Järlas ungdomar på Rikslägret i Idre

Årets riksläger för ungdom i Idre har gått av stapeln. I år representerades Järla av Siri, Isak, Emmy, Victor, Albin, Hilma, Phoebe och Oscar. Tess från Hellas OK höll fanan högt för sin klubb. Med och supportade var Martin och Anna, rikslägernybörjare men entusiastiska ungdomsledare; för kan man få ha det bättre än så här?

Ungdomarna har orienterat i mycket varierad miljö. Den infamösa Bermuda-medeln, där så många ur eliten sprungit bort sig, togs an med en vilja av stål. Vildmarks-OL med utgångspunkt från Burusjön bjöd på vackra vyer bland fäbodar, fjällskog och myrar. Fjäll-OL uppe på kalfjället var en ny upplevelse för flera ur gruppen. En del sprang målmedvetet mellan kontrollerna, och genomförde till och med en längre bana, då Martin lade till några violetta kontroller till den orange banan. Andra gjorde det till en utmaning att passera så många ”blå fläckar” på kartan som möjligt, för att inte missa ett tillfälle att vada i vatten. Hur som helst, vi hade alla en fantastisk eftermiddag. Besöket på Städjan, då vi tillsammans vandrade eller sprang uppför en av Nipfjällets högsta toppar och möttes av Tomas och Samuel, och en väl mottagen kaffetermos, borde ha tagit musten ur den mest luttrade orienteraren. Killarna hade emellertid inte fått nog, utan tog sig an Chocken, Sveriges brantaste slalombacke, på väg tillbaka till boendet. Därefter middag, glass och poolbad!

Alla inblandade har verkligen levererat på topp hela veckan. Idre Fjäll erbjöd förstklassig service i form av kost och logi, naturen trumfade sig själv gång på gång, men bäst av allt var ungdomarna. Påhittiga, busiga, schyssta, disciplinerade, lyhörda, roliga, entusiastiska till ALLT, ett bättre gäng finns nog inte. Vi har haft ett enastående äventyr och längtar redan till nästa år.

/Anna Self

Några fler bilder…

 

Järla på Jukola

I helgen var ett trettiotal Järlaiter i St Michel (Mikkeli) och sprang den stora Jukolastafetten.
Halva gänget åkte över redan på onsdagen för ett par dagars träning i relevant terräng samt social samvaro.
Terrängen som bjöds var ganska tuff, kuperad och grön. Det märktes kanske särskilt på herrarnas förstasträcka där banläggaren hade räknat kraftigt fel på den beräknade segrartiden som blev 91 minuter istället för 72. 

Damlaget med Märta Ahlquist-Lisa Hubmann-Tova Olsson-Filipa Rodrigues slutade 67:a efter en tung start. 
Andralaget fullföljde inte efter både sjukdom samt inställt flyg medan lag 3 och 4 slutade 522 och 620.

Herrlaget med Christan Michelsen-Olle Boström-Jens Rönnols-Oscar Björck-Gustav Netz-Per Lindman-Erik Berzell slutade på 33:e plats. 
Andralaget sprang inte sistasträckan efter flertalet sjukdomsbortfall.

Resultat Jukola
Resultat Venla

Resultatarkiv på Jukola för Järla

Gustav Netz uttagen till EYOC


Efter våren uttagningstävlingar har Gustav Netz som en av fyra herrlöpare blivit uttagen att representera Sverige på Ungdoms-EM (EYOC) i Brno, Tjeckien 18-20 juli.
På ungdoms-EM tävlar man i långdistans, sprint samt stafett.
Vi önskar Gustav ett stort lycka till!
Läs SOFT:s nyhet

Ungdomsserien 22 maj i Nyckelviken

Igår torsdagen den 22 maj arrangerade vi ungdomsserien #2 i krets 3 söder från ängen vid Papegojbacken vid Utskogsvägen, öster om Nyckelviken. Ett litet arrangemang som ändå innehåller de flesta steg och funktioner. Markägare måste tillfrågas och vi behöver förstå om det finns förutsättningar för arrangemanget. I detta fall valde vi att återanvända banor från ett motsvarande arrangemang 2018. Tillstånd måste sökas från Nacka kommun, vilken är markägare och tillika förvaltare av naturreservatet. Tillstånd måste också sökas från Polisen eftersom det gäller allmän plats. 

