Reportage med ungdomarna på Lilla Aktuellt

I förra veckan var Lilla Aktuellt på besök på Järlagården och följde även med på 10-mila.
Se inslaget här.

Järla har minskat energiförbrukningen med 40%!

Hösten 2022 sköt Sveriges elpriser i höjden totalt, delvis på grund av kriget i Ryssland. Järlagården värmdes då av en elpanna så följerna av detta blev kostsamma. 

Med stöd av både Nacka kommun och RF-SISU Stockholm byttes Järlagårdens gamla ineffektiva elpanna ut mot en luft-vatten värmepump.

I april 2023 installerades värmepumpen och den har nu varit i drift i precis ett år och kan utvärdera resultatet.

Under 12-månadersperioden som gått har vi sänkt vår elförbrukning med 24000 kWh jämfört med året innan, motsvarande 39,9% och därmed kraftigt minskat föreningens klimatavtryck. Investeringen bidrar till att vi årligen minskar våra koldioxidutsläpp med 2160 kg (baserat på “Nordisk elmix”). Vi har efter årsskiftet även bytt elavtal till timdebitering samt försöker optimera vår energiförbrukning utefter det. 

Investeringen bidrar inte bara med att vi tagit stora kliv i vårt miljöarbete. Den kraftigt minskade energiförbrukningen gör även verkligt stor skillnad på föreningens energikostnader. Pengar som årligen sparas och därmed istället kan läggas på verksamheten!

   

 

 

Lyckat 10-mila i Nynäshamn genomfört!

I helgen genomfördes året 10-mila på Kvarnängens IP i Nynäshamn (samma som 2018).
Tävlingen bjöd i år på ett förändrat upplägg som innebar nattsträckor för både damer och herrar. 

Damlaget slutade på en väldigt fin 14:e plats. I laget sprang Filipa Rodrigues-Stina Haraldsson-Anastasia Denisova-Märta Ahlquist-Gunvor Hov Höydal-Karolin Ohlsson.
Lag 2: 56
Lag 3: 191 
Lag 4: 216
Lag 5: 233
Herrlaget slutade 36:a. I laget sprang Olle Boström-Per Lindman-Jakob Jansson-Jens Rönnols-Michael Refors-Sergey Fedatsenka-Gustav Netz-Arvid Henriksson-Isaac Hernandez Pindado-Oscar Björck.
Lag 2: 112
Lag 3: 187

På ungdomssidan slutade de tre lagen 103, 174, 231.

Se fullständiga resultat

Se järlas 10-milastatistik

Lag och information inför 10mila

Lagen, boende samt info till löparna

Obs, flera flikar i dokumentet!

Deltagarsuccé för Järladubbeln!

I helgen arrangerade vi Järladubbeln 2024 från gärdet vid Tenntorp mellan Hellasgården och Älta med banor på Erstaviks marker.

Även om vädret, framförallt under lördagen var lite bistert och gjorde att vi fick planera om parkeringen bjöd tävlingarna på VÄLDIGT stort deltagarantal. 
Lördagens långdistans där Anders Asplund strängar uppskattade och utmanande banor lockade 1052 anmälda deltagare.
Se resultat och banor i Livelox
På söndagen var Anna Curtius banläggare för medeldistansen som lockade hela 1639 deltagare!
Se resultat och banor i Livelox

Totalt hela 2691 anmälningar vilket är siffror som det var länge sen en dubbeltävling uppvisade!

Ett stort tack till alla medlemmar som bidragit med er insats, engagemang och kunnande som funktionärer!

 

Nu bygger vi om förrådet

Under våren kommer vi att göra en välbehövlig upprustning av föreningens uteförråd. 
Det befintliga förrådet kommer att rivas och ett nytt ska byggas, till stora delar av föreningens medlemmar (liknande skotergaraget till höger på bilden). Under vecka 16 kommer det placeras containrar på parkeringen där grejerna som finns i förrådet idag kommer att förvaras. 

Tidsplanen är:
v16 Containeruppställning
v17 Tömma förråd
v18-19 Riva förråd
v20-21 Schakt och gjuta betongplatta
v22- Bygga förråd

Peter Sandström är projektledare. Arbetet genomförs till största del ideellt i en arbetsgrupp bestående av medlemmar. Är du intresserad av att bidra, ta kontakt med Peter peter.sandstrom@stampelgrodan.se

Friska Nacka 2024 startar!

