Spårinfo 2021-12-05

Säsongen 2021-2022.

Det börjar bli vitt i markerna!

Nu har vi haft ihållande minusgrader mer än en vecka. Tjälen börjar gå ner i marken och det är bra. Snötäcket är endast ca 2 cm i området söder om Järlagården. Tyvärr är det för lite för att kunna börja preparera skidspår. Vi behöver ca 5 cm till och kallgrader för att kunna göra ett försök till preparering ute på ängarna. Vi avvaktar och ser fram mot mer snö.

Nytt för denna säsong är att Järla har fått i uppdrag direkt från Stockholms Stads Idrottsförvaltning att preparera skidspår dels elljusspåret 2,3 km men också Grusfemman/Gulafemman 5 km samt Barn o Nybörjarspåret 1,2 km som ligger söder om Ältavägen. Grusfemman och Barnskidspåret/Nybörjarspåret har tidigare preparerats av Hellasgården.

Vi hoppas och ser fram emot en kall och snörik vinter säsong.

//Spårpatrullen.

Skinkloppet 2021

Bilden: Holger Bottner, Victor Ek, Lova Åhlin, Märta Ahlquist och Johanna Sundström

Idag avgjordes Skinkloppet 2021 vid Järlagården. 20 löpare deltog genom att välja bana och uppskatta sin tid för genomförande av banan. Bäst lyckades återigen Märta Ahlquist och tog därmed hem skinkan i år! 

Resultat

Tack till Erik Mattsson som gjorde banorna, Tomas och Gustav Netz som hängde ut, Martin Sahlin som ordnade risgrynsgröt och mackor och Per Lembre som ordnade tävlingsadministrationen och priserna!

Ausrine Kutkaite förstärker Järla!

Vi är glada att meddela att Ausrine Kutkaite, 29 år förstärker Järlas damtrupp inför säsongen 2022. Ausrine som närmast kommer från IFK Lidingö bor nu i Nacka Strand och kommer att bli en stark förstärkning till damlaget som bland annat slutade trea på Venlastafetten i slutet på sommaren. Ausrine kommer med stor rutin då hon både sprungit många internationella mästerskap, då tävlande för Litauen. Hon har som bäst en individuell 12:e plats på EM och 15:e plats på VM samt en SM-medalj på medeldistans.  Hon har även stor rutin från stafetter då hon många gånger gjort bra stafettsträckor långt fram i tätklungan.
“Det ska bli jättekul och spännande att springa för Järla framöver. Jag är riktigt motiverad inför 2022 och ser fram emot både de nationella tävlingarna och stafetterna samt de internationella tävlingarna med VM och framförallt skogs-EM “hemma” i Baltikum säger Ausrine”

Namn: Ausrine Kutkaite
Ålder: 29
Nationalitet: Litauen
Familj: Jag har en jättestor orienterings familj, därför hade jag inget annan val än att springa orientering 😊
Kommer närmast från: IFK Lidingö
Sysselsättning: Mjukvaruingenjör
Bor: Nacka Strand
Meriter i urval: 3:a SM Medel 2012, 12:a EOC Medel 2014, 6:a JVM Lång 2011
Varför Järla: Superbra sällskap att träna och tävla tillsammans, klubbhuset i en av de finaste Stockholms terrängen 🥰
Favoritsträcka i stafett: Alla sträckor 😊stafetter är bara så rolig att delta i.
Favoritpass: O-intervaller med ett bra gäng 😎
Styrka i orientering: Jag har sprungit i många olika orienteringsterränger.
Målsättning: Att vara skadefri och köra hårt under 2022!

Varmt välkommen till Järla!

Gamla och unga möttes i Backtävlingar vid Järlagården

Ikväll premiärarrangerades Backtävlingarna på initiativ från Gamla Järla. Vi passade också på att inviga det nya elljuset på uppfarten till elljusspåret. Matts Andrée, Harald Stjernström och Anders Hall har nu renoverat hela slingan, både nedfart och uppfart. Den gamla var från 1969. Vi hoppas den nya håller lika länge. Stort tack för den starka ideella insatsen!

Backutmaningen genomfördes av 66 löpare. Det gällde att ha så liten differens mellan sträcktiderna för två löpningar uppför uppfartsbacken. Det blev riktigt tajt och hela fem löpare fick dela förstaplatsen. Vinsten var ursprungligen ett presentkort á 250 kr, men det beslutades att vinnarna var för sig får ett presentkort á 100 kr. Grattis till Ella-Lee Lundhquist, Erik Mattsson, Jacob Hedblad, Tomas Björelind och Victor Ek!

Resultat Backutmaningen

Backrundan till minne av Ove Näsholm genomfördes av 51 löpare. Det gällde att som dam eller herre springa runt Järlagården på kortaste tid. Karolin Ohlsson och Oscar Björck vann dam respektive herrklassen. Priset ett presentkort á 500 kr. 

Resultat Backrundan

En tavla med årets och kommande vinnare kommer att uppföras på Järlagården. 

Tack till alla tävlande, funktionärer och Gamla Järla för en fin tävlingskväll vid Järlagården!

