Till minne av Sigvard Gretas

sigvard_gretasSigvard Gretas Dala Floda, har lämnat oss i en ålder av 88 år. Hans närmaste anhöriga är sönerna Christer och Lars med familjer.

Sigvard var medlem i Järla Orientering och Föreningen Gamla Järla fram till sin bortgång. Vid sin pensionering från Nacka polisen 1990 flyttade han till sitt fädernes gård i Dala-Floda.

Sigvard föddes i Dala-Floda Dalarna 1925 och växte upp på gården i byn Risholen utanför Dala-Floda där familjen hade ett litet jordbruk och fadern jobbade i skogen. År 1944, när han var 19 år drog Sigvard och en kompis till Karlskrona och tog värvning i Flottan och utbildade sig på segelfartyget Aramis.

Tre år senare, 1947, valde Sigvard att gå iland eftersom den stora kärleken och blivande frun Anna från Äppelbo ställde krav på Sigvard att vara på landbacken.  Anna och Sigvard gifte sig 1948 och 1949 föddes äldsta sonen Christer.  Samma år började Sigvard sin bana som Polis vid Stockholmspolisen distrikt Katarina polisstation på Folkungagatan.

Sigvard blev snabbt medlem i Stockholms Polisens IF där han utövade flera grenar med stor framgång. Han var en duktig skytt och skidåkare förutom orienterare och vann flera Polis-SM i fälttävlan, pistolskytte och orientering.

1956 vann Stockholmspolisen DM-budkaveln i orientering upp i Riala där laget bestod av förutom Sigvard även Åke Nygren och Börje Johansson. (Den senare bror till Birger Johansson som var en framgångsrik orienterare och medlem i Järla under 60-talet och framåt.) Laget var helt otippade segrare som slog de mer etablerade klubbarna.

Sonen Lars föds 1956 och familjen bor då i Hökarängen

1958 började Sigvard vid Nackapolisen. Den 15 april samma år flyttar Sigvard med familj från lägenheten i Hökarängen till huset i Tenntorp.  Det var svårt att få tag på bostad redan då men familjen fick hyra bostadshuset vid Tenntorp av Erstaviks Gård. (Det gula huset på ängen söder om Ältavägen). I hyresöverenskommelsen ingick också att Sigvard skulle vara tillsyningsman över Erstaviks ägor.

Sigvard fick snabbt påhälsning av Järla IF:s orienteringssektions dåvarande ordförande Lennart ”Lente” Hagstedt som kom till Tenntorp med en stor blomsterbukett och önskade familjen välkomna till Nacka samtidigt som Sigvard fick erbjudande att gå med i Järla.

Familjen hade en inneboende i huset i Tenntorp, nämligen Birger Johansson, som tillsammans med Sigvard börjar tävla för Järla 1959. Det året blir Järla 8:a på Tiomila och Järla ledde även tävlingen vid sjunde växeln.

1960 kommer Järla 4:a på Tiomila med Sigvard med i laget. En placering som Järla inte kom i närheten av för än 2011 då man tangerade detta resultat.

1961 springer Sigvard sista sträckan i Järlas lag på Tiomila och går i mål på Norrtälje flygplats som sextonde lag.

Sigvard heter då fortfarande Eriksson i efternamn och byter till Gretas 1973. Gretas är gårdsnamnet på fädernesgården i Dalarna

1964 blir Sigvard vald till ordförande Järla IF:s orienteringssektion och efterträder Lennart ”Lente” Hagstedt. En mycket viktig period i orienteringssektionens historia inleds.

1964 är 50-årsjubilerande Järla IF arrangör för både SM för Juniorer i Jordbro och Dag DM i Västerljung. Sigvard är tävlingsledare för båda dessa två stora arrangemang för klubben. Vid Junior- SM var det förläggning av löparna i dåvarande Nacka Läroverk som idag är Eklidens Högstadieskola. Stor bankett ordnades för deltagarna i Läroverkets matsal där även frukostutspisning ordnades. Sigvard var den stora organisatören för detta och höll i alla trådar på ett föredömligt sätt.

I slutet av 1960-talet tjänstgjorde Sigvard på polisstationen i Saltsjöbaden som på den tiden var en egen köping. Sigvard fick då ihop en grupp med flickor och pojkar som åkte med honom till Järlagården på tisdags- och torsdagkvällar för att träna skidor och senare till nybörjarkurser i orientering. Sigvard var en mycket duktig ungdomsledare och lade ner mycket tid på ungdomsverksamheten både på skidor och orientering. Han var ledare för dessa ungdomar vid det klasiska skidlägret på Klackbergsgården i Norberg under flera år. För detta gäng med ungdomar arrangerade Sigvard samkväm på söndagseftermiddagarna och man hade en egen dansorkester med Sigvards söner Christer och Lars ingående i orkestern.