  • Tillstånd och tävlingskontrollant – Per Lembre
  • Ursprunglig banläggning – Jens Rönnols
  • Banuppdatering – Erik Mattsson
  • Utsättning/intagning kontroller – Matilda Ahlquist, Petra Carlenarson, Olof Hagwall, Hilma Löfgren, Mirjam Costermans, Vilmer Folcke, Märta Ahlquist, Sven Börjesson
  • Arena – materialtransport, tältuppsätttning, toaletter, upploppsfålla, elförsörjning – Anders Ek, Tomas Björelind, Tomas Netz, Patric Eklöf, Martin Sand
  • Servering – korv, mackor, hembakat, godis, kaffe, te och läsk – Johanna Skobe, Eva Jacobson, Jessica Jarl
  • Start – kartor, definitioner, fållor – Åsa Börjesson, Johanna Sundström, Sara Hektor, Magnus Hektor, Karin Folcke, Åsa Kroksgård, Annmarie Holmström
  • Sekretariat – anmälan, lottning, starttider, viltrapport, resultat, redovisning – Jonas Lantto, Henrik Hagwall, Vilmer Folcke, Jonas Löfgren
  • Tävlingsledare – Organisation, koordination, inbjudan och PM – Michael Ahlquist

Totalt knappt 30 funktionärer i planering och genomförande. Därtill närmare 15 ungdomsledare, över 70 deltagande ungdomar från Järla med stöttande föräldrar.  

Tack för en fin insats från alla!

StOF Sommarläger 17-18 maj Kärsön

Viken härlig helg vi har haft tillsammans! 


33 st barn/ungdomar och 17 vuxna samlades på Kärsön i lördags. Vi satte upp tält, spelade fotboll/handboll och hade genomgång av kommande Teknikträning och Äventyrsstafett.

Teknikträningen genomfördes i lätt duggregn gruppvis i fin skog. Grupperna körde allt i från vanlig orienteringsbana blandat med linje OL till OL-intervaller för de äldre ungdomarna. Det slutade regna när det var dags för lunch.

Vi fortsatte eftermiddagen med Äventyrsstafett. Järla ställde sig på startlinjen med fem stycken starka, jämna lag. Första sträckan sprang H14 killarna, där banan avslutades med ”huller om buller” kontroller som skulle tas i valfri ordning. De växlade över till HD10 gänget som sprang sin bana med en avslutningsdel med snitslad sträcka där tre kontroller som inte var märkta på kartan skulle hittas och stämplas. Nu var det dags för HD12 att ge sig ut på ”simstäckan”. I år innebar detta 11 gradigt vatten och hala klippor i mitten av banan. Det var ok att ha med madrass för att ta sig mellan de två kontrollerna som hade förbjudet området mellan sig. Hårdingarna i Järla valde alla att bada. Efter denna kalla men väl genomförda sträcka stack HD10 gänget på en dubblerad sträcka där de var ihopsatta med ett snöre och på slutet skulle genomföra en hinderbana. Uppskattat. Till slut var det dags att släppa ut D14 tjejerna samt Olof Hagwall på sistasträckan. Denna innebar en svår microorientering i mitten av banan, där de var tvungna att ta kompassriktning mot ett område med mycket större kartskala. På en udde avklarades några kluriga kontroller för att sedan avsluta med vanlig bana före målgång.

Alla genomförde fina lopp och hejade otroligt bra på varandra. Dessutom visade ALLA en väldigt fin lagkänsla ända till sista sträckan var i mål. Vilka fantastiska barn och ungdomar vi har! Kvällen fortsatte med middag, basket, beachvolleyboll, fotboll, härligt häng och tyst på campingen kl 22.00.

På söndagsmorgonen vaknade vi upp av solen som sken in genom tältduken och förberedde oss för en sista stafett. På Lägerstafetten radade vi upp tre HD10 lag, tre HD12 lag, två HD14 lag och ett HD16 lag. Alla sprang, kämpade och hade roligt tillsammans!

Vi ledare och föräldrar har haft en toppenhelg med alla barn och ungdomar. Vad roligt det är med stafetter i blandade åldrar! Ser redan fram emot nästa år!

/Josefina Norin

Information inför 10-mila

Laguppställningar

Information

Natt-SM silver till Gustav Netz

På gårdagens Natt-SM strax söder om Tullinge tog Gustav Netz hem silvret i H18 efter en spännande duell. Till slut var han 21 sekunder efter segrande Emil Skepp, Sävedalens AIK.
Stort grattis Gustav!
Övriga Järlaplaceringar var
Märta Ahlquist-17-D18
Wilma Mårtensson-19-D20
Tova Olsson-39-D21
Ludvig Hagwall-44-H20
Kika Basaran-45-D21
Vilmer Folcke-83-H18
Michael Refors-100-H21
Se fullständiga resultat
Se loppet i Livelox
Det innebär att Järla fortsatt vunnit SM-medalj varje år sen 1999. 
Se alla Järlas SM-medaljörer

 

Inbjudan till Äventyrsveckan 11-15 augusti (v.33) 2025

Ta chansen att springa orientering och ha kul varje dag i en hel vecka!

