Rapport från 10-mila

 
Årets 10-mila gick i år i Glimåkra i bitvis grön och tuff terräng. Järla ställde åtta lag och 53 löpare till start.

Ungdomsstafetten inledde traditionsenligt helgen och där hade vi glädjande nog tre lag till start. Är det ”Erica-effekten” vi ser?
Alla löparna kämpade runt sina sträckor på ett bra sätt. För många var det både första 10-mila och första gången i ”ny terräng” utanför Stockholm. Många nyttiga erfarenheter för framtiden och en rolig helg för alla. 
Efter tävlingen var alla kvar och hejjade på damerna och inledningen av 10-milastafetten och ett gäng stannade även kvar och följde tävlingen genom hela natten. 
Läs rapport från ungdomarnas resa

Damstafetten blev i år lite speciell då vi gick in i tävlingen som regerande mästare efter segern 2018 i Nynäshamn. 
Laget från i fjol var till tre femtedelar nytt då varken Elin Hemmyr Skantze (sjuk), Sttina Haraldsson (sjuk) eller Emma Klingenberg (bytt klubb) kunde springa. in kom de tre nykomlingarna Petrina Costermans, Anna Dahlgren-Rosén och Sofie Bachmann med ungdomlig entusiasm.

Anna på förstasträckan gjorde en stabil insats men var inte riktigt nöjd efter målgång då hon växlade sex minuter efter täten. 
Sofie Bachmann på sträcka två gjorde återigen en imponerande andrasträcka (minns Jukola 2018 där hon växlade som 4:a) och hade en av tävlingens snabbaste sträcktider och skickade ut Sara på ”långa dagen” 5:30 efter täten tillsammans med en av förhandsfavoriterna Haldens SK. Gruppen gjorde tyvärr några misstag i den bitvis täta terrängen och fältet klumpade inte ihop sig på samma sätt som under fjolåret. Petrina på sträcka 4 inledde strålande men gjorde sedan en större miss som kostade tid. Inte heller Karro på sistasträckan gjorde sitt bästa lopp och kunde till slut föra in laget på 22:a plats. Godkänt i en tät tävling men vi hade ambitioner om mer. 
Andralaget med Dominique Bucher-Elsa Jansson-Filipa Rodrigues-Åsa Sundström (som dubblerade)-Hilda Mattsson slutade 117:e.
 
10-milastafetten inleddes strålande på startsträckan av de båda schweizarna Noah Zbinden och Kaspar Hägler som båda växlade i tätklungan. Jens Rönnols som är en erkänt duktig nattlöpare (med SM-guld 2017) gjorde en av 10-milanattens stora prestationer när han både hade snabbast sträcktid och växlade först på sträcka 2. Jens var så snabb att inte ens speakerteamet uppmärksammade hans målgång och han helt obemärkt smög sig genom målfållan och kunde växla ut Erik Berzell i nästan två minuters ledning. 
Erik inledde strålande och var fortfarande i ensam ledning vi de inledande TV-kontrollerna. En miss samt lång gaffling på slutet gjorde att tio lag smet förbi till växling. Timon Schweizer på ”Långa Natten” blev efter någon kilometer infångad av en klunga ledd av nattspecialisten Olexander Kratov. En klunga som sprang så snabbt att man plockade in alla lagen framför och Timon växlade bara sekunder från ledning. 
Tyvärr diskvalificerades Järla här då det efter målgång upptäcktes att Timon missat att stämpla vid den tredje sista kontrollen, trots att han sprungit förbi den. Löparna framför honom hade stämplat vid en felaktig kontroll ca 50 meter innan den rätta, något de senare korrigerade och stämplade även vid den rätta. Detta missade Timon i tröttheten efter 100 minuters löpning. Självklart en tråkighet som drabbade laget och en väldigt besviken Timon.
David Bejbom på femtesträckan var lyckligt ovetande om detta och gjorde ett väldigt bra lopp och växlade som fyra.
På sträckorna efter det missades det lite för mycket, kanske saknades den rätta tändningen efter diskningen. Hursomhelst en besvikelse att inte bli godkända men löparna bjöd på fin stafettlöpning och stor underhållning inledningsvis. Vi kommer tillbaka starkare!
Lag 2 slutade 83:a 
 
Vi hade även likt förra året ett damlag i 10-milastafetten som även i år stog för en imponerande insats då de tog sig runt de tuffa nattsträckorna. Precis som förra året sprang Matilda Ahlqvist långa natten. I år på tiden 4.31, en bedrift i sig. 
Laget filar redan på laguppställningen för 2020 och det ryktas om att det är slagsmål om platserna.
 
Nästa år går 10-mila återigen i Stockholm och Kungsängen. Vi hoppas på många lag på startlinjen även då!