Ulf Bråsjö nominerad till “Årets Nackabo”

Ulf Bråsjö har blivit utsedd som en av tio nominerade till utmärkelsen “Årets Nackabo” för sitt jobb som projektledare för Friska Nacka. Friska Nacka har varit en stor succé i kommunen och fått mängder med kommuninvånare att motionera med kartan i handen och upptäcka nya platser och är mycket uppskattat både från deltagare och samarbetspartners.

Fram till den 21 november går det att rösta på Ulf eller någon annan av kandidaterna här.

Nacka Värmdö Posten har porträtterat de tio kandidaterna här.

Några av kommentarerna från deltagare
Så bra! Jag har bott i Nacka i över 40 år och kommer nu till platser där jag aldrig varit tack vare Friska Nacka!

Årets höjdpunkt. Jättetrevligt och spännande att utforska Nacka

Det bästa sättet att få frisk luft, motion och mental rekreation. Tack!!

 

Trippelt Järla i Svenska landslaget!


Svenska landslagets vintertrupp inför 2022 togs ut i veckan och innehåller hela tre Järlalöpare!
I A-landslaget är Karolin Ohlsson uttagen och i utvecklingslandslaget är både Jens Rönnols och Petrina Costermans uttagna. 
För Petrina som under 2022 blir senior är det första gången hon är uttagen i en landslagsgrupp och hon blir det efter de imponerande resultaten under junior-VM i Turkiet i höstas. 
Se hela truppen

På ledarsidan där det blev lite organisationsförändringar kommer även Olle Boström ta plats som tekniskt ansvarig.
Se nya ledarstaben

Drag i korridorerna

(Bild från 2019)

Det var ovanligt bra drag i Nacka Gymnasiums korridorer ikväll när Järla tränade inomhusorientering! Drygt 100 deltagare stämplade ut på över 240 genomförda banor. Anton Nilsson stod för banläggningen och det erbjöds en sk lätt bana, två medelsvåra och två svåra banor. De senare hade även inslag av “enkelriktade” korridorer. Något som kan vålla den mest luttrade orienteraren en del huvudbry. Energin var hög, lärdomarna många och entusiasmen över att få utmanas på ett så lekfullt sätt som inomhusorienteringen gör med oss hördes och syntes hos deltagarna. 

27-28 november finns det chans att tävla i inomhusorientering i Uppsala. Hoppas att vi ses där!

Tack till Verner Gerholm som återigen ordnade så att vi fick träna i Nacka Gymnasium. 

Boka dina julgranspass

Det finns fortfarande lediga arbetspass att boka sig till. Vi behöver fler som engagerar sig i bl a transporter.

Passa på att anmäla dig innan 21 nov, så slipper Julgranskommittén extrajobbet att boka in de som inte bokat in sig.

Mer info om hur det funkar här.

Registrera dig/logga in här.

Totalseger för Karolin Ohlsson i Swedish League!


Foto: Lars Rönnolss

Årets säsong av Swedish League avslutades i helgen med tävlingar i flack terräng på Gotland.
Inför helgen hade Karolin Ohlsson en knapp ledning före Sara Hagström, IFK Göteborg och Jens Rönnols låg på en sjätteplats.
På lördagen avgjordes en tuff långdistans där ett par misstag inledningsvis gjorde att Karro tappade tid i den svårorienterade terrängen. I och med detta gick även Sara om i totalställningen och gick ut i 36 sekunders ledning på söndagens jaktstart. Där orienterade Karro lugnt och metodiskt och när Sara missade den tredje kontrollen grovt tog Karro täten och orienterade sedan näst intill felfritt under resten av banan och tog hem en säker seger med 5.40 min. Hon sprang därmed även hem segerchecken på 32000:-.
Det var Karros tredje totalseger i rad (även 2018 och 2019, säsongen 2020 ställdes ströks Swedish League).
I H21 slutade Jens Rönnols sjua efter en jaktstart där ett mindre misstag i inledningen gjorde att en snabb klunga lyckades smita förbi.
Se totalställningen

Fyra minibussar till DalaDubbeln!

I den gångna helgen blev det äntligen dags att damma av maskeradkläderna och ge sig iväg på DalaDubbeln. Efter en ovanligt tidig morgonsamling packade vi in oss i fyra minibussar samt följebil för att köra upp till Lugnet i Falun och vara med i lördagens inledande stafetter. Stafetterna är som vanligt bara en chans att känna på terrängen inför helgens höjdpunkt — patrull med maskeradtema.

   

Fantasin hade flödat rejält och i Järlagänget fick vi se allt från Teletubbies till spöken, clowner, kontorspersonal och annat däremellan. Priset för bästa utklädnad togs av det lag som klätt ut sig till en gigantisk spruta (inklusive fungerande nål).

   

Emellan tävlingarna blev det plats för häng i stugorna vi hyrt i Bjursås, total Järladominans i lokala pizzerian och såklart “femton” i skydd av nattens mörker. I tävlingarna ställde vi upp med totalt 12 lag. För några var denna tävlingsform ny, medan andra var gamla rävar i matchen. Alla kämpade väl och förra vinterns långpass gav tydliga avtryck på de ultralånga patrullbanorna.

    

Vi ser fram emot ännu fler lag nästa år, så skriv in 15-16/10, 2022 i kalendern redan nu!

Tävlingsresultat finns här och fler bilder finns här