Äventyrsveckan är ett dagläger för alla mellan 7-14 år. Du är beredd att orientera själv eller i grupp. Det finns utmaningar för alla! Vi kommer också att leka, spela kärrfotboll och göra många andra roliga saker tillsammans. Lite bilder från förra året!

Du kan delta alla dagar eller så många dagar du kan. Tipsa gärna en kompis!
Ledare under veckan är klubbens juniorer och äldre ungdomar. 
Lägret har Järlagården som utgångspunkt och pågår kl 9-16 varje dag. 

Avgiften är för medlemmar 1500 kr eller 300 kr per dag, annars 2000 kr eller 400 kr per dag, vilken betalas i samband med anmälan via Swish till 0704422331, ange barnets namn och “äventyrsveckan”. Obs! Om ej medlem, säkerställ egen försäkring. 

Lägret är fullt! Anmälan senast 1 juni via Eventor – Klubbaktiviteter i första hand, reservlista mejl till michael@momsom.se (ange då barnets för- och efternamn, ålder, förälders namn, mejl, telefon, vilka dagar, kan laga mat ja/nej, ev matallergi).

Vi behöver hjälp med maten till lägret, dvs luncher. Anmäl gärna att du har möjlighet att laga en dags lunchmat (antingen på plats eller lämna färdigt att värma plus enklare lagning som att koka pastan…). Tack! Förutom lunch kommer det att serveras mellanmål.

Vi tar emot upp till 50 deltagare och beroende på ledartillgång. Först till kvarn gäller, medlemmar prioriteras. Bekräftelse skickas efter 1 juni. 

Välkommen!

Önskar Ungdomskommittén, gm Michael Ahlquist

Medeldistans i Skarpnäs naturreservat

Järla Orientering startade påskveckan med att bjuda på en medeldistans för stockholmare och tillresta. Platsen var Orminge och tävlingen hölls i Skarpnäs, som numera är ett naturreservat i Nacka. Området bjuder på väldigt vacker natur med små sjöar, fina hällar och en del branta partier som banläggarna utnyttjade för att utmana löparna både tekniskt och fysiskt. Området passar utmärkt för medeldistans med sin varierande terräng och det är förstås ett stort plus att det kan nås med kollektivtrafik. 

Första löpare i mål

Målstämpling

Arrangemanget blev en solig tillställning. Efter en lång torr period i mars och början av april hade grönskan inte slagit ut och det var snabbsprunget i markerna och torrt och fint på arenan. Framåt lunch värmde både solen och deltagare och grillmästarna fick slänga vantar och mössor,  lätta på täckjackor och ta fram solglasögonen. 

Andreas vid grillen gläder gästerna med burgare.

I år hade vi också möjlighet att skriva ut kartorna på ett vatten- och slittåligt papper. Tekniken har använts tidigare, bland annat i Göteborg, och nu vill vi se vad stockholmarna tycker. Spontant verkar det ha fallit väl ut, men eftersom väderleken var god kanske papperet inte utmanades riktigt. Vår partner BL-service får ta med sig återkopplingen från löparna så får vi se om vi och andra klubbar fortsätter eller går tillbaka till vanligt papper och plastficka.  

Vi funktionärer tackar alla deltagare för ett fint orienteringsarrangemang!

Resultat

 

Årets säsong av Friska Nacka är igång!

Igår startade årets säsong av vårt mycket uppskattade friskvårdinitiativ Friska Nacka. 
Vi har genomfört Friska Nacka i nuvarande form sedan 2019 med väldigt positiva resultat. Under 2024 hade vi nära 1400 registrerade deltagare som tillsammans registrerade över 42000 besöksstolpar. 
Vad ger då Friska Nacka för positiva effekter?
För oss som förening ger Friska Nacka ett väldigt bra skyltfönster att visa att vi finns och att bidra till folkhälsan i Nacka. Friska Nacka är nu uppskattat och etablerat bland deltagare, kommun och samarbetspartner. 
Deltagarna får motion när de upplever tjusningen med orientering samtidigt som de får se nya platser i Nacka. Vi inkluderar även informationstexter om historiska platser och liknande vid besökspunkterna så vi bidrar även till folkbildning. 
Vi ser väldigt gärna att Järlamedlemmar registrerar sig och deltar.
De senaste två säsongerna hämtar deltagarna själva sina kartor på något av våra många utlämningsställen
Under öppningsdagen var åtgången på kartor så stor att de 300 kartorna som lämnats hos vår samarbetspartner ICA Kvantum i Sickla var slut vid 17-tiden. 
Till årets säsong har vi bland annat nyritat några små kartbitar kring Grand Hotel i Saltsjöbaden där deltagarna kommer få uppleva fina vyer över Baggensfjärden och kulturhistoriskt fina miljöer.