Backtävlingarna 2023

Gamla Järla pyntade utanför Järlagården med marschaller och arrangerade backtävlingar för tredje året. 80 startade i backutmaningen, vilken går ut på att få två så lika tider som möjligt uppför östra slingan upp till elljusspåret.

I år blev det hela fem löpare som prickade sin tid med noll sekunders skillnad! Som pris fick de varsitt presentkort om 100 kr. 

 

 

I Backrundan till minne av Ove Näsholm startade 71 löpare och snabbaste herre var, liksom förra året, Gabriel Klinge med tiden 1:40. På damsidan delades segern mellan Hilma Löfgren och Märta Ahlquist, båda med tiden 2:08. Vinnarna prisades med presentkort om 500 kr vardera. 

Samtliga resultat:

Backutmaningen

Backrundan

Tack till Gamla Järla för fint arrangemang! 

 

Ungdomarnas Höstavslutning

Igår samlades 70 ungdomar för avslutning av säsongen. På programmet stod Rogaining, korvgrillning, priser och utdelning av diplom till alla, därefter hoppfest hos Yoump i Gustavsberg. 

Förväntansfulla ungdomar strax innan starten. Alla sprang som par eller mindre grupper. På kartan fanns ett trettital kontroller med varierande poäng och det gällde att samla så många poäng som möjligt inom utlyst tid. 3120 var maxpoäng och många grupper lyckades samla en bit över tusen poäng och den grupp som lyckades bäst samlade hela 2800:

Nyckelviken erbjuder kuperad terräng och här inkasseras det 50 poäng på 55:an och planen läggs för att ta 37:an som nästa kontroll. 

Efter orienteringen smakade det bra med korv och dryck!

Diplom till alla, här barn i grupp 1. 

Mesta tränare och tävlare i varje grupp premierades med presentkort. Nya Järlatävlare med miniskärm

Vinnare i serien Järlas bästa orienterare, JBO, var Gustav Netz och Märta Ahlquist vilket ger inteckning i pokaler och presentkort. 

Tack alla ungdomar, föräldrar och ledare! 

Nu fortsätter vi att hålla igång under vintern och förbereder oss för en ny säsong!

Välbesökt start i banläggningsutbildning

Under torsdagen startade vi vår miniserie i banläggningskunskap på Järlagården och glädjande nog var det väldigt stort intresse för deltagande då 23 personer deltog på den första träffen som behandlade både vad som skiljer mellan de olika distanserna banläggningsmässigt men även vad som kännetecknar en bra och utslagsgivande bana.

Kursen har två syften:
– Ett sätt att öka kunskapen om vad man ska tänka på när man lägger banor vilket är utvecklande för dig som orienterare
– Ett sätt att öka intresset för banläggning och få fler medlemmar att våga lägga banor till träning och mindre tävlingar.

Torsdag 9/11 19.15-20.30 – Teoriträff med banläggningens grunder
Torsdag 23/11 19.15-20.30 – Teoriträff med fokus på nivåsystem, samt genomgång av exempel.
Torsdag 7/12 19.15-20.30 – Inriktad på grunder i OCAD samt praktiskt moment.
Torsdag 14/12 – Inriktad på ”praktisk banläggning”. Hålls av Anders Asplund, Anna Curtius och Per Lembre alla inblandade i arbetet med Järladubbeln i april 2024.

Anmälan

Årsfesten 25 november


Äntligen är det dags för årets höjdpunkt, årsfesten! Här finns chansen att mingla, hitta träningskompisar, tillsammans fira framgångar, skratta åt misstag och ha roligt tillsammans i annan form än på tisdagsträningarna. Vi kommer under kvällen att uppmärksamma Järlas olika framgångar som skett under året. Festen den 25 november är för alla medlemmar från 18 år och uppåt. Observera att det inte finns någon övre gräns…

 

NÄR? 
Lördagen den 25 november

HUR?
Uteaktivitet på eftermiddagen och fortsättning på Järlagården med bastu, piff, mingel, middag och dans. 

FÖR VEM?
Årsfesten är för alla medlemmar (och hang arounds) från 18 år. 

TEMA FÖR KVÄLLEN
Ursäkta, har jag kommit fel?

ARRANGÖR
Välkomnar och arrangerar i år gör Breddens Damer.