På tisdag 9 april släpper vi nästa säsong av vårt succéartade friskvårdsprojekt Friska Nacka. Årets omgång är den sjätte i ordningen i nuvarande omfattning sedan ”omstarten” 2019. Friska Nacka bidrar med mycket positivt för både föreningen och Nackas befolkning och vi har årligen lockat ut mellan 1500-2000 (registrerade) deltagare att motionera i Nackas miljö. Ett stort bidrag till Nackas folkhälsa och som verkligen bidrar till att sätta Järla Orientering på kartan för gemene Nackabo.

För er som inte vet vad Friska Nacka är så delar vi kostnadsfritt ut en stor karta över stora delar av Nacka. På kartan finns drygt 50 kontroller utmärkta. Kontroller som i verkligheten är markerade med en aluminiumstolpe och en bokstavskod. Registrerar du bokstavskoden har du chansen att vinna priser som vi lottar ut. Ju fler stolpbesök desto större chans att vinna.
I juni släpper vi 3*20 extra kontroller (som är lite svårare) för de som vill orienterare mer.

Under pandemin exploderade intresset och deltagarantalet fullständigt då uteaktiviteter och promenader var det enda man fick göra. Trots att deltagarantalet sjunkit något sedan toppåren under pandemi så har vi behållit antalet registrerade deltagare på en väldigt hög nivå vilket vi är väldigt glada över!

De många deltagare uppskattar mycket är att de kommer till många nya platser runt om i Nacka där de aldrig varit trots att de bott i kommunen under många år. Vi försöker välja intressanta och vackra platser i så stor utsträckning som möjligt. Ett väldigt uppskattat initiativ är även vår funktion som kunskapsspridare. Vid många av stolparna finns en ”Läs mer”-knapp vid registreringen där vi samlat intressant information som ofta handlar om omgivningarna. Det kan vara ett historiskt foto och text från platsen, ett konstverk, information om natur och miljö eller liknande. Samarbetet sker bland annat tillsammans med Nacka lokalhistoriska arkiv och syftar till att ytterligare utbilda kommuninvånarna om deras kommun.

Tittar vi på deltagarstatistiken från 2023 så ser man att genomsnittsåldern är 63år. Hela 20% av deltagarna är över 70 år och sex deltagare var över 90 år! Vi tycker även att det är roligt att vi lockar fler kvinnor än män (53 vs 47%) då kvinnor ofta är underrepresenterade.
Siffrorna från statistiken och att vi lockar ut så många äldre att motionera visar verkligen att vårt initiativ bidrar till folkhälsan i Nacka vilket även kommunen är väl medvetna om och uppskattar!

Många av våra samarbetspartners är väldigt nöjda och har varit med i flera år. När de har fått upp ögonen för Friska Nacka och vår verksamhet har vi även kunna växla upp våra samarbeten och knyta dem till även exempelvis Sicklaloppet. En väldigt positiv bieffekt.

Vi har en väldigt bra kontakt med våra deltagare i flera olika kanaler. Bland annat finns en deltagargrupp på facebook (Friska Nacka – deltagare) där deltagarna är flitiga att lägga upp foton, frågor och tips till varandra. I november har vi årligen en fysisk träff då vi bjuder in deltagarna till Järlagården för en gemensam utvärderingsträff då de får komma med input från året som gått och komma med förslag för kommande år. Det är väldigt trevligt och vi får höra många roliga episoder från deltagarnas turer.

Vi är en grupp på ungefär 10 medlemmar som jobbar med Friska Nacka där de flesta ansvarar för planering av stolpar samt utsättning och inplockning. En glädjande notering är att under 2023 så försvann inte en enda stolpe så underhållsarbetet under säsongen var minimalt!

Parallellt med vårt arbete med Friska Nacka finns idag Svenska Orienteringsförbundets liknande satsning HittaUt på runt 100 orter runt om i Sverige.

Vi hoppas att så många av föreningens medlemmar som möjligt på ett eller annat sätt både nyttjar och bidrar till Friska Nacka. 
Kartor finns att hämta på Järlagården eller på våra utlämningsställen.

 

 

Inbjudan till Äventyrsveckan 12-16 augusti (v.33) 2024

Ta chansen att springa orientering och ha kul varje dag i en hel vecka!

Äventyrsveckan är ett dagläger för alla mellan 7-14 år. Du är beredd att orientera själv eller i grupp. Det finns utmaningar för alla! Vi kommer också att leka, spela kärrfotboll och göra många andra roliga saker tillsammans. 

