Storslam och stort genombrott av Petrina!

Under Kristi Himmelsfärd genomfördes tre elittävlingar i Dalarna. Det var en långdistans i Bjursås samt en medel- och en långdistans i Skattungsbyn. Juniorer och seniorer tävlade i en gemensam klass men för alla juniorer fungerade tävlingarna även som testtävlingar inför Junior-VM (som avgörs för HD17-20 i Turkiet i september) och Ungdoms-EM (som avgörs för HD18 i Litauen). 

För Järla deltog Petrina Costermans som stod för ett imponerande och för många överraskande genombrott. 
I förkrossande stil vann hon “juniorklassen” samtliga dagar i stor överlägsenhet. Loppen räckte även till andraplats även bland seniorerna samtliga dagar i stora startfält där enbart “hemmalöparen” och landslagsmeriterade och VM-jagande Lisa Risby var före. 

Torsdagens långdistans, som var den första tävlingen för juniorer sedan SM i oktober vann hon med över fyra minuters marginal i tuff, typisk dalaterräng.
– Till torsdagen var jag ganska nervös och bromsade in mycket i sluttningarna där det var svårt. Nöjd att jag höll ihop det tekniskt på en ganska krävande bana, kroppen kändes dessutom pigg hela tiden.
Resultat och Livelox torsdag

Lördagen bjöd på en medeldistans i Skattungbyn (där EM 2012 gick) i snabbsprungen, öppen gropterräng där hon var över 3 minuter för näst bästa junior.
– Medeln var helt annan terräng och blev lite knackigt i början innan jag fick flyt, efter ett tag kom jag in i det och förstod höjderna bättre.
Resultat och Livelox lördag

Även söndagens långdistans gick i gropterrängen
– Idag hade jag bra koll hela tiden men kunde kanske optimerat några långsträckor bättre. Jag fick in ett bra flyt iaf och höll hela banan, mkt kul!
Resultat och Livelox söndag

Det kommer genomföras två testtävlingar i Blekinge under sommaren men Petrina har bäddat bra inför uttagningar nu.
Junior-VM avgörs 5-10 september i Turkiet

Järladubbeln 8-9 maj inställd

Det är förstås med ett visst vemod vi tvingas ställa in årets upplaga av Järladubbeln. Den skulle hållas ute i Velamsund den 8-9 maj men med bara tre veckor kvar ligger pandemin på en problematisk nivå och reglerna medger inga sammankomster större än åtta personer. Så det finns inget annat att göra än att ställa in och ställa om.

Tyvärr ser hela vårsäsongens tävlingsprogram ut att gå samma öde till mötes. Tråkigt förstås, inte minst eftersom vi vet att vi har goda förutsättningar att genomföra smittsäkra arrangemang. Nu får vi nöja oss med att träna i klubben och följa den absoluta eliten som har ett undantag och kommer att tävla, bland annat nu till helgen med Sprint-SM i Norrtälje.

Så vad gör vi då istället? Vi har redan nu sökt samråd för att vi ska kunna genomföra Järladubbeln i Velamsund 2023, alltså om två år. (Nästa år kommer Järla arrangera DM ihop med Gustavsberg.) På så sätt kan vi använda samma upplägg och utnyttja allt arbete som vi redan lagt ned på arrangemanget, inte minst runt banläggningen, där Anna Curtius och Henrik Hellman gjort ett jättejobb att lägga alla banor på den uppdaterade kartan.

Nu finns det en liten öppning kvar. Folkhälsomyndigheten och regeringen har tidigare föreslagit lättnader för offentliga tillställningar med upp till 150 personer. Om så sker så kommer vi att stå redo att arrangera en enklare tävling med ett fåtal klasser som främst vänder sig till junior/senior. Klart är att det i så fall blir på en annan plats och att vi inte kommer att kräva så många funktionärer.

Till sist vill vi tacka alla som ställt upp med tankar och deltagit i planeringen av Järladubbeln.

Väl mött ute på klubbträningarna – och låt oss stå redo när tävlingarna väl drar igång igen!

Tävlingsledningen genom Per Lembre

Friska Nacka är igång!


Årets säsong av Friska Nacka startade igång i onsdags med ett kartsläpp i Nacka Värmdö Posten till över 46000 Nackahushåll efter en digital smygstart under påsken. Intresset har varit väldigt stort och efter torsdagen hade 425 personer registrerat minst en besökspunkt. Det är över 50% fler än efter motsvarande tid 2020.
Förra säsongen hade vi nästan 1800 deltagare som tillsammans registrerade 70000 besökspunkter. Målet i år är att nå 2500 deltagare.