VANDRING 
Eftermiddagsaktiviteten kommer att vara en vandring med korvgrillning, ta på kläder efter väder. I och med att mörkret faller tidigt kan det vara praktiskt att ha med sig en liten pannlampa. Samling för vandring 13.00 på Järlagården. 

BARA VARA MED PÅ DELAR
Vi räknar med att vara tillbaka på Järlagården ca 16.30 och att starta mingel för middag 18.30. Kan man vara med på delar av dagen? Ja, att träffas något är såklart roligare än inget.

KOSTNAD
Vi vill i samband med anmälan be er swisha 375 kr till Karin Folcke 070 4296324 senast på fredag den 10/11.  Ange årsfest och namn när du swishar. Kom ihåg att din anmälan är bindande. 

VA, SKA VI INTE ORIENTERA?
Jo då, det kommer arrangeras en 10-milarelevant träning  på orange och svart nivå i Svartviksskogen i Farsta på förmiddagen med samling 9.45 och start 10.00. Man hinner alltså tillbaka till Järlagården i tid. Separat info om träningen kommer senare.

ANMÄLAN
Anmäl er redan nu men dock senast 10 november. Där kan man lägga till info om önskemål kost/allergier. Länk till anmälan på Eventor.

FRÅGOR PÅ DET?
Vid frågor kontakta festgeneral birgitta.henriksson@gmail.com

 

VARMT VÄLKOMNA. VI SES! 

/Breddgruppsdamerna 

Järla 10:a på 25-manna!

25-manna avgjordes i lördags på Lida friluftsgård i strålande höstväder. 
Vi ställde upp med tre lag på start.
Förstalaget slutade på en mycket fin 10:e plats!
Andralaget blev 82:a och tredjelaget 186:a

Se resultat
Se Järlas 25-mannahistoria

Laguppställningar 25-manna

Här ligger nu de tre 25-mannalagen inklusive mängder med reserver.
Alla uppmanas läsa igenom PM samt vara på plats på arenan i GOD tid. Notera att det är extra stökig billogistik i år.
Alla löpare uppmanas kolla senaste versionen av lagen på fredag kväll 20.00 i Eventor då vi inte kan kommunicera alla sträckbyten personligen.
Återbud lämnas till Erik (emattsson86@gmail.com) och Matilda (matilda.ahlquist@momsom.se).
Lägg gärna en kommentar eller reaktion på inlägget för bekräftelse på att du läst.
Laguppställningar
Information

Vi gjorde Sicklaloppet till en succé!

 

I söndags arrangerade vi den 13:e upplagan av Sicklaloppet från Markusplatsen i Sickla. 
Det blev en solig septemberdag där en klarblå himmel mötte löparna.på arenan.
Anmälningsmässigt blev loppet väldigt lyckat. Vi ökade antalet anmälda med över 25% från 2022 till 1790 st.
Ny tävlingsledare för loppet var Martin Sahlin som gjorde ett väldigt bra jobb vilket resulterade i ett väldigt bra arrangemang där vi ska vara stolta över vad vi lyckades åstadkomma.

Under förmiddagen var det riktig folkfest på Markusplatsen med mängder av idrottande barn med föräldrar och publik som efter sina genomförda lopp aktiverade sig med ärtpåskastning, golfspel, kampsportsträning, fotografering med KP:s maskotar med mera.

Banchef Oscar Björck hade fått jobba stenhårt under veckorna innan lóppet då ett sent besked rörande bygget kring tvärbanans slutstation vid Uddvägen gjorde att i stort sett hela banorna på såväl 5 kilometers- som 10 kilometersloppet behövde dras om med kort varsel.
Betyget efteråt från många, bland annat från segraren Archie Casteel var ”Det roligaste loppet nånsin!”

Efteråt har vi fått mycket uppskattning från såväl löpare och samarbetspartners.
Vår huvudpartner Sickla kommenterade på våra sociala medier med ”Ni är grymma!” och en kommunpolitiker från fritidsnämnden i Nacka skrev spontant ”Mycket bra arrangerat!”
Sicklaloppet bidrar verkligen till att sätta Järla Orientering på kartan i Nacka vilket ger oss ett väldigt bra rykte.

Tävlingsledningen och styrelsen vill återigen tacka alla funktionärer för er insats!