Du kan delta alla dagar eller så många dagar du kan. Tipsa gärna en kompis!
Ledare under veckan är klubbens juniorer och äldre ungdomar. 
Lägret har Järlagården som utgångspunkt och pågår kl 9-16 varje dag. 

Avgiften är för medlemmar 1500 kr eller 300 kr per dag, annars 2000 kr eller 400 kr per dag, vilken betalas i samband med anmälan via Swish till 0704422331, ange barnets namn och “äventyrsveckan”. Obs! Om ej medlem, säkerställ egen försäkring. 

Anmälan senast 2 juni via Eventor – Klubbaktiviteter i första hand, annars mejl till michael@momsom.se 

Vi behöver hjälp med maten till lägret, dvs luncher. Anmäl gärna att du har möjlighet att laga en dags lunchmat (antingen på plats eller lämna färdigt att värma plus enklare lagning som att koka pastan…). Tack! Förutom lunch kommer det att serveras mellanmål.

Vi tar emot upp till 50 deltagare och beroende på ledartillgång. Först till kvarn gäller, medlemmar prioriteras. Bekräftelse skickas efter 2 juni. 

Välkommen!

Önskar Ungdomskommittén, gm Michael Ahlquist

Herrarna åtta på premiären av stafettligan!

Orientering Jukola och Venla i Finland

Foto: Lars Rönnols

Undet påsken var ett 30-tal Järlaiter på de stora påsktävlingarna i nordöstra Skåne och sprang orientering i dagarna tre. Det bjöds på stora tävlingar med omkring 2000 startande och två deltävlingar i Swedish League samt premiären av den nystartade stafettligan. Tävlingarna gick i tuff, stenig och pinnig terräng i göingeskogarna på gränsen mot Blekinge.

Långfredagen inleddes med en långdistans.
Bäst lyckades Karolin Ohlsson som var sexa i D21E och Märta Ahlquist som var tia i D18E. Även Gustav Netz och Wilma Mårtensson tog poäng i Swedish League.
Resultat

Under lördagen fortsatte tävlandet med en medeldistans med små tidsdifferenser i den mestadels ganska öppna terrängen. 
Bäst lyckades Karolin Ohlsson som var sjua i D21E (och näst bästa svenska). Även glädjande att se Olle Boström göra ”comeback” i dessa sammanhang efter många års frånvaro.
Resultat

Helgen avslutades på påskdagen med den nystartade stafettligan. Först ut var damerna som tyvärr fick en tung start. Lag 1 med Märta Ahlquist, Elsa Jansson och Gunvor Hov Höydal slutade 49:a. Lag 2 stämplade fel.
För herrarna gick det desto bättre. Olle Boström sprang i tätgruppen på förstasträckan. Andrasträckan sprangs av Oscar Björck som vid första TV-kontrollen hade släppt landslagsmännen men låg med i andraklungan. En grupp som han höll hela vägen in i mål och växlade ut Jens Rönnols på sista sträckan. Efter en tät avslutning med många duktiga löpare så spurtade Jens i mål som åtta (och sjätte bästa svenska lag) bara knappt en minut från pallen. Väldigt kul! 
Andralaget slutade 76:a bland nästan 200 lag.
Resultat

Vi bodde gemensamt på Brokamåla Gård som var ett fiskecamp precis inne i Blekinge. 
Under påskaftonen dukades det upp ett stort påskbord.

Natt-KM 2024

92 anmälda Järlalöpare, varav hela 82 också kommer till start! Det var många som ville passa på att uppleva det nervpirrande svarta innan sommartiden kommer med värmen, ljuset, det gröna och sköna. Det syntes friskt mod när löparna gav sig av mot startpunkten och till slut kunde vi med lättnad bocka av den sista löparen kvar i skogen. Glädjande nog var det många som hittade förbi Järlagården på hemvägen och passade på att både duscha, basta och äta en väl förtjänt portion soppa. 

Grattis till alla klubbmästare, till allas prestationer i skogen! Tack Erik för banor, uthängning och tävlingsadmin, på förhand till Casper för intagning. 

Hela 28 löpare i träningsklassen Mycket lätt, alla fullföljde och blev godkända vid utstämplingen!

 

Resultat

Fler bilder

Medaljutdelning i samband med soppan nästa tisdag 26 mars, avseende både Natt-KM och Skid-KM.