i Göteborg. När studierna var över var det egentligen ingenting som höll mig kvar, och flyttade till Stockholm i augusti 2018. Med, sedan födseln, förkärlek till Mariaberget, Sofia kyrka, Nackas Hörna, Johanneshov, Zinken så var det inget svårt val. Jobbar på Scania med projekt och produktintroduktioner i produktionen. I övrigt intresserad av idrott och att spöa Berzell i Fantasy Premier League, något jag gärna berättar mer om ifall någon har frågor!

Vi har sett dig på träningar och på årsfest, berätta hur du tänkte när du fattade beslutet att byta till Järla?

Jag känner sedan tidigare en del av gänget i Järla, dessutom har brorsan under längre tid tränat med Järla. När träningsmotivationen kom tillbaka nu under sensommaren så var det givet att vara med på tisdagsträningarna. Med ett skönt gäng och bra verksamhet kändes klubbytet ganska naturligt.

Hur har dina senaste orienteringssäsonger sett ut?

Hade ett helt okej år som sistaårsjunior 2013. Sen dess har kontinuiteten i träningen varit sämre och resultaten därefter. Största meriten de senaste åren måste varit när jag ledde vid radiokontrollen på Hallands 3-dagars 2016, etapp 1.

Vad ser du fram emot 2020 och framöver?

Träna, ha kul och prestera på 10mila & Jukola!

Du står inför en långdistans på 90 minuter. Läggs fokus offensivt eller är det en lite mer defensiv approach du går in med?

Offensivt! Gärna mjölksyra i första backen. Än är man fortfarande junior i sinnet!

Välkommen Lisa! Du har ett efternamn som numera är bekant i Järla-kretsar. Men alla kanske inte riktigt har koll på din orienteringsbakgrund. Är din orienteringsbakgrund någorlunda lik din yngre broders? 

Ja, det kan man säga, jag är född och uppvuxen i en klassisk orienterarfamilj i Täby OK. Men till skillnad från Jens som kanske var lite mer ensam kille i sin åldersgrupp så var vi ett stort gäng jämnåriga tjejer i klubben som tränade och tävlade ihop och sporrade varandra. Jag gick orienteringsgymnasiet i Sandviken och flyttade sedan till Uppsala för studier 2010, började träna med OK Linné och bytte klubb något år senare. Under några år där tränade och satsade jag rätt mycket. De senaste åren har dock ambitionsnivån legat på en lite lägre nivå, särskilt om jag nu ska jämföra med min bror.

Hur kommer det sig att det blir Järla nu?

Efter att ha bott ett par år i Stockholm började det kännas som dags att hitta en klubb lite mer på hemmaplan. Järla känns som en klubb med stor gemenskap och många duktiga löpare att se upp till och inspireras av! Som nybliven mamma inspireras jag också av damernas 10milaseger häromåret, med flera småbarnsföräldrar i laget.

De senaste åren har spenderats i OK Linné, en mycket etablerad stafettklubb. Känner du att du kan bidra med något från den tiden i Järla? 

Träningskommittén i Linné var duktig på att arrangera träningar och skapa pepp kring vinterträningen, det var många träningar, många som tränade och alltid hög nivå på passen. En stor del av vinterträningen sprangs i klunga i skog, något som jag tror bidrog till lagkänsla och gemenskap. Så på träningsfronten kanske jag kan komma med något inspel, även om jag aldrig själv var med i träningskommittén i Linné.

Vad är dina styrkor som orienterare och har det alltid varit så eller har du utvecklat någon färdighet från ungdoms- och juniortiden?

Jag har nog alltid varit mer löpstark än någon teknisk finlirare, även om jag just nu har lite att slipa på även när det gäller det fysiska. Under stafettåren i Linné sprang jag många förstasträckor, så då blev jag ganska bra på det med allt vad det innebär – armbåga mig fram i trånga startfållor, springa jättefort till startpunkten och hålla huvudet kallt när klungan splittras.

Damerna i Järla ser på pappret oerhört starka ut inför säsongen 2020. Vad ser du fram emot allra mest inför detta år tillsammans med dina nya klubbkamrater? 

Stafetterna! Jag är även svag för sprintorientering och ser fram emot sprintsäsongen framåt maj-juni, lite extra i år eftersom jag missade hela förra vårsäsongen pga stor mage.
Vi säger ett STORT tack till Lisa och Eric och vi ser fram emot nya träningsdagar och andra tillfällen att få springa tillsammans i skogen.

Comments

  1. Fredrik B says

    Kul. Välkomna till Järla!