Till minne av: Hans-Olov Stjernström 1930 – 2023

Hans-Olov Stjernström har lämnat oss och det är med stor saknad en tidigare Järlaprofil nu inte finns med oss längre.

Hans eller Hasse som han kallades kom till Järla i början av 70-talet då han och hans Karin och deras söner Olof, Harald, Ragnar och Henrik bodde på Solsidan i Saltsjöbaden. Järla kom han i kontakt med genom Nackamästerskapen i längdskidor som Järla arrangerade på Nacka IP där Olof och Harald var med. Därefter blev det också nybörjarkurs i orientering vid Järlagården.

Med tiden började också sönerna och Ragnar och Henrik i Järla och när barnen tyckte det var roligt så blev Hasse också engagerad i klubben, både som aktiv och ledare. Hasse kom med åren att bli en viktig kugge i utvecklingen av Järla under 70- och 80-talet, framför allt inom arrangemang; orientering, skidor och skidorientering. Under många år var han engagerad i skidsektionen och han var med och ordnade mängder av skidläger och tävlingsresor till skidorienteringar för Järlas medlemmar.

När Järla arrangerade tävlingar så kom Hasses organisatoriska och noggranna förmåga väl till pass. Ofta var han sekretariatschef. Det var långt före digitaliserade arrangemang och allt skulle räknas och kontrolleras manuellt.

Det stora mandomsprovet
Ett av de stora mandomsproven för Hasse var nog när Järla arrangerade dag-DM i orientering vid Tuna gård på Värmdö 1984 med över 3000 deltagare. Hasse var sekretariatschef och basade över en stab på 50 personer som skulle hantera maskinskrivna startlistor och resultatlistor, manuell tidtagning och noggrann rättning av de tusentals startkorten med kontrollstämplar. Sannerligen ingen lätt uppgift där Hasses stresspåslag stundtals slog i taket.

Tillsammans med barnen blev det med åren många O-ringen och Vasalopp och mängder med orienterings- och skidorienteringstävlingar.

1997 flyttade Hasse och Karin från Solsidan till Järbo utanför Sandviken. Här kunde han fortsätta med sitt älskade friluftsliv och samtidigt vara Järla trogen. Både i skogen och skidspåren sågs han tävla i svartvitt en bit in på 2000-talet. Den sista tävlingen han körde var kanske 2010 när han tillsammans med sina fyra söner Olof, Harald, Ragnar och Henrik körde Stafettvasan på sin 80-årsdag.

Trots Hasses till yttre något stressade och brådskande framtoning var han en lugn, metodisk och trygg person.

En passion för naturen
Hasse föddes ett stenkast från skidbacken på Frösön i Östersund och fick där lära sig backhoppning, utförsåkning och längdåkning. Hans två äldre systrar Inga-Kerstin och Anna-Lisa tog honom ut i spåren på långa och tunga träskidor. Under ungdomsåren flyttade Hasse med sina föräldrar och syskon till Bromma och då blev han medlem i Sundbybergs IK orientering och skidor. Under 50-, och 60-talet tävlade han också i bilorientering och bilrally – alltid som kartläsare.

Hasses stora passion var naturen och allt det som den erbjuder. Förutom orientering, längdskidor och skidorientering älskade han havet, segling, flyg och inte minst fjällen där han fick utöva sin kunskap i friluftsliv, navigation och meterologi.

Hasse är kremerad och kommer att spridas i havet i Stockholms skärgård. En minnesstund hölls vid familjens landställe i Långsand utanför Skutskär i kretsen av nära och kära.

Fredrik Trahn

Martin Sahlin berättar om Sicklaloppet

Martin Sahlin är ny tävlingsledare för Sickaloppet som Järla arrangerar söndag 17 september. Här berättar han om årets nyheter, anmälningsläget, funktionärstillsättning och när vi får se Sickla Gruvlopp igen.

Martin har varit med i Järla sedan 2017 och har bland annat varit tävlingsledare för Stockholms Brantaste. Efter ett par år med olika tävlingsledare för Sicklaloppet tar sig Martin nu an den rollen. ”Det kommer att bli en riktigt löparfest”, säger Martin.