Sigvard flyttade i början på 1970 talet tillbaka till polisstationen i Nacka. I slutet av 1970-talet hade Sigvard sin arbetsplats vid polisstationen i Gustavsberg, där han var det vi idag kallar Närpolischef, ett antal år innan han kom tillbaka till polisstationen i Nacka.

1971-72 gick Sigvard tillsammans med några övriga klubbmedlemmar en kartritarkurs och Sigvard ritade Järlas först egna framställda karta över Nyckelviken och som Järla hade den första tävlingen på 1973.

Jag själv har ett speciellt minne från den kartpremiären när jag tillsammans med Roland Åhling skulle spika alla kontrollställningar inför den första tävlingen en vecka före tävlingsdagen. Vi konstaterade att en kontrollpunkt, i form av en stor sten där stenen ligger på fel sida om en stig. Det var för sent att rita om kartan så stenen fick flyttas med spett, spadar och stor möda. Det skojade vi mycket med Sigvard om.

1973 flyttar Sigvard och Anna till det nybyggda radhuset vid Fiskarhöjden, Fisksätra där dom bodde till 1990.

Sigvard ritade sedan en del av Järlas karta Åva norra som användes för Dag-DM 1975. Området som karterades anses än idag vara ett av Stockholm bästa orienteringsområden. Och vid samma tävling krönte Sigvard sin tävlingsledarkarriär med Dag-DM 1975 på Åva Norra kartan. Tävlingen hade över 3000 deltagare och arrangemanget fick mycket lovord.

Sigvard var en mycket duktig tävlingsledare och organisatör med stor pondus och aktoritet.

Det unika med Sigvard var att han också under hela sin tid som ledare och ordförande även låg i topp i sin åldersklass tävlingsmässigt med många DM-tecken i lag, budkavle och individuellt.

Sigvard avgick som ordförande för orienteringssektionen efter verksamhetsåret 1976 och hade då varit ordförande i 13 år. Under den tiden hade ekonomin i sektionen utvecklats från att haft 17000 kr i kassan 1964 till att 1976 lämna över 100 000kr i kassan. Det var mycket pengar i dagens penningvärde. Detta hade man då samlat ihop tack vare fina arrangemang och julgransförsäljningen.

Sigvard hade under sina år även ansvaret för julgransförsäljningen vilket på den tiden delades med dåvarande skidsektionen.

Även om Sigvard avgick som styrelseordförande 1976 så fortsatte han både som aktiv och med uppdrag i klubben fram tills han 1990 gick i pension från Nacka polisen som kommissarie på ordningspolisen. Vid sin pensionering flyttade Sigvard med hustru Anna till fädernegården i byn Risholen, Dala-Floda Dalarna där han bodde till sin bortgång.

Sigvard tjänstgjorde som Kommissarie vid ordningsavdelningen på Nackapolisen under åren 1975-1990. Under den tiden undervisade Sigvard även en viss tid på Polishögskolan.

När Sigvard kom tillbaka till Dala-Floda 1990 gick han med i orienteringsklubben på orten, Gagnefs OK, där han både jobbade som ledare och de första åren även tävlade aktivt.

Vid O-ringens 5-dagars tävling i Falun 1999 var Sigvard ansvarig för trafik och parkering vid 4:de etappen i Djura för Gagnefs OK

Sigvard var en mycket uppskattad vän och klubbkamrat inom Järla. Han betydde väldigt mycket för Järla under den tid han var ordförande då klubben utvecklades till att bli en fungerande förening med verksamheter från nybörjare, ungdom, senior och ”gubbklubb”.

Det var en stor ära att få efterträda Sigvard 1977 som ordförande efter att ha jobbat tillsammans med honom i styrelsen från 1970. Jag själv har mycket att tacka Sigvard för. Dels som förebild, organisatör och ledare. Dels som en mycket god vän.

Matts Andrée
Järla Orientering och Skidor
Ordförande 1977-1981

Comments

  1. Med historiens vingslag är Sigvard en av de mest betydelsefulla i utvecklingen av Järla.
    Han nystartade både orienterings- och skidsektionen i mitten på 60-talet. En helt avgörande insats.

    Vi var många som startade våra Järlakarriärer då. Utöver jag själv: Peter Sandström, Lollo Hanning, Anders Hall mfl

    Jag minns Sigvards vita VW Variant Kombi 1500, som vi varje tisdagskväll åkte med från Kommunalhuset i Saltis till Järlagården.

  2. Jonas Andersson says

    Bra Matts. Nu blir farsan glad. Skall skriva ut och visa honom.

  3. Fredrik Trahn says

    Tack Matts för fina ord och historia om Sigvard Gretas! Sigvard var en av mina första ungdomsledare när jag började i Järla 1981. Jag minns särskilt träningen ”Sigvards specialare” som var ett mördarpass för oss småttingar.