Vi hoppas att alla Järlamedlemmar testar Friska Nacka både för eget nöje/träning samt att få se nya platser i Nacka men även för att bidra till fina siffror i statistiken. Nacka kommun är extremt glada över vårt jobb vilket ger oss bra förutsättningar även i andra frågor. 

INTERNA JÄRLATÄVLINGAR
För att involvera även er Järlamedlemmar så utlyser vi nu några tävlingar med priser.
Utlottning sker 15 november när Friska Nacka avslutas.
Det kommer vara två tävlingar en tävling där det lottas ut ett pris bland alla som registrerat minst en besökspunkt samt en tävling enligt ”ordinarie regler” där varje registrerad besökspunkt ger en lott.
För att delta registrerar ni er på www.friskanacka.se under “Mina sidor” och väljer teamet ”Järla Orientering”.
Vi kommer att ha två klasser. En för barn och ungdomar upp till och med 20 år och en för vuxna över 20 år. Totalt alltså fyra priser. Utöver detta har ni chans att tävla om de ordinarie priserna.

PRISER
Priserna som finns i prispotten är två presentkort på 350:- på orienteringsspecialisten samt två presentkort á 500:- på Naturkompaniet.
Vinnarna i tävlingen där varje besök ger en lott väljer pris först.

Till sommarens extrakartsläpp i början av juni kommer Järlamedlemmar få kartan gratis.
Bor du inte i Nacka och inte fått kartan finns den att hämta på Nackas bibliotek samt på Järlagården.

Lycka till önskar Friska Nacka-gruppen!

Natt-KM Flatenbadet

Järla arrangerade Natt-KM på tisdagen vid Flatenbadet. Första start i tävlingsklasserna efter mörkrets inbrott kl 18.40. 

59 deltagare passade på att spänna på sig pannlampan en sista tisdag innan vi idag ställde om klockan till sommartid. 

Tack till Erik Mattsson, Oscar Björck och Johanna Sundström som arrangerade. 

Resultat

Några bilder:

Ungdomarna besteg Mount Everest

På lördagen arrangerade ungdomskommittén ett miniläger vid Hammarbybacken. På programmet stod först rogaining, där man springer i lag och det går ut på att ta kontroller och samla så många poäng som möjligt inom en viss tid. Ett lag lyckades ta alla kontroller med ett par minuters marginal. Alla lag gjorde en fin insats och samlade många poäng. Start och mål var nedan kolonilotterna och där åt vi även vår medhavda matsäck. Därefter tog vi oss an en höjdutmaning. Efter övervägande kom vi fram till att vi skulle bestiga världens högsta berg, Mount Everest, 8849 m! Vi gjorde det tillsammans, alla ungdomar och vuxna, 40 st, vilket innebar att vi var och en i snitt behövde springa upp till toppen dryga tre ggr, totalt 126 ggr. Det gjorde vi på en halvtimme. Efteråt firade vi med festis och kexchoklad. och kände oss väldigt nöjda. 

Tack till alla ledare och föräldrar som gjorde hjälpte till att göra minilägret så bra det blev!

Helgträningar ersätter inställda tävlingar

Precis som för ett år sen är vårens inledande tävlingar inställda eller flyttade. Vi hoppas att lättnader i restriktionerna kommer så snart som möjligt så vi kan komma igång att tävla på ett smittsäkert sätt. 

För att ersätta de inställda tävlingarna kommer vi erbjuda teknikträningar på söndagar 09.30 istället på fina kartor runt om i söderort.
Träningarna är från orange nivå och uppåt. 
Program för våren finns här

För de som är intresserade kommer vi erbjuda en kort digital genomgång inför träningen på torsdagar 19.00 följt av en analys och utvärdering på söndagar 19.00. Vi hoppas många vill vara med både och springa och att utvecklas teoretiskt på detta sätt. 
Anmälan för karta sker via Eventors klubbanmälan senast torsdagen (alltså inte via facebookinläggen)

Järla Orientering och BAUHAUS inleder samarbete med initialt fokus på Stockholms Brantaste

Styrelsen kan mycket glädjande informera om att ett samarbetsavtal tecknats mellan Järla Orientering och BAUHAUS. Inledande fokus för samarbetet är att BAUHAUS blir huvudsponsor för Stockholms Brantaste. 
 
Samarbetet är ett lokalt samarbete med BAUHAUS Sickla och innehåller även en viss del material till Järlagården. Det nya samarbetet innebär också att BAUHAUS logga framöver kommer finnas med på klubbens tröjor och jackor. 
 