Sicklaloppets tävlingsledare har halländsk orienteringsbakgrund ursprungligen från Laholms IF (numera Laholms OK)

– När jag var 8 år började jag orientering och höll på till jag var 14 när andra sporter blev för intressanta. Största meriter är ett DM-guld i stafett i H10 och två individuella DM-brons i skol-DM. 😊 Jag flyttade till Stockholm när jag skulle börja plugga 2006 och när jag bestämde mig för att ta upp orienteringen igen 2017 föll valet på Järla. Järla hade nybörjarkurs för vuxna vilket kändes skönt eftersom mitt uppehåll varit rätt långt, berättar Martin.

Om tre veckor är det dags för 13:e upplagan av Sicklaloppet, vad är status just nu?

-Anmälningarna rullar in och ambitionen är att komma upp i minst samma deltagarantal som förra året, strax under 1500, samt såklart att Sicklaloppet blir en familjefest för alla som deltar i något av loppen eller hejar på dem som gör det. Vi hoppas på att få in lite musikunderhållning längs banan för de som springer 5 och 10 km samt fortsätta öka antalet utställare på Marcusplatsen under dagen.

Vilka är de stora utmaningarna nu?

-Bansträckningen är alltid en utmaning i Sicklaloppet på grund av alla byggarbeten i Nacka. Nu är det bygget vid Sickla bro där vi tittar på en alternativ lösning för sista kilometern. Banansvariga Oscar Björk och Peter Wipp jobbar hårt med det just nu.

Hur går funktionärstillsättningen till, det brukar ju behövas både många huvudfunktionärer och banfunktionärer.

-Jag har inte direkt jobbat med någon central Sicklaloppsgrupp men har fått stöd av förra årets tävlingsledare Micke Ahlqvist och Erik Mattsson. Huvudfunktionärerna är till stora delar desamma som varit med i flera år nu så där flyter det mesta på, det är någon som är bortrest eller inte kan av andra anledningar som jag behövt leta ersättare till men för de övriga nästan 200 funktionärerna är vi helt beroende av alla Järlas medlemmar och att de anmäler sig via länken som finns med i veckobrevet. Just nu önskar jag att funktionärsanmälan fylls så snabbt som möjligt! Samt att ni som har möjlighet gärna får tipsa familj, vänner och bekanta om att springa något av våra lopp.

Vi som inte känner dig, vem är du Martin Sahlin?

-Uppvuxen i Laholm i Halland. Jag fyllde nyligen 38 år och bor i Bagarmossen, en kort cykeltur från Järlagården. Är statsvetare och jobbar som projektledare på en organisation som heter Stockholms Akademiska Forum, en samarbetsorganisation för alla universitet och högskolor i Stockholm. Än så länge finns det ingen familj att locka med till orienteringen men det kommer förhoppningsvis.

När får vi se Sickla gruvlopp igen?

-Tyvärr kommer det nog att dröja något eller några år till, vilket är synd eftersom det är en av de mest frekventa frågor jag får från tidigare deltagare. Så intresset är nog stort snart igenom efter några års uppehåll Just nu är det dock inte möjligt att använda gruvan på det sättet för stora mängder människor. Men vi hoppas på en fortsatt bra dialog med Epiroc och Atlas Copco.

Vilka är Sicklaloppets större samarbetspartners/sponsorer i år?

-Störst och helt nödvändiga för att kunna genomföra loppet är Atrium Ljungberg som äger Sickla Köpkvarter. Ny för i år är Bauhaus som flyttar över sin sponsring från Stockholms Brantaste eftersom det inte arrangerades i år.

Sicklaloppets tidigare tävlingsledare:

2022: Mikael Ahlquist och Erik Mattsson
2021: Jenny Ahlquist och Eva Hagwall
2020: Veronica Hagström
2019: Carina Lidforss
2016 – 2018: Jonas Andersson
2011 – 2015: Fredrik Trahn

Äventyrsveckan är igång

Vid Järlagården är det i dagarna full aktivitet. 58 barn deltar i och 13 ungdomar leder Äventyrsveckan! Ett dagläger för barn mellan 7 och 14 år. Varje dag leks det lekar, tränas orientering och tävlas i en femkamp med en gren varje dag. Dessutom den traditionsenliga träskfotbollen och blåbärsplockning som leder till mumsig efterrättspaj… 

Första tävlingen i femkampen gick ut på att bygga så högt som möjligt.

 

Efter orienteringen vid Källtorpsbadet är det skönt att pusta ut i gräset. 

 

Andra tävlingen i femkampen innebar att lösa ett klurigt pussel så fort som möjligt.