Järla och Baselland utvecklar samarbetet

OLVBASELJärla Orientering och OLV Baselland i Schweiz är sedan fem år tillbaka vänklubbar. I helgen på Jukola tar vi tillsammans nästa steg i utvecklingen av våra klubbar.

Syftet med vänklubbssamarbetet är att utveckla Järlas löpare i kontinental terräng och Basellands löpare i nordisk terräng genom att utbyta tränings- och tävlingsmöjligheter hos varandra. Baselland har ofta löpare hos Järla för att träna och tävla och som ett exempel hade Järla och Baselland ett kombinationslag på 25-manna 2013. Med samarbetet vill vi också lära av varandra och utveckla våra respektive föreningar och vår verksamhet.

På Jukola i helgen har Järla och Baselland gemensamt bestämt att Baselland som ett engångsprojekt ska ha ett eget lag. Därför kommer alla Basellandlöpare som normalt sett springer för Järla att springa för sin schweiziska klubb. Det innebär att Järla inte har löpare som exempelvis Anders Holmberg, Kaspar Hägler, Sebastian Hägler, Christoph Meier eller Stefan Lombriser i något av våra lag. I Basellands lag får nu också Fabian Hertner, som normalt sett springer stafetter för Kalevan Rasti möjlighet att springa för sin schweiziska klubb.

– Det här är en unik möjlighet för Baselland att kunna visa upp sig på någon av de stora stafetterna där det normalt sett inte finns några kontinentala lag. Vi ser det positivt från Järla även om det såklart påverkar våra lag i årets Jukola. På sikt så kommer det att gynna både Järla och Baselland och vårt samarbete. Kan vi hjälpa Baselland så kan de hjälpa oss och det här känns fantastiskt roligt, säger Järlas elitansvarige Anders Asplund.

Bakgrunden till det här projektet stammar från diskussioner bland löpare i Baselland. Man har haft en dröm om att någon gång kunna ställa ett eget bra lag på startlinjen samtidigt som det vore en kul sak för klubben. Under hösten blev diskussionerna allt mer intensiva och konkreta och till sist tog Baselland beslutet att försöka göra detta nu medan man har så många egna duktiga löpare och kontaktade Järla.

– Vi är väldigt tacksamma för att Järla stöttar oss i den här situationen och vi är mycket glada för det vänklubbssamarbete vi har, säger Reto Zbinden, ordförande i OLV Baselland.

– Det är viktigt för oss i OLV Baselland och oerhört givande att vi kan ställa upp med ett så pass bra lag i Jukola. Jag hoppas verkligen att det här ger ytterligare intresse och drag i vår klubb, både bland elit men självklart också bland motionärer och ungdomar. Det är väldigt sällan, om inte unikt, att en schweizisk förening har så pass många bra löpare, säger Reto Zbinden.

Baselland kommer till start med ett mycket bra lag där Anders Holmberg springer näst sista sträckan.

– Jag ser verkligen fram emot det här! Eftersom jag lade av med min landslagssatsning förra året har jag sett detta lite som ett spännande projekt under 2015 efter min allra intensivaste elitkarriär. Mina mål för året fortsätter och förutom Jukola för OLV Baselland är det såklart Nighthawk, SM-stafetten och 25-manna för Järla, säger Anders Holmberg.

Basellands herrlag i Jukola:
1 Stefan Lombriser
2 Sebastian Hägler
3 Kaspar Hägler
4 Matthias Leonhardt
5 Christoph Meier
6 Anders Holmberg
7 Fabian Hertner

Järla Orientering och OLV Baselland ser fram emot att delta i världens största stafett och önskar alla våra löpare lycka till i helgen!

andersholmberg