– Det är oerhört glädjande att vi fått in en så stark aktör som partner för Stockholms Brantaste.  Att de dessutom är närmaste granne med tävlingsområdet är ju också en bra bonus för oss båda. Detta ger oss kraft och energi att utveckla Stockholms Brantaste till nästa nivå säger Martin Sahlin, tävlingsledare för Brantaste.
 
– Från styrelsens sida ser vi fram emot ett långt och framgångsrikt samarbete med BAUHAUS vilket också har goda möjligheter att utvecklas vidare säger Michael Ahlquist, Ordförande Järla Orientering.
 
Har ni frågor kring samarbetet med Bauhaus kan ni kontakta Tomas Netz.
 

Rapport från Årsmötet 2021

I söndags genomfördes Järla Orientering och Skidors årsmöte digitalt för första gången. 20 röstberättigade medlemmar deltog vid mötet. Fredrik Trahn valdes till mötesordförande. Styrelsen kunde även för 2020 presentera en omfattande verksamhetsberättelse. Det var framför allt tävlingsverksamheten som påverkades samt den sociala samvaron inne i Järlagården. Tränings- och lägerarrangemang har i stort kunnat genomföras utomhus och har även utökats i brist på ordinarie evenemang. Även förvaltningsberättelsen för räkenskapsåret kunde läggas till handlingarna. Genom minskning av kostnader samtidigt som intäkterna förmåtts att hållas på en relativt bra nivå så går Järla finansiellt starkare in i 2021. 

Medlemsavgifterna för 2022 beslutades att bibehållas på samma nivå. Vuxna 750 kr, Ungdom 350 kr, Familj 1500 kr och Träningsmedlem 500 kr. 

Även den frivilliga tävlingsavgiften är oförändrad på 750 kr per år. 

Efter om- och nyval och efter styrelsens konstituerande möte ser styrelsen ut så här (bild från förra året):

Gunilla Kreiss, ledamot, Ola Henriksson, sekreterare, Erik Mattsson, vice ordförande, Michael Ahlquist, ordförande, Eva Hagwall, ledamot, Tomas Netz, suppleant och Karin Folcke, kassör. På bilden saknas Leif Lundin, ledamot. 

Verksamhetsplanen för 2021 presenterades, vilken omfattar hela verksamheten med alla kommittéer. Här beskrivs vilken verksamhet vi vill bedriva och vilka mål vi har. länk

Årets kanon och Årets förebild 2020

I samband med årsmötet i söndags tillkännagav styrelsen 2020 års pristagare av årets kanon respektive stipendiat av årets förebild. 

Årets kanon 2020

Tilldelas Friska Nacka med Ulf Bråsjö i spetsen

För ett uthålligt och kreativt arbete att sprida orienteringsglädje långt utanför de ordinarie kretsarna. Rekordmånga har besökt stolparna och uppmärksamheten har varit stor och oerhört positiv från både Nacka kommun och dess invånare. Ett kanonjobb helt enkelt!”

 

Årets förebild 2020 – till Nisse Nilssons minne (stipendium om 5000 kr)

Tilldelas Erik Mattsson

Med det största engagemang för allt och alla och för föreningens bästa är Erik en sann förebild för varje ideellt engagerad föreningsmedlem. Arbetsomfånget är stort och brett och ändå ligger Erik ofta före i tanken, är kreativ, ser lösningar och tar t ex initiativ till digitala genomgångar med ungdomarna om etik och moral eller gemensam styrkegympa på måndagar för alla.”

 

Årsmöte 14 mars kl 16

Påminnelse om årsmöte i Järla Orientering och Skidor söndagen den 14 mars kl 16. 

Kallelse skickades ut per mejl till alla medlemmar den 22 februari:

På grund av smittspridningen sker mötet digitalt. 

Man kan antingen logga in på länken nedan med valfri dator eller smartphone eller ringa på telefon. 

Mötes-id

meet.google.com/fao-jarp-rwm

Telefonnummer

(‪SE)‪+46 8 505 456 17

Pinkod: ‪302 818 492#

Om inget ovanstående alternativ fungerar så kontakta styrelsen (styrelsen@jarla.com).

Eventuella motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 28 februari. 

Vi tar även gärna emot nomineringar i kategorierna  Årets kanon samt Årets förebild till Nisse Nilssons minne senast den 28 februari.

Dokument inför årsmötet kommer att finnas tillgängliga här senast den 7 mars: 

(länken är borttagen här, kolla i ditt mejl eller kontakta kansliet för att få länken, den finns även under skyddade dokument.)

Kontakta kansliet om du önskar utskrivna dokument.

Vi påminner samtidigt om inbetalning av årets medlemsavgift senast den 28 februari, vilket är en förutsättning för deltagande som medlem med rösträtt på årsmötet.

 

Välkomna!