Hans Regnell (1920 – 2013)

Hans Regnell

En uppklädd Hans Regnell på 50-talet. Bilden ur Järlas jubileumsskrift från 1984.

En av Järla IF:s stora profiler, Hans Regnell, avled under 2013, 93 år gammal. Hans var en idrottsman av den gamla sorten och aktiv i flera olika sporter parallellt. Skidor och orientering var kanske det som låg närmast hjärtat men han var även målvakt i både fotboll och handboll och tog bland annat VM-guld i handboll! Mer om Hans aktiva karriär kan läsas längre ned.

I Hans testamente var även Järla Orientering omnämnt och klubben har mottagit nästan 90 000 kr i arv. Styrelsen har beslutat att arvet skall användas för att utveckla föreningens ungdoms- och elitverksamhet, som ersättning för tränarinsatser jämte kostnader för utbildning av medlemmar till tränare samt i ledarskap. Att klubben nu kunnat anlita tidigare landslagstränare och förbundskapten Anneli Östberg skall ses som ett första resultat av arvet efter Hans.

Hans Regnell hade vigt sitt liv för Järla IF som aktiv och ledare. Ur klubbens minnesskrift från 70-årsjubiléet 1984 saxas följande:

”Han valdes till ordförande i föreningens huvudstyrelse första gången 1957 och behöll greppet om ordförandeklubban till och med 1983, i 33 år alltså. Innan Hasse övertog ordförandeposten hade han suttit som vice ordförande i två år, varit sekreterare sex år, vice sekreterare tvä år och styrelseledamot utan särskild funktion i två år. Sammanlagt har han således varit med och lett föreningens öden i 45 är. Ett rekord som bara han själv kan slå! Han sitter nämligen fortfarande kvar i huvudstyrelsen och är detta jubileumsår också ordförande i skidsektionen. 

Även som aktiv idrottsman har Hasse Regnell i flera decennier kämpat för Järla IF. Redan på 3O-talet var han med och tävlade i skidåkning och backhoppning. Han har också tävlat för Järla i orientering, såväl till fots som på skidor, och i friidrott. I fotboll var han i många år ordinarie A-lagsmålvakt. Han vaktade Järla-mälet så länge att han till och med hann vara med om att föra upp Järla i division IV.

 Det är emellertid som handbollsmålvakt Hasse har vunnit sina största framgångar som aktiv idrottsman. Som kassväktare i IK Göta blev han bl. a. svensk mästare i innehandboll och uttogs flera gånger att representera Sverige i såväl utomhus- som inomhushandboll. Sin första landskamp spelade han 1945 och i Paris 1948 var han med och tog VM-guld åt Sverige. Fyra är senare deltog han i det svenska lag, som bärgade VM-silvret åt blågult i Zürich.”

På Hans Regnells tid var Järla IF en förening med många sektioner. I början av 90-talet delades föreningen upp i skilda klubbar för de olika idrotterna och i dag finns Järla IF Fotboll och Järla Orientering och Skidor. Därutöver finns sedan 1939 Föreningen Gamla Järla som är en kamratklubb, som stöttar den idrottsliga verksamheten i Järlaklubbarna. Medlemskap i Gamla Järla är öppen för alla som varit eller är medlemmar i Järla, och Hans Regnell var ordförande i Gamla Järla från omkring 1990 till 2006. Den som är intresserad av att bli medlem i Gamla Järla kan kontakta nuvarande ordförande Matts Andrée.

/Fredrik Brandhorst