VM i Skottland drar igång!

WOC2015_logo_320x200
Årets VM i orientering startar nu på fredag med Inverness i Skottland som huvudort och det med en rekordstor Järlatrupp på plats. Järla representeras av Olle Boström (medel och lång), Karolin Ohlsson (sprint), Håkon Jarvis Westergård (sprint och sprintstafett) och Emma Klingenberg (sprintstafett, stafett). Både Håkon och Karolin gör sina första VM-starter vilket är mycket glädjande. För Olle är det hans andra VM-start efter att han som  förstaårssenior sprang VM i Frankrike 2011.

”Det är väldigt roligt att vi har fyra unga löpare som samtliga bor och tränar i Nacka på plats på årets VM. Det visar att vi har en bra verksamhet som ger möjlighet att utvecklas till världslöpare, säger elitledare Axel Mattsson”.

Silver-EmmaEmma Klingenberg är Järlas mest rutinerade VM-löpare och gör i år sitt femte VM. Senast 2014 tog hon två VM-silver i sprintstafett och stafett. Inför årets VM har Emma visat fin form under hela våren och var uttagen att springa alla distanser utom medeln på årets VM. Skadeproblem nu under sommaren har gjort att de planerna förändrats och tävlingsschemat reducerats. ”Vi har varit på ett tre veckor långt läger i Skottland nu under sommaren. Tyvärr har jag fått problem men min hälsena och har därför beslutat tillsammans med landslagsledningen att jag endast kommer springa sprintstafetten och stafetten. Där har vi väldigt bra lag och vi hoppas kunna förbättra de silvermedaljer vi tog 2014. Formen har under sommaren känts väldigt bra, trots besvären och jag ser fram emot VM, säger Emma”.

Olle Boström gjorde en storstilad VM-debut 2011 i Frankrike när han som förstaårssenior sprang in som 6:a på en mycket Ollekrävande långdistans och följde upp det med ett stafettbrons. Därefter har flera skadedrabbade år följt innan Olle under 2015 verkligen visat att han är tillbaka i världseliten, senast med en andraplats på femdagars.
”Mina förberedelser har gått enligt plan och jag har kunnat genomföra den planering jag har satt upp. Det gör mig trygg. I juni hade jag först en bra träningsperiod i Sverige med ett läger uppe i Idre, sedan ett längre läger i Skottland i början av juli med fokus på att få 100 % koll på den tekniska biten. Jag har sedan använt O-ringen som det sista genrepet för att få tävla i skarpt läge relativt nära mästerskapet. Det sista finslipet gör jag sedan nu här hemma, och de allra sista dagarna på plats i Skottland. Jag ser väldigt mycket fram emot att det äntligen är dags nu. Jag känner mig både nervös och förväntansfull. Jag har inga direkta resultatmål, utan har fokus på att få till bra orienteringslopp som jag är nöjd med. Då får vi se sen vad det räcker till.”

För Karro Karroblir det VM-debut när VM-veckan sätter igång med sprintkval på fredag.
”Det ska det bli grymt att få chansen att göra debut på VM och jag är supertaggad! Mina förväntningar är att det kommer bli en sjukt rolig tävling! Jag försöker fokusera mer på upplevelsen än resultat! Det kommer bli en bra bonus sedan om det går sjukt bra! Jag tror jag ändå är förberedd tekniskt för vad som väntar och kroppen känns nu bra efter en tids strul! Jag ska iaf njuta fullt ut på tävlingsdagen:)”

Även Håkon Jarvis Westergård gör VM-debut och är uttagen att springa båda sprintdistanserna.Håkon
”För tre år sedan gjorde jag en plan tillsammans med den norske sprinttränaren Emil Wingstedt med målet att springa VM i Skottland 2015. Det känns bra att hålla den planen och vara i form till mitt största mästerskap nånsin. Jag har sedan VM-uttagningarna varit i bra form och varit förberedd inför tävlingarna i lång tid. Individuellt hoppas jag springa finalen och där leverera ett lopp på toppen av min kapacitet. På sprintstafetten hoppas jag laget kan kämpa om medaljerna.

Vi önskar er alla ett stort LYCKA TILL!

Tävlingarna kommer gå att följa via arrangörens hemsida samt att SVT sänder direkt från nästan alla distanser.

Fullständigt program: 
Fredag 31 juli: Kval sprint (Håkon och Karro)
Lördag 1 augusti: Sprintstafett, kval och final (Håkon och Emma)
Söndag 2 augusti: Final sprint (Håkon och Karro)
Tisdag 4 augusti: Medeldistans (Olle)
Onsdag 5 augusti: Stafett (Emma)
Fredag 7 augusti: Långdistans (Olle)

Annat läsvärt:
Artikel med Håkon

Nacka-Värmdö Postens artikel inför VM
DN: Nollåttorna skördar framgångar i skogen
SVT: Inför VM i Skottland
Svenska Orienteringsförbundets VM-sida

VM:s hemsida
IOF livecenter

 

 

Comments

  1. Mattias says

    